Doei NRC Handelsblad! Ik ga naar Thailand!

bangkok.jpgUw ex-ombudsman heeft zijn lezers nog een artikel beloofd met aanbevelingen maar hij zegt nu tegen Lux et Libertas: doei! Zoek het allemaal maar lekker zelf uit! Voor de ware diehards zij verwezen naar een artikel uit september 2006 waarin hij enige lijnen schetst voor de toekomst van de krant. Intussen zegt uw ex-ombudsman Nederland vaarwel: hij trekt opnieuw de wijde wereld in; per begin mei wordt hij correspondent voor De Telegraaf in Zuid-Oost Azie met als standplaats Bangkok. Hij gaat vanuit daar Thailand coveren, Vietnam, Laos, Cambodja, Maleisië, Birma en de Philippijnen. De mooiste regio van de wereld! Eindelijk weg uit Balkenendië! NRC heeft natuurlijk geen correspondent aldaar, niet chique genoeg want je moet misschien gaan schrijven over vieze en enge dingen als sextoerisme en wapenhandel en over voortvluchtige Nederlandse criminelen die zich schuilhouden in de klong’s van de stad….

Conclusies en aanbevelingen (1): de zondebokken

knapen.jpgZoals beloofd beeindigt uw ombudsman zijn werkzaamheden met het bieden van enkele conclusies en aanbevelingen die zich aandienen na zes jaar studie van NRC Handelsblad. Dit zal gebeuren in twee artikelen: een stuk ‘conclusies’ en een stuk ‘aanbevelingen’. In dit stuk, de conclusies, presenteert uw ombudsman een top 10 van ‘zondebokken’: de NRC-mensen die het meeste schuld dragen aan de ondergang van Lux et Libertas. Want dat de krant ten dode is opgeschreven omdat er geen toekomst is voor corrupte en partijdige journalistiek waar mensen nog voor moeten betalen ook: dat staat vast. Deze ondergang is langs drie lijnen tot stand gekomen: partijdigheid en propaganda, incompetentie en wat ik noem ‘wereldvreemdheid’ dan wel ‘sektarisme’. Met dat laatste bedoel ik dat de mensen van NRC Handelsblad allemaal tot een enkele specifieke, elitaire en arrogante groep ut de samenleving behoren hetgeen leidt tot een maatschappelijke ‘tunnelvisie’. De redactie van NRC vertoont inderdaad trekjes van een sekte met eigen codes en normen die weinig meer te maken hebben met wat er in de samenleving omgaat. Bij de top 10 van zondebokken komen deze drie lijnen steeds terug om aan te geven aan welke van deze drie zondes de figuur in kwestie zich specifiek schuldig heeft gemaakt. Op nummer een, de hoofdschuldige voor de ondergang van NRC Handelsblad, staat met vlag en wimpel: Ben Knapen.
Read more »

Overwinning ombudsman grotelijks doodgezwegen

stilte.jpgDe opmerkelijke overwinning van uw ombudsman op NRC Handelsblad wordt door vrijwel alle media doodgezwegen. Ten dienste van de geschiedschrijving over de journalistiek in Nederland volgt thans een overzicht van de media die aandacht hebben besteed aan de kwestie. Om te beginnen meldde NRC Handelsblad hun eigen nederlaag afgelopen vrijdag in de eigen krant. Op zichzelf valt deze openheid te prijzen, maar uw ombudsman voelt aan dat de enige reden voor deze ‘openheid’ is het voorkomen van verdere imagoschade. In de aanloop naar de zitting wijdde het dagblad De Pers twee artikelen aan de kwestie, maar de eindoverwinning van uw ombudsman wordt (voorlopig) niet gemeld. Tevens in de aanloop naar de zitting kwam de website De Nieuwe Reporter met een interview. Ook het weekblad HP/de Tijd kwam met een ‘aankondiging’ van de rechtszaak. De site Leugens.nl kwam met een goede analyse na de uitspraak. Ook werd de overwinning gemeld op de website Villamedia van de NVJ. Tot zover de media-aandacht voor de overwinning van uw ombudsman. Hieronder volgen de reacties van de media die weigerden ruimte vrij te maken voor de zaak NRC en Kohler/Kat:…
Read more »

Liable Laura symbool voor verziekte cultuur

hermitage.jpgNRC heeft een ‘commissie-Coronel’ nodig om crisis te bezweren

De ‘Lenteacademie St. Petersburg’ is een decadente snoepreis van Lux et Libertas waarbij de deelnemers worden bijgepraat over kunst, cultuur en politiek in het land op locaties als het Romanov Paleis, het paleis van graaf Sjeremetjev en natuurlijk ook in het optrekje van Alexander Mensjikov, de eerste burgemeester van de stad. De inleiders zijn stuk voor stuk mensen van ‘onbesproken naam en faam’ zoals Laura Starink, voormalig chef van het magazine M. Starink had het natuurlijk te druk met het bezoeken van decadente paleizen in Rusland om aandacht over te kunnen hebben voor de kwaliteit van de artikelen die in haar luxe (en op advertenties gerichte) full-colour magazine verschenen. Dat maakt Liable Laura Starink minimaal net zo verantwoordelijk voor de afgang van haar krant in de zaak tegen hun ombudsman als Wim Wonderpil. Binnenkort komt uw ombudsman met een afscheids-analyse over de toestand bij NRC Handelsblad waarin ook enige aanbevelingen zullen zijn opgenomen.
Read more »

Bestel nu Lux, Libertas en Leugens

LLetL.jpgHet onthullende maar alom neergesabelde boek over de journalistieke praktijken bij NRC Handelsblad is nog altijd in de handel. Via deze link kunt u het bestellen! Ten overvloede: het boek is geschreven door de man die als eerste journalist van Nederland voor de rechter werd gesleept door een dagblad met een dure advocaat maar deze zaak op eigen houtje glansrijk wist te winnen!

Uw ombudsman is intussen druk bezig afscheid van u te nemen en zijn talrijke lezers te bedanken voor hun steun en inzendingen. Ook laat hij de redactie van NRC Handelsblad groeten en met name Folkert Jensma; hij is hen dankbaar voor alle uren aan leerzaam vermaak die zij hem hebben geschonken.
Read more »

WordPress Themes