Deze tekst is niet aangepast!

ISAF.jpgDit verhaal is voorafgaand aan publicatie door Defensie gescreend op operationele informatie die de veiligheid van troepen in gevaar zou kunnen brengen. De tekst is niet aangepast.” Dit stond gisteren (en vanochtend in Next) onder een stuk van Steven Derix uit Uruzgan. De tekst is niet aangepast? Wat een rare laatste zin! In andere kranten (zoals De Volkskrant) stond een vergelijkbare tekst onder Uruzgan-reportages, maar dan zonder die laatste opmerking ‘de tekst is niet aangepast’. Hoeft NRC van Defensie de tekst niet aan te passen en andere kranten wel? Of zit NRC de lezer voor de zoveelste keer voor te liegen? He! Dat is geining! In diezelfde Volkskrant staat vanochtend een opiniestuk van Theo Koele en Stieven Ramdharie onder de kop Defensie monopoliseert oorlogsnieuws. “Het ministerie van Defensie censureert de berichtgeving over de missie in Uruzgan. Daaraan moet een einde komen” zegt de lead. FUCK A DUCK! Dit is het grootste, meest grove lezersbedrog uit de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek! De spindoctors van Defensie die (volgens De Volkskrant) als bezetenen de berichtgeving screenen en zich als aasgieren op journalisten storten, die zouden geen wijzigingen aanbrengen in wat Derix schrijft? Dan is er maar een mogelijkheid: Derix schrijft uit zichzelf al als de eerste de beste defensievoorlichter! Lux en Libertas poept in Uruzgan van angst niet alleen voor de Talibaan, maar ook voor de censoren van Defensie! Laten we eens kijken wat commando Derix ervan heeft gebakken.

“De Chora-pas die drie weken geleden door de Talibaan werd bezet en pas na enkele dagen kon worden heroverd (propagandatekst: we hebben iets ‘heroverd!’ Let vooral op het ‘her’. ‘Heroveren’ is een bekend mechanisme is de oorlogspropaganda: er gebeurt niets en je wil toch wat positiefs melden. Wat zeg je dan? De vijand heeft X veroverd maar mij hebben X weer heroverd! Status quo blijft ongewijzigd, schijn van succes wordt geschapen) door coalitietroepen.”

“Dit is kamp Holland, een klein stukje Nederland (typische standaard propagandatekst. Les 1 uit de curus ‘Spinnen voor Beginners’) in het gevaarlijke zuiden van Afghanistan”.

“’s Nachts, op wacht, hebben de soldaten van de ‘Force Protection’ recente gevechten goed kunnen volgen. ‘Het was net kermis’ zegt korporaal Jaap (propagandatekst) die niet met zijn achternaam in de krant wil (pseudo-anonimisering om het bericht een schijn van geloofwaardigheid en onafhankelijkheid te geven).”

“Onbevestigde maar realistische (wat een monstrum! Als dit geen propagandatekst is…) schattingen wijzen op (pfff… ‘wijzen op’… je ziet de spindoctors van Defensie zweten met de Van Daele in het woestijnzand…) tientallen doden aan Afghaanse kant (‘Afghaanse kant’? Het waren toch Talibaan? Heel veel Afghanen vechten ook mee met de coalitie. Hoe zit dit? Mistificatie!!)”

“De verkenners zoeken het gevecht niet op, zegt de majoor. Maar wordt er op ze geschoten, dan trekken de commando’s niet terug, maar beatwoorden ze het vuur. Dat doen ze, zegt de commandant, voor de eigen veiligheid. Het geweld blijft echter te allen tijde (jezus christ! je hoort de printers van de spindoctors ratelen! ’te allen tijde!’ Een journalist zou zoiets never nooit niet opschrijven!!) ‘proportioneel’, zegt hij (pure propaganda-passage)”.

“Niet overal reageert men vijandig op de verkenners. Niet zelden (daar gaan we weer! ‘Niet zelden’! Ontkenning van het tegendeel is vaste prik bij gespindoctorde teksten) slagen de commando’s er via tolken in een gesprek aan te knopen (over het WK voetbal zeker: dat waren de spindoctors er nog vergeten aan toe te voegen)”

“Het lijkt wel of de Talibaan veel terrein winnen” zegt kolonel Morsink in zijn kantoor. “Maar dat is niet zo. Bij de meeste gevechten heeft de coalitie het initiatief.” Parbleu! ‘We hebben het initiatief’. Waar hebben we dat vaker gehoord? Juist! “Duitsland wint voor Europa op alle fronten!” Het is toch fascinerend hoezeer de oorlogspropaganda door de jaren en zelfs eeuwen heen op elkaar lijkt. Deze Morsink is trouwens deel van het media-complot van Defensie: als hij tegen Derix ‘uit de school klapt’ en zegt dat er waarschijnlijk tientallen Talibaan zijn gedood, is dat een zorgvudig overwogen media-move van Defensie. Dat Defensie zich vervolgens van de uitspraken van Morsink distantieert, is deel van het spelletje: de spindoctors weten dat Defensie zich af en toe van nieuws moet distantieren om dat nieuws geloofwaardiger te maken dus doen ze dat.

Dit propaganda-verhaal van Derix is inderdaad ‘niet aangepast’ omdat het door Defensie is gedicteerd! Maar dat maakt het lezersbedrog er natuurlijk niet minder om, want juist door die opmerking ‘deze tekst is niet aangepast’ onder de ‘censuur-passage’ te plaatsen wordt een schijn van onafhankelijkheid en geloofwaardigheid gecreeerd. De smerigheid waarmee NRC journalistiek bedrijft kent geen enkele grens meer.

Reactie van Stieven Ramdharie van De Volkskrant:
“Ik heb me ook verbaasd over dat zinnetje in NRC dat ‘de tekst niet is aangepast’. Wij hadden dat er niet onder staan. Onze journalisten zijn op dezelfde voorwaarden mee op missie in Uruzgan gegaan als Steven Derix. Ik denk dat NRC hiermee wilde aangeven dat hun stuk wel gescreend is, maar dat Defensie geen wijzigingen heeft aangebracht. Blijkbaar was er niets in het verhaal dat hoefde worden gewijzigd. Hier dreigt wel het gevaar van zelfcensuur, dat je zegt: dat meld ik maar niet omdat het er toch wordt uitgehaald. Dat is een groot gevaar.”

 • By Achiel, 13 juni, 2006 @ 11:40

  Alle andere relevante artikelen waren dus wel aangepast?

 • By Engeland-vaarder, 20 juni, 2007 @ 1:28

  Mijn vader die verzetsman was in WOII vertelde eens een mooie anekdote. Op een muur was een affiche geplakt met de tekst:

  DUITSLAND WINT VOOR EUROPA OP ALLE FRONTEN!

  Daaronder had een of andere trouwe Nederlander met witte verf gekalkt:

  DOE VOOR MIJ GEEN MOEITE!

 • By WZNM, 23 juni, 2007 @ 12:35

  Als zogeheten ‘embedded journalist’ ben je per definitie niet onafhankelijk meer.

Other Links to this Post

WordPress Themes