HET EINDE VAN NRC IS DAAR

BESTEL ALSNOG HET BOEK VAN MICHA KAT OVER DE ONDERGANG VAN NRC * WAT ZAG MARTIN BOSMA (PVV) ALS NRC-COLUMNIST?

In een voor de reputatie -of wat daar na decennia van leugens, list en bedrog nog van over is- van NRC Handelsblad vernietigende move van de PVV zijn gisteren kamervragen gesteld over de redactionele onafhankelijkheid van het propaganda-vehikel, een unicum in de geschiedenis van de Nederlandse pers. Hier het stuk uit NRC met de vragen. Micha Kat wees reeds in 2002 op de journalistieke kamikaze-koers die was ingezet door Lux et Libertas; in bijna tien jaar tijd is de verwoesting vervolgens inderdaad tot stand gebracht.

Met name in het genoemde boek en ook op deze website vindt u honderden voorbeelden van vooringenomenheid, propaganda, manipulaties van de feiten, corruptie, belangenverstrengelingen, spionage, bedrog, prostitutie en you name it wat er allemaal nog meer bestaat in de fascinerende wereld van de NRC-‘kwaliteitsjournalistiek’. Drie zaken springen er wat Micha Kat betreft uit:

-het jarenlang handhaven van Marjon van Royen als correspondente in Latijns-Amerika terwijl met wist dat ze aan de coke verslaafd was en verhalen uit haar neus zoog. Uiteindelijk is ze ontslagen, maar de NOS handhaaft haar tot op de dag van vandaag

-het manipuleren van een enquete naar de mening van het Nederlandse volk over de Europese grondwet zodat de krant vlak voor het cruciale referendum kon openen met ‘Meerderheid voor de grondwet’. De grondwet werd ruimschoots verworpen met precies het geringe aantal stemmen voor dat ook de enquete liet zien voor de manipulatie: 38%.

-het maken van propaganda voor een ‘wonderpil’ van big farma die op het moment van de publicatie nog niet eens op de markt was en later werd afgekeurd wegens levensgevaarlijke bijwerkingen. Jaren later heeft NRC in een byline excuses aangeboden voor deze poging tot moord op hun eigen lezers.

Tot slot over de kamervragen: die zijn ingediend door Martin Bosma die een tijd lang een column heeft gehad in NRC. Blijkbaar is dat niet naar tevredenheid verlopen. Wat heeft Bosma meegemaakt en gezien als NRC-columnist?

WordPress Themes