Jensma: juridische stappen tegen PCM-auteur?

schutte.jpgHet omstreden boek van de Amerikaanse journalist Bruce Bawer waarin hij NRC-hoofdredacteur Jensma beschuldigt van aanzetten tot de moord op Fortuyn wordt in Nederland uitgegeven door… J.M. Meulenhoff, een werkmaatschappij van PCM waar ook NRC Handelsblad deel van uitmaakt! Onder de titel ‘Terwijl Europa Sliep‘ zal het boek deze zomer in de Nederlandse vertaling verschijnen. Dit mag toch wel een bizarre wending in ‘Bawergate’ worden genoemd, zeker nadat demonisator Folkert heeft verklaard ‘juridische stappen tegen Bawer te overwegen’ dan wel ‘in gesprek te zijn met de uitgever in de hoop dat de rede zal zegevieren’. Folkert spreekt dus met zijn eigen collega’s, smekend of de demoniserings-passages ‘a.u.b. kunnen worden weggemoffeld’. Nu dit allemaal op straat ligt kan dat natuurlijk niet meer want iedereen zal nu de internationale en de Nederlandse versies met elkaar gaan vergelijken.
De vernedering voor Folkert en PCM is met deze onthulling (nou ja, onthulling: het is door de reguliere media natuurlijk lafhartig onder het tapijt gehouden en bovendien meldde Max Pam dit al in zijn Parool-column) compleet. Blijkbaar kan PCM nog louter geld verdienen met boeken die F. Jensma neerzetten als laffe demonisator!Uw ombudsman zal hedenmiddag de gewraakte Jensma-passages op de site zetten zodat niemand dit historische proza zal hoeven te missen!
De verantwoordelijke uitgever bij Meulenhoff is Xandra Schutte, de ex-hoofdredacteur van Vrij Nederland die daar weg moest omdat ze een relatie begon met haar uitgever H.J. Schoo. Schoo was de eerste die het boek van Bawer recenseerde, in De Volkskrant. Hij zweeg toen over de delicate Jensma-passages.

WordPress Themes