Nieuw lezersbedrog bij NRC: dit is de waanzin!

veteranen.jpgUw ombudsman werd hedenmiddag door een bevriende relatie getipt op het volgende teletekst-bericht (pagina 111):
“Een artikeltje in NRC Handelsblad dat werd geschreven door een lezer en waarin stond dat een Canadese oorlogsveteraan een hoge boete had gekregen toen bleek dat hij geen treinkaartje had, blijkt te zijn verzonnen. Het stukje leidde tot verontwaardiging in binnen- en buitenland en tot kritiek op het harde boetebeleid van de NS. In het buitenland vond men de schoffering van de oorlogsveteraan het bewijs dat Nederland spijkerhard is en dat regels belangrijker zijn dan rechtvaardigheid. De lezer schreef het stukje uit onvrede met het boetebeleid van de NS. Een ander die ‘getuige’ was heeft ook gelogen.”
Nu weet ik wel dat er bij Teletext halve zwakzinnigen werken, maar dit stukje is zo bizar en roept zoveel vragen op… De eerste gedachte van uw Ombudsman: dit zal wel geen stukje van een lezer zijn, maar een gewoon redactioneel stuk. En wat denkt u?

Ja hoor! Helemaal goed! Het was een redactioneel stuk waar het hier om gaat! ‘Door een onzer redacteuren’ staat er op 10 mei boven en niet ‘door een onzer lezers’. Stukje damage-control van Folkert (wat heeft die het druk de laatste tijd met het wegmoffelen van al zijn blunders en uitglijders!) dus om het stuk te bestempelen als afkomstig van ‘een lezer’. En weer bedriegt Folkert de boel: eerst zijn eigen lezers met een gefaked stuk in de krant, dan de lezers van teletext weer door te spindoctoren dat ze daar opschrijven dat het om een ingezonden brief zou gaan of zo (dus buiten verantwoordelijkheid NRC dus niet erg). Het begint inmiddels macabere trekjes te vertonen wat NRC ons allemaal voorschotelt.

Het genoemde redactionele bericht in NRC over de Canadese oorlogsveteraan is dus een complete fake! Zo erg heeft zelfs uw ombudsman het nog niet eerder meegemaakt! En het beanstigende is dat er ook nog een duidelijk belang (motief) aan deze fake ten grondslag lijkt te liggen, namelijk: het bestrijden van de grote maatschappelijke onvrede die is ontstaan naar aanleiding van het nieuwe boetebeleid van de NS! Het heeft er alle schijn van dat NRC in opdracht van de NS fake-verhalen de wereld in stuurt die het volk duidelijk moeten maken dat men in Utrecht het hart wel degelijk op de goede plaats heeft zitten! Go, Folkert, go!

 • By Lawarrior, 15 juni, 2006 @ 18:56

  Wellicht heeft de Ombudsman hier een foutje gemaakt, want het artikel waar de Teletext-schrijvers op doelden is misschien een ander artikel dan het 10 mei-artikel waarnaar de Ombudsman heeft verwezen. Het gaat hier om een column, geschreven door een zekere Michael van der Valk, die in de NRC van 8 mei 2006 verscheen:

  http://www.nrc.nl/columns/ik_nrc_nl/article308663.ece

  Canadees

  Michael van der Valk

  Archief:
  • Archief ik@nrc.nl, dagelijkse bijdragen van lezers

  Ik zit in de trein. Het is begin mei en ik ben op weg naar het oosten van het land. Tegenover mij zit een meneer. Een mager, pezig mannetje. Maar statig. In legertenue, volgehangen met speldjes, lintjes en andere militaire onderscheidingen. Een Canadees die meer dan vijftig jaar geleden ons land heeft helpen bevrijden.

  Zijn handen trillen. Zijn baret trilt mee. Heldere blauwe ogen kijken me aan – ongebroken. De conducteur komt binnen. De oud-oorlogsstrijder overhandigt zijn kaartje. Hij heeft in Amsterdam om een kaartje naar Arnhem gevraagd, maar een kaartje naar Haarlem gekregen. De conducteur neemt hier geen genoegen mee en vertelt onze bevrijder in het Nederlands dat hij een nieuw kaartje moet kopen en 35 euro boete moet betalen. Niemand grijpt in.

  Nederland. NS. Buiten buitelt een kievit naar beneden.

  08 mei 2006

 • By uw ombudsman speaking, 15 juni, 2006 @ 19:34

  dank beste lawarrior!
  ik stond net in de kroeg halfbezopen naar voetbal te kijken zie ik een nrc liggen. als ombudsman zijnde kijk je dan toch effe, hoe leuk de wedstrijd ook was. first things first, you know.
  zie ik een stuk op de achterpagina van lolke van der heide waarin min of meer wordt uiteengezet wat jij hier ook zegt.
  comment van uw ombudsman: ja, het is allemaal begonnen met dat stuk van die ‘michael van der valk’. (He, dat is toevallig! De eerste 5 letters van zijn naam zijn dezelfde als die van mij!)
  vervolgens heeft NRC blijkbaar de onvoorstelbare bluder gemaakt dit fake-stukje te gaan behandelen als nieuwsfeit en dat heeft geleid tot de door mij gelinkte publicatie van 10 mei. Die was natuurijk evenzogoed fake als het ik-stukkie van ‘michael’.
  blijkbaar heeft de redacteur van dienst gebeld met de NS en die zijn in paniek geraakt. juist omdat ze zelf ook weten dat hun nieuwe boete-beleid op grote maatschappelijke weerzin stuit. ze hebben vervolgens tegen die redacteur gezegd dat ze alles in het werk zullen stellen om deze ‘misstand’ recht te zetten. de redacteur typt dat op en voila: het fake-bericht van 10 mei is het gevolg.
  de feiten zoals ik ze stel blijven hierij natuurlijk overeind, zij het dat er nu sprake blijkt te zijn van TWEE fake-stukken in plaats van een. nog erger dus.
  wat het nog weer erger maakt is dat die lolke van der heiden in zijn stuk vandaag helemaal niet ingaat op het cruciale fake-stuk van 10 mei dat onder verantwoordelijkehdi valt van de redactie. dat maakt het bedrog van nrc alleen maar nog groter.

 • By ben, 5 juli, 2006 @ 16:13

  nrc next haalt vandaag het incident aan: journalistiek, dat kan toch iedereen?, en gooit daarmee bloggers (iemand ooit zichzelf burgerjournalist horen noemen?) en leugenachtige lezersbijdragen op één hoop.

Other Links to this Post

WordPress Themes