Arendo Joustra is toch een hypocriet!

joustra.jpgGister zat hij met een gewichtig smoelwerk in de zittingszaal van de Haagse rechtbank te luisteren naar het KG van De Telegraaf tegen de Nederlandse Staat, Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, ’s lands grootste en belangrijkste weekblad. Vooraan zat hij niet, nee, ergens in het midden, naast NVJ-secretaris Thomas Bruning. Ze zaten daar omdat ze zich als eisers hadden aangesloten bij de Telegraaf, Joustra in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Als ware strijders voor het vrije woord, zou je zeggen. Maar de schijn bedriegt. In feite interesseert het (in elk geval) Joustra (een meter negentig arrogantie) geen flikker wat het lot is van De Telegraaf, Bart Mos, Joost de Haas en zelfs van de vrijheid van meningsuiting in Nederland. Hoe kan ik dat zo zeggen? Ze zaten er toch maar mooi? Ze hebben zich toch gevoegd in de procedure?

Allemaal waar. Maar dit zijn slechts de rituelen voor de buhne waarachter een diepe minachting schuilgaat voor De Telegraaf en zo iets ordinairs als hardcore onderzoeksjournalistiek. Het bewijs hiervoor is voor mij dat Joustra’s blad Elsevier deze week met geen woord over de affaire rept! Geen interview met Mos en De Haas, geen stellingname van Joustra in zijn hoofdcommentaar, geen analyse over de zaak zelf, geen commentaren over de vernietigende invloed op het journalistiek klimaat die het gevolg is van het afluisteren en observeren van journalisten die cruciale misstanden openbaarden. Nee, Joustra vindt het belangrijker om ons erop te wijzen dat de drie zelfmoorden in Guantanamo Bay ’terroristische daden’ kunnen zijn geweest. ‘Zelfmoord is immers een beproefd actiemiddel in deze kringen’ aldus de voorzitter van het Genootschap. ‘Gelukkig zaten deze drie opgesloten en konden ze geen onschuldige burgers treffen’. Volgens Joustra wilden deze drie ’terroristen’ dus zo graag zelfmoord plegen dat het maken van slachtoffers helemaal geen motivering meer was! Dan maar het graf in zonder onschuldige burgers! Een gek is de voorzitter van het Genootschap geworden. Zou iemand die dit soort dingen schrijft zich daadwerkelijk druk maken om het afluisteren van twee Telegraaf-journalisten?

elsevier.jpgSoms denk ik wel eens: hoe zouden de bobo’s in medialand hebben gereageerd als Folkert Jensma zou zijn afgeluisterd en geobserveerd? Kamervragen van alle partijen, een constitutionele crisis, actiecomites onder leiding van Hans van Mierlo, Harry Mulisch, Hedy d’Ancona, Erik Jurgens, Ybo Buruma, Max van den Berg, Kofi Annan en (natuurlijk, hoe kan ik ‘m vergeten?) Job Cohen zouden de schermen van NOVA, Netwerk, NOS Journaal en zelfs Studio Sport avond aan avond vullen om moord en brand te schreewen…. maar Jensma wordt natuurlijk niet afgesluisterd want er valt bij NRC niets af te luisteren. Die krant, net als De Volkskrant, is immers al ‘gelijkgeschakeld’. Met deze actie van de AIVD tegen De Telegraaf wordt het laatste stukje onafhankelijke journalistiek in Nederland opgeruimd! Dat is het belang van deze zaak! Maar Joustra is met hele andere dingen bezig. Met geld en status en ‘belangrijke mensen’ zoals Madeleine Albright (‘We mogen Albright interviewen! Champagne!) die deze week prominent in zijn blaadje staat. Alsof het iemand een fuck kan schelen wat dat ouwe lijk te melden heeft! Of met ‘De jacht op het geluk’ zoals de coverstory van Elsevier ons deze week toeschreeuwt. Het is werkelijk weerzinwekkend wat Elsevier ons juist in deze week voorschotelt. “Praktisch, helder en doortastend. Op werkbezoek in verpleegtehuis Floriaan in het Brabantse Bladel stelt Clemence Ross-van Dorp (48) veel vragen”. Heeft dan niemand door wat hier aan de hand is? Moet ik als enige vanaf deze obscure weblog lopen roepen dat de journalistiek in dit land al lang KAPOT KAPOT KAPOT is? En dan de uitgestreken smoel van die Joustra in de rechtszaal waar hij ‘op de bres springt voor de persvrijheid’… je zou zijn arogante mombakkes in een emmer stront willen duwen! Zelfs in de rubriek De Week Nederland wordt met geen woord over de afluisterzaak gerept! “Nederland profiteert nog altijd van de enorme erfenis die ’s lands eerste vorst Lodewijk Napoleon tweehonderd jaar geleden naliet” aldus een enorm artikel. Als het maar nergens over gaat, dan is het goed! Maar het kan nog erger: “Toscaanse sfeer is Lisse”. “Langs de Lisserweg beweegt zich een tractor voort met erachter een breed spuitapparaat” aldus de eerste zin van een reportage van de hand van Carla Joosten, lid van de Raad voor de Journalistiek en voorzitter van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis. Het Koninklijk Huis dat via een geheim overleg in de ‘Club Huis ten Bosch‘ de media opdraagt wat en hoe ze moeten schrijven en berichten. Joustra is een enorme, smerige en abjecte hyporcriet!

 • By Duns, 15 juni, 2006 @ 15:08

  Dus omdat Joustra niet PRECIES en EXACT doet wat Micha Kat van hem verwacht, is hij een hypocriet?

  Kom nou toch …

  Een geintje is leuk, maar dit wordt echt TE BIZAR.

 • By Micha Kat, 15 juni, 2006 @ 15:24

  te bizar?
  wat Joustra doet is net zoiets als het geven van ontwkkelingshulp aan hongerende landen: het afkopen van je eigen geweten maar er verandert niets! Echt zijn net uitsteken en de zaak aankaarten op de cover van zijn blad, DAT DURFT HIJ NIET!

 • By WFHermans, 15 juni, 2006 @ 16:47

  Een uitstekend artikel, slechts een foutje:

  “Moet ik als enige vanaf deze obscure weblog lopen roepen dat de journalistiek in dit land al lang KAPOT KAPOT KAPOT is?”

  Obscuur is dit weglog absoluut niet, hoewel de gecontroleerde media doet alsof het niet bestaat. Maar ze lezen het allemaal wel!

 • By VandenKabargenbonk, 29 november, 2006 @ 13:20

  @WFHermans: Mijn medeleven. Rust U rustig verder…
  @Kat: Het gaat niet om Elsevier, maar om iemand die voorzitter is van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Dus die hebben geen cover.
  Is dat goed gespeld trouwens? Micha Kat? Uhhh, Kat. Ik lees het goed.

Other Links to this Post

WordPress Themes