Overwinning ombudsman grotelijks doodgezwegen

stilte.jpgDe opmerkelijke overwinning van uw ombudsman op NRC Handelsblad wordt door vrijwel alle media doodgezwegen. Ten dienste van de geschiedschrijving over de journalistiek in Nederland volgt thans een overzicht van de media die aandacht hebben besteed aan de kwestie. Om te beginnen meldde NRC Handelsblad hun eigen nederlaag afgelopen vrijdag in de eigen krant. Op zichzelf valt deze openheid te prijzen, maar uw ombudsman voelt aan dat de enige reden voor deze ‘openheid’ is het voorkomen van verdere imagoschade. In de aanloop naar de zitting wijdde het dagblad De Pers twee artikelen aan de kwestie, maar de eindoverwinning van uw ombudsman wordt (voorlopig) niet gemeld. Tevens in de aanloop naar de zitting kwam de website De Nieuwe Reporter met een interview. Ook het weekblad HP/de Tijd kwam met een ‘aankondiging’ van de rechtszaak. De site Leugens.nl kwam met een goede analyse na de uitspraak. Ook werd de overwinning gemeld op de website Villamedia van de NVJ. Tot zover de media-aandacht voor de overwinning van uw ombudsman. Hieronder volgen de reacties van de media die weigerden ruimte vrij te maken voor de zaak NRC en Kohler/Kat:…
Read more »

Liable Laura symbool voor verziekte cultuur

hermitage.jpgNRC heeft een ‘commissie-Coronel’ nodig om crisis te bezweren

De ‘Lenteacademie St. Petersburg’ is een decadente snoepreis van Lux et Libertas waarbij de deelnemers worden bijgepraat over kunst, cultuur en politiek in het land op locaties als het Romanov Paleis, het paleis van graaf Sjeremetjev en natuurlijk ook in het optrekje van Alexander Mensjikov, de eerste burgemeester van de stad. De inleiders zijn stuk voor stuk mensen van ‘onbesproken naam en faam’ zoals Laura Starink, voormalig chef van het magazine M. Starink had het natuurlijk te druk met het bezoeken van decadente paleizen in Rusland om aandacht over te kunnen hebben voor de kwaliteit van de artikelen die in haar luxe (en op advertenties gerichte) full-colour magazine verschenen. Dat maakt Liable Laura Starink minimaal net zo verantwoordelijk voor de afgang van haar krant in de zaak tegen hun ombudsman als Wim Wonderpil. Binnenkort komt uw ombudsman met een afscheids-analyse over de toestand bij NRC Handelsblad waarin ook enige aanbevelingen zullen zijn opgenomen.
Read more »

Bestel nu Lux, Libertas en Leugens

LLetL.jpgHet onthullende maar alom neergesabelde boek over de journalistieke praktijken bij NRC Handelsblad is nog altijd in de handel. Via deze link kunt u het bestellen! Ten overvloede: het boek is geschreven door de man die als eerste journalist van Nederland voor de rechter werd gesleept door een dagblad met een dure advocaat maar deze zaak op eigen houtje glansrijk wist te winnen!

Uw ombudsman is intussen druk bezig afscheid van u te nemen en zijn talrijke lezers te bedanken voor hun steun en inzendingen. Ook laat hij de redactie van NRC Handelsblad groeten en met name Folkert Jensma; hij is hen dankbaar voor alle uren aan leerzaam vermaak die zij hem hebben geschonken.
Read more »

NRC op alle fronten verslagen

defeat.jpgJN: BC4882, Rechtbank Amsterdam , 388508 / KG ZA 08-59 P/KW Print uitspraak
Datum uitspraak: 21-02-2008
Rechtsgebied: Civiel overig
Soort procedure: Kort geding

Inhoudsindicatie: Gedaagde heeft zich in een door hem gepubliceerd artikel op internet uitgelaten over een wetenschapsjournalist van NRC Handelsblad. Deze uitlatingen worden door de voorzieningenrechter onrechtmatig geacht. Na sommatie door NRC heeft gedaagde de onrechtmatige passages gewijzigd. NRC heeft in kort geding verwijdering van deze gewijzigde passages gevorderd. Deze vordering wordt afgewezen, aangezien het artikel na wijziging niet langer onrechtmatig is.
Uitspraak vonnis…
Read more »

NRC/Kat gaat ‘juridisch specialist’ Jensma boven pet

professor.jpgWat het vonnis van de voorzieningenrechter vandaag in de zaak NRC & Kohler/Kat ook moge opleveren, de ‘juridisch specialist’ van NRC Handelsblad Folkert Jensma (die nota bene is afgestudeerd op het juridisch-journalistieke onderwerp droit de response) zal er geen aandacht aan besteden. De voormalig hoofdredacteur en chef van de redactie Demonisering is alleen in juridische kwesties geinteresseerd als deze de ‘hogere doelen’ van Lux et Libertas dienen. Zo herinneren we nog zijn baanbrekende werkzaamheden in het kader van de ‘martelprimeur’ van De Volkskrant waarmee hij allerlei juridische analyses ten beste gaf over martelen vanuit internationaal-juridisch en verdragsrechterlijk perspectief. Dat er helemaal geen sprake was van martelen, ach, dat interesseert Folkert geen fluit. Als hij zijn lezers maar kan bedriegen! Juist ook daarom schrijft Folkert niet of slechts bij hoge uitzondering over dingen die echt waar zijn of echt gebeurd zijn zoals de zaak NRC & Kohler/Kat. En daarin heeft hij ook gelijk, want de lezers van NRC willen ook niet worden geconfronteerd met die enge en bedreigende werkelijkheid. Uw ombudsman had nog een vleugje hoop dat hij de ‘juridisch specialist’ van NRC zou mogen verwelkomen op de zitting op 7 februari, maar Folkert bleef weg. Intussen staat er wel mooi een uitgebreid…
Read more »

WordPress Themes