Open brief aan Philip Alberdingk Thijm

osiris.jpgHi Thijm,

Even ter intro voor de lezers: wij kennen elkaar al sinds 1982 toen jij aankwam in mijn dispuut Osiris van het Amsterdamsch Studenten Corps. Ik kwam aan in 1981 dus je was ‘jaars Thijm’ in die goede tijden. Gedurende een jaar of vijf hebben we samen het Amsterdamse corps- en dispuutleven meegemaakt tot jij in dienst ging. Ik ging natuurlijk niet in dienst. Osiris is trouwens een buitengewoon invloedrijk dispuut in de journalistiek met mensen in de gelederen als Geert van Asbeck, Gijs Herderschee, Cees van Lotringen, Arnout Heemskerk, Bob van ’t Klooster, Tijn Sadee en de hoge uitgeef-bonzen (beiden mijn jaargenoten) Lex Rozenbroek (ReedElsevier) en Arjen Holl (Kluwer Nederland). Jij neemt nu met je toppositie bij PCM een ereplaats in binnen het Osiris-elitegezelschap. Het is in die hoedanigheid dat ik je als wijze ouderjaars enige woorden zou willen toevoegen over de heer F. Jensma. Een knorrepot eerste klas, dat zul je al lang wel ontdekt hebben. En wat je ook wel zult hebben gelezen is dat deze knorrepot nu wordt beschuldigd van het aanzetten tot moord!
fortuynmoord.jpgVorig weekeind stond het op de voorpagina van de Volkskrant: de Amerikaanse journalist Bawer beschuldigt Jensma van het aanzetten tot moord op Pim Fortuyn. Vandaag doet Max Pam in het Parool min of meer hetzelfde. Knorrepot Folkert noemde Pim een xenofoob en een racist en zinspeelde op een nieuwe Holocaust als Pim de verkiezingen zou winnen. Volkert van der G. draaide natuurlijk helemaal door toen hij die woorden las en schoot zijn wapen leeg op Pim. Folkert en Volkert zijn dus eigenlijk een en dezelfde persoon. Tsja, Thijm, dit weet jij natuurlijk ook allemaal wel, maar wat ik je op het hart wil drukken is: schop deze knorrepot, demonisator, leugenaar en idioot zo snel mogelijk de keien op! Als je nog iets van PCM’s kranten wilt maken, is de eerste stap het opruimen van dit walmende lijk dat de reputatie van NRC reeds vrijwel geheel ten gronde heeft gericht! Ik geef je deze tip als goedwillende dispuutsgenoot, want als ik NRC echt schade zou willen berokkenen had ik natuurlijk gezegd: gouden vent die Jensma! Nooit laten gaan! Goed, hij mag af en toe een steekje laten vallen, maar dat valt compleet in het niet bij zijn mateloze eruditie, zijn vlijmscherpe inzicht in de journalistiek, zijn briljante eigen journalistieke carriere waarover men maar niet uitgepraat weet te raken, zijn humor niet te vergeten waarmee hij zijn redacteuren dag in dag uit tot nimmer vermoede hoogtes van creativiteit en originaliteit weet op te stuwen… Maar dat zeg ik allemaal niet: ik geef een echt, welgemeend advies… schop eruit die smerige hypocriet die vandaag terecht door Max Pam in het Parool wordt neergezet als de vleesgeworden opportunist die daags na zijn infameuze demoniseringscommentaar een positief slijmstuk schreef in de New York Times. Kun je het je permitteren een hoofdredacteur te laten zitten die reeds door twee kranten min of meer wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan het vermoorden van Fortuijn? En dit gaat door, want er zijn een heleboel mensen in dit land die niet zullen rusten voordat F. Jensma met pek en veren besmeurd de jungle wordt ingejaagd op weg naar de totale vergetelheid! Ik kan het je nog sterker vertellen: als je Jensma laat zitten en NRC gaat ten onder omdat steeds meer mensen zich walgend van de demoniserings-krant zullen afkeren, ben jij mede-verantwoordelijk omdat je niet hebt ingegrepen! OK, zo kan ie wel weer. Veel plezier en succes bij PCM waar iedereen je 24 uur per dag voorliegt. Laten we tot slot ons dispuutslied aanheffen…..

Ooooooooooooooo siris o carissimum
Salutem Bibimus
Iucunda Amicitia
Regimine Laetitia
Iungemus Cantibus
Semperque Sit Refugium
Osiris Superbum!

 • By Duns, 3 juni, 2006 @ 15:38

  Ach, de Alberdingk Thijmpjes zitten in de inner-circle van het establishment. Die hebben ‘geen behoefte’ aan gedonder. Ik zet mijn geld er op in dat alles blijft zoals het was …

 • By Seth, 3 juni, 2006 @ 23:18

  Ik citeer uit eerdere woorden van de Ombudsman:

  “Osiris was (en is) een bijzonder dispuut omdat het anders dan andere disputen, zeker in de beschreven periode, een hang had naar het extravagante en het decadente.”

  “Vormt deze groep Osirianen een netwerk? Allerminst. Eerder past het bij de dispuutcultuur om waar je elkaar een hak kunt zetten, dat nimmer na te laten.”

  Het klinkt alsof Dhr Kat met deze motie nu, net als vroeger, vraagt om die welbekende hak van een Osiriaan. Het blijft speculeren welke listige streken Dhr Alberdingk Thijm allemaal ten toon gaat spreiden….

 • By Floris van F., 4 juni, 2006 @ 4:26

  Volledig mee eens, ook ik heb nog steeds het idee dat het NRC te redden is door er gewoon een goede vent als hoofddredateur aan te stellen. Liefst eentje die het wel begrepen heeft en dus weet wat de lezers willen.

 • By Piet Miller, 5 april, 2007 @ 15:35

  Osiris viel in die tijd vooral ook op door het overvloedig gebruik van wit poeder.

Other Links to this Post

WordPress Themes