PCM op de rand van afgrond, kranten weten van niets

door Pamela Hemelrijk

Het is dat de processtukken in handen van De Telegraaf zijn gevallen, anders hadden de lezers nu nog niets geweten van de rampzalige financiële crisis waarin het PCM-concern is verzeild. Want de PCM-kranten vonden het zelf blijkbaar geen nieuws dat de projectontwikkelaar Multi Vastgoed beslag heeft laten leggen op de banktegoeden van het concern, zodat het maar de vraag is of volgende maand de salarissen nog kunnen worden uitbetaald.
Pas toen de onvolprezen Telegraafjournalist Bart Mos (u weet wel; de man die door het OM wordt vervolgd wegens “schending van staatsgeheimen”, omdat hij corruptie binnen politie, justitie en de AIVD aan het licht heeft gebracht), toen Bart dus afgelopen zaterdag met zijn jongste scoop kwam (“Financiële ramp dreigt bij PCM na beslagen”), toen pas besloten Trouw, De Volkskrant en de NRC ook hun eigen lezers in te lichten over het feit dat PCM financieel op instorten staat. De meeste lezers zal dat overigens niet zijn opgevallen, want het nieuws werd gebracht in ultrakorte berichtjes achterin de krant. Trouw zag zelfs kans de hoofdzaak uit de kop weg te laten: “PCM in conflict over nieuwbouw”. Alsof het hier een bagatel betreft in plaats van een acuut dreigend faillissement.

Maar de NRC spande, zoals gewoonlijk, weer de kroon. Die voerde nota bene De Telegraaf op als bron. Terwijl de NRC redactie toch alleen maar met de eigen directie had hoeven bellen om het naadje van de kous te vernemen. “Multi Vastgoed heeft beslag laten leggen op alle tegoeden van PCM. Dit meldt de Financiële Telegraaf. Oorzaak zou een conflict zijn over de bouw van een nieuw hoofdkantoor aan de Wibautstraat.”

“Zou”? Alsof de redactie niet donders goed zelf weet hoe de vork in de steel zit. Het gaat nota bene over hun eigen bedrijf! Nochtans suggereert de NRC dat we hier te maken hebben met onbevestigde geruchten. (“Je moet niet alles geloven wat er in de Telegraaf staat. Wij, als kwaliteitskrant, gaan veel zorgvuldiger te werk. Wij, als kwaliteitskrant, laten deze sensatieverhalen geheel voor rekening van de Telegraaf.”) Terwijl het toch voor de redactie een koud kunstje moet zijn om de juistheid van dit bericht te verifiëren. Bijvoorbeeld door de eigen directie te bellen met de vraag of het klopt.

Nooit geweten trouwens, dat het zieltogende PCM, dat voor 300 miljoen rood staat bij de bank, zonodig moet verkassen naar een nieuw gebouw, omdat, volgens financieel directeur Bert Groenewegen, “de huidige kantoorruimte niet meer toereikend is”. Je zou zeggen: ruimte zat tegenwoordig, daar aan de Wibautstraat, na al die massa-ontslagen en bezuinigingsrondes. Niet bepaald het moment om een spiksplinternieuw ontwerp van Rem Koolhaas te gaan betrekken.

Dat wangedrocht van Rem Koolhaas wordt pas in 2010 opgeleverd, maar de PCM directie is nu al aan het terugkrabbelen, en wil minder ruimte huren dan contractueel is vastgelegd. De directie snapt immers ook wel dat de workforce tegen die tijd gedecimeerd zal zijn. Bovendien heeft de directie “voorlopig” elders kantoorruimte gehuurd, want aan de Wibautstraat blijven zitten tot Rem Koolhaas zijn schepping klaar is, dat kan blijkbaar niet. (Staat het huidige kantoor soms op instorten of zo? Is het soms afgekeurd door Bouw-en Woningtoezicht of zo?) Voor de zekerheid heeft de directie voor de “tijdelijke” kantoorruimte ook maar meteen een huurcontract afgesloten dat loopt tot 2020.

Geen wonder dat Multi Vastgoed maatregelen neemt. Multi Vastgoed ziet aankomen dat zij straks naar haar centen kan fluiten. Multi Vastgoed ziet aankomen dat PCM straks zijn contractuele verplichtingen niet kan nakomen. En daar heeft Multi Vastgoed helemaal gelijk in. Want die oliekoeken van de PCM-directie hebben ook nog eens 125 miljoen van het moederbedrijf APAX geleend tegen een woekerrente van 12 procent. Pas daarna is de directie er blijkbaar achter gekomen dat zulks bij de doorsnee bank slechts 6 procent kost. Pogingen om de lening alsnog over te hevelen naar een consortium van banken waren in volle gang, maar die zijn nu ook tot mislukken gedoemd. Want de banken hebben nu ook geen zin meer om 125 miljoen te lenen aan een bedrijf waar beslag op rust, en dat niet eens weet of het zijn personeel volgende maand nog kan betalen. Althans niet tegen een rente van 6 procent.

Als laatste wanhoopsdaad heeft PCM nu tegen Multi Vastgoed een kort geding aangespannen om de beslaglegging ongedaan te maken. Dat dient morgen (dinsdag) voor de rechtbank in Amsterdam, om 9.30 uur. Tenzij ze daarbij een rechtbankpresident treffen die een nevenfunctie heeft in de Raad van Commissarissen van PCM, zullen de journalisten van Volkskrant, Trouw, NRC en AD waarschijnlijk naar hun salaris kunnen fluiten, binnenkort. Geen wonder dat ze hardnekkig hun kop in het zand steken, en verwoed reportages blijven maken over bloemschikken en het droevig lot van bedreigde olifanten op Sumatra. Ga zo door jongens!

 • By Ergo, 15 mei, 2006 @ 14:56

  “Tenzij ze daarbij een rechtbankpresident treffen die een nevenfunctie heeft in de Raad van Commissarissen van PCM, zullen de journalisten van Volkskrant, Trouw, NRC en AD waarschijnlijk naar hun salaris kunnen fluiten, binnenkort”

  KvK geraadpleegd? Nee, dus. Alle PCM titels zitten in aparte bv’s, dus journalisten en redacteuren worden gewoon uitbetaald, tenzij er beslag op die bv’s wordt gelegd. Dat is niet waarschijnlijk, want het betreft een conflict met de holding.

 • By Decanteclaer, 18 mei, 2006 @ 9:03

  Het zo mij niet verbazen als de directie van het PCM concern uit “top”-managers bestaat
  die zo “goed” zijn dat zij riante salarisssen en riante emolumenten “verdienen” om te voorkomen dat zij voor een een job naar het buitenland zullen verdwijnen.

 • By Bart, 18 mei, 2006 @ 12:48

  “”Alle PCM titels zitten in aparte bv’s, dus journalisten en redacteuren worden gewoon uitbetaald, tenzij er beslag op die bv’s wordt gelegd. Dat is niet waarschijnlijk, want het betreft een conflict met de holding.””
  Zeg Ergo, heb je het beslagrekest geraadpleegd? Nee dus, want Multi Vastgoed heeft beslag laten leggen op álle werkmaatschappijen van PCM, ook op de door jou aangehaalde bv’s, en álle bankrekeningen van PCM.

 • By jan, 23 mei, 2006 @ 16:30

  Selectief nieuws brengen doen ze al jaren bij pcm. Als het advertentie inkomsten gaat kosten mag er niet over geschreven worden

Other Links to this Post

WordPress Themes