Folkert, hoe laat komt NRC uit?

NRC.jpgOver het niveau waarop F. Jensma als hoofdredacteur van NRC Handelsblad opereert is hier al het een en ander gezegd. Maar thans komen we toch wel terecht op een hele interessante en fundamentele kwestie: weet de hoofdredacteur wel hoe laat zijn eigen krant in de schappen ligt? Op 31 december 2005 verklaarde Jensma in zijn eigen krant het volgende: “Losse verkoop is voor een middagkrant die om vijf uur in de winkel ligt die om zes uur sluit altijd een bescheiden kanaal geweest.” In De Volkskrant van 27 mei zegt diezelfde Jensma naar aanleiding van beschuldigingen dat hij zou hebben aangezet tot de moord op Pim Fortuyn dat Volkert van der G. nooit kan zijn aangezet door zijn demoniserings-commentaar omdat ‘NRC geen ochtendblad is en Fortuyn om 18:00 is vermoord’. Tussen deze twee uitspraken zit al een opmerkelijke tegenstrijdigheid: als NRC om vijf uur in de winkels ligt zoals Jensma eerder verklaarde, kan Volkert zich dus prima door NRC hebben laten ‘inspireren’ om Fortuyn te vermoorden. Maar hoe zit het nu werkelijk? Hoe laat ligt NRC volgens NRC zelf nu echt in de winkels?
Om dit te onderzoeken besluit uw Ombudsman enkele mensen om uitsluitsel te vragen. Zoals professor in de journalistiek Marc Chavannes. Deze is voorlopig niet bereikbaar. Jensma zelf is in bespreking. Via de marketing-afdeling van NRC kom ik via Felix met een moeilijke achternaam en Saskia Minderhout terecht bij Mirjam Zwijgers. Deze ‘heeft niet direct een antwoord’ en verwijst naar Gert-Jan Oelderik. Die zit weer is bespreking maar ik kan wel een email sturen. Uiteindelijk geeft Pieter Kuijt, hoofd communicatie van PCM, de gewenste duidelijkheid: “De kranten worden vanuit de diverse drukkerijen over het hele land gedistribueerd. Dus het tijdstip van de levering verschilt per locatie. In Amsterdam waar een drukkerij staat ligt de krant eerder in het rek dan in Amersfoort en Leiden. Er is een bandbreedte vanaf drie uur tot zes uur. Het tijdstip van vijf uur dat Jensma noemde lijkt me niet onredelijk.”

 • By wim, 6 juni, 2006 @ 14:47

  Kan me niet voorstellen dat iemand iets in de krant leest en dan enkele uren later de schrijver van het lijdend voorwerp verlost!

 • By Bumpertje, 6 juni, 2006 @ 16:50

  Denk dat Volkert bovendien helemaal geen NRC las, lijkt me meer een Volkskrant type.

 • By Lawarrior, 6 juni, 2006 @ 22:09

  Hoewel het te prijzen valt dat een machtig instituut als de NRC kritisch gevolgd wordt, vraag ik me af of de NRC-ombudsman ondertussen niet een soort Inspecteur Javert of Special Prosecutor Kenneth Starr is geworden…

 • By WFHermans, 8 juni, 2006 @ 11:14

  Drie uur in Amsterdam, dan kan het NSB Handelsblad met gemak om 4 uur in het mediapark te Hilversum liggen.

  Subsidievreters lezen liefst zowel de Volkskrant als het NSB Handelsblad.

  Als Volkert zich inderdaad liet inspireren door Folkert’s NSB Handelsblad zou dat de rechterlijke macht medeplichting maken aan de moor op Fortuyn. Het verklaart waarom bij het moordproces voor het eerst sinds eeuwen de rechter niet geïnteresseerd was in de motivatie van de moordenaar.

  Een en ander zou makkelijk na te gaan zijn. Hoe laat komen de NSB blaadjes bij het mediapark? Waarom zijn de video-opnamen niet beschikbaar? Wie gaf opdracht om de video-opnamen niet te gebruiken?

Other Links to this Post

WordPress Themes