FRED ARP SPIL IN TELEGRAAF-BEDROG

IN DE VS IS HET NU VERBODEN DAT CONTROLEREND ACCOUNTANTS OVERSTAPPEN NAAR HUN CONTROLEKLANT * FRAUDE, BEDROG EN MANIPULATIE BIJ CRIMINEEL COMCERN TMG * FRED ARP VAN DELOITTE STUURDE NAMENS TMG ZIJN EX-COLLEGA’S AAN GEMANIPULEERDE CIJFERS GOED TE KEUREN * HOE GROOT IS DE BEERPUT VAN DE BASISWEG?

In 1996 krijgt Fred Arp de vraag van één van zijn grootste klanten om eens na te denken over een overstap vanuit de accountancy naar een bestuursfunctie bij een beursgenoteerd bedrijf. Dit bedrijf is De Telegraaf. Arp is dan 24 jaar werkzaam bij Deloitte & Touche, waarvan zes jaar als partner van de accountantsmaatschap
. Aldus een interview met Arp uit 2003 onder de kop Niet getrouwd met Deloitte. We hebben hier te maken met een van de grootste rad flag’s uit de accountancypraktijk -we zien het ook met Jos Nijhuis bij Schiphol (PwC) en Jan Nooitgedagt bij Aegon (Ernst & Young)- een onafhankelijke controlerend accountant die ‘oversteekt’ naar de andere kant en namens de onderneming die hij eerst ‘controleerde’ zijn voormalige collega’s gaat lopen aansturen -onder druk zetten- de opdrachten op te volgen van zijn nieuwe werkgever. Fred Arp deed het en en nu zien we de verwoestende gevolgen. In allerijl werd een goed nieuws-show opgevoerd op BNR in een pathetische poging te schade te beperken:

waarbij woorden werden geuit als volstrekte nonsens, geen cijfermanipulatie, eenmalige kosten en positieve ontwikkelingen. De waarheid is echter dat TMG al bijna tien jaar een zinkend schip is dat met steeds meer kunst- en vliegwerk -en nu ook met list en bedrog- varende moet worden gehouden. Ga maar na:

-Paradepaard De Telegraaf heeft zwaar te lijden onder de wereldwijde kranten-crisis en heeft daarbij ook nog eens meer dan andere kranten te kampen met geloofwaardigheids- en integriteitsproblemen.
-Wanbeleid zorgde voor twee mega-investeringen die totaal zijn mislukt: ProSieben en Hyves. Hiermee faalt de complete strategie van het concern waardoor er geen toekomst meer is.
-Extreme concurrente in de ether en op internet zorgt voor een implosie van de waarde en de earning capacities van websites en radiozenders met als gevolg een complete wipe out van Sky Radio Group waarop 44 mio moest worden afgeschreven.

En dat dan allemaal tegen de achtergrond van de grootste economische crisis sinds de recessie na 1929! Daar kunnen geen tien accountants van Deloitte, wat zeg ik, daar kunnen geen tien manipulerende controleteams tegenop!


Pieter Lakeman met Micha Kat tijdens de presentatie van hun boek Boekhoudfraude waarin de bedrieglijke en criminele praktijken van KPMG, Deloitte, Ernst & Young en PwC genadeloos worden blootgelegd. Fred Arp van Deloitte staat aan het roer van een grote boekhoudfraude bij TMG.

Zoals ik in mijn boek Boekhoudfraude [bestel] heb laten zien, zijn overstappen van het type-Arp, Nijhuis en Nooitgedagt bijna altijd een red flag en te verklaren vanuit problemen bij de onderneming. Bij Enron was elke CFO in de periode voor het schandaal afkomstig van controlerend accountant Andersen. Samen met zijn voormalig collega’s bedacht hij frauduleuze constructies en zorgde ervoor dat ze werden goedgekeurd. Na de grote boekhoudschandalen van de jaren 90 is het in de VS verboden om direct over te stappen van accountant naar gecontroleerde onderneming en zelfs in Nederland worden deze overstappen nu verboden door regelgeving van accountantsorganisatie NBA die een ‘afkoelingsperiode’ voorschrijft van twee jaar. In de gevallen van Nijhuis en Nooitgedacht heeft Pieter Lakeman nog geprobeerd deze regelgeving van toepassing te laten zijn. Tevergeefs.

  • By fruitarier, 15 maart, 2012 @ 21:18

    Beste Micha,

    Heb je boek ‘De boekhoudfraude’ besteld en inmiddels binnengekregen: een mooi (harde kaft!) en waarschijnlijk een zeer lijvig boek.

    Ik hoop dat ik na het lezen ervan, ook je financiële artikelen wat beter kan doorgronden.

    Maar dat mensen kort na het oppimpen of manipuleren van de jaarrekeningen van grote bedrijven, naar diezelfde bedrijven overstappen, lijkt me evident wantrouwenwekkend.

Other Links to this Post

WordPress Themes