Doodsklokken luiden voor Algemeen Dagblad

Algemeen DagbladOp het NOS Journaal was het gister een itempje van enkele seconden en ook De Telegraaf bericht erover op de website: bij het AD gaan opnieuw banen verdwijnen en het zieltogende Magazine wordt opgeheven. Om hoeveel banen het gaat is nog niet duidelijk, maar wel duidelijk is dat je op een huidig totaal van 537 journalisten niet snel zult spreken van 10 of 30. En bovendien: als een krant het ‘niet meer doet’ dan maakt het niet uit of je 30 of 300 mensen ontslaat: het is gewoon over en sluiten. Insiders weten het allang: het AD is ten dode opgeschreven. Jammer voor de voormalig dierenextremist Jan Bonjer die zich op het pluche heeft gehesen en direct zijn bloedeigen zoon een vette baan bezorgde; vliegt die er nu ook uit? Jammer ook voor (volgens de NVJ) al de ‘hardwerkende vakmensen’ die het ‘nieuwe AD’ met zo veel enthousiasme op de kaart hebben gezet. Met ‘zo veel enthousiasme?’ Hoe de sfeer de laatste jaren bij het ‘levende lijk’ AD werkelijk was, wordt aardig duidelijk in de Vrij Nederland van deze week.
Hierin lezen we een uitgebreid (zij het wat huilerig) verslag van voormalig lid van de hoofdredactie Anne Branbergen over hoe zij door het AD de organisatie is uitgewerkt. Het is wel erg opvallend, deze samenloop tussen het VN-verhaal en het luiden van de doodsklokken. Over Anne zijn trouwens ook wel hele andere verhalen te vertellen, namelijk dat ze er eentje was uit het ‘harem’ van hoofdredacteur Peter van Dijk en zo de hoofdredactie binnenkwam…. Logisch dus dat Van Dijk’s opvolger Garschagen van haar af wilde ook omdat ze eigenlijk niet echt iets kon. Enfin, het is wel een leuk verhaal van Anne, althans: leuk voor de journalistieke incrowd. Wat de gemiddelde VN-lezer hiermee moet is mij een raadsel. Zou het nu een troost zijn voor Anne dat de hele bende inclusief al die deskundige voetbaljournalisten binnenkort ook op de keien staat?

 • By F.W. Voigt, 25 mei, 2006 @ 13:15

  Waarom gaat het zo slecht met het AD? Zijn het de abonnees – gehecht aan hun regionale titel – die niet in het AD corset gepropt wilden worden en daarom afhaakten? Had dit effect niet voorzien kunnen worden?

 • By dercks, 25 mei, 2006 @ 14:47

  Waarom het zo slecht gaat.

  Omdat er alleen links extremistische columnisten zijn en het nieuws ook alleen uit die hoek wordt belicht! Dus heb ik ook opgezegd!

 • By WFHermans, 27 mei, 2006 @ 15:53

  Dat komt ervan als je Pamela Hemelrijk ontslaat en een politiek correcte, keurig gecensureerde krant wil beginnen. Dan ga je failliet, want er zijn al zoveel gecensureerde media.

  Tegen het via overheidsadvertenties zwaar gesubsidiëerde NRC en Volkskrant kun je dan niet op.

 • By Marco, 7 mei, 2007 @ 11:26

  Ze hebben Pamela Hemelrijk er uit gewerkt want die was te onafhankelijk en wenste niet mee te doen aan de politiek-correcte spelletjes. Toen heb ik meteen mijn abonnement opgezegd; een krant die niet snapt dat je zuinig moet zijn op lastige onafhankelijke kritische journalisten is ten dode opgeschreven.

 • By Lieke Fledderus, 7 oktober, 2007 @ 14:17

  De woorden van WFHermans en Marco zijn mij uit het hart gegrepen. Ze hebben Pamela Hemelrijk er uit gewerkt want die was te onafhankelijk en wenste niet mee te doen aan de politiek-correcte spelletjes.

 • By Lieke Fledderus, 12 oktober, 2007 @ 14:36

  Een krant die niet snapt dat je zuinig moet zijn op lastige onafhankelijke kritische journalisten is ten dode opgeschreven

Other Links to this Post

WordPress Themes