EXODUS BIJ TMG; MEER DETAILS FRAUDE

LID VAN RAAD VAN BESTUUR TREED OPEENS AF MIDDEN IN GROOTSTE CRISIS UIT DE GESCHIEDENIS VAN TMG: ‘IN GOED OVERLEG MAAR VERDER GEEN COMMENTAAR’ * BOEKHOUDFRAUDE WORDT INZICHTELIJK: SPRINGLOADING * VORIG JAAR COMMISSARIS EXIT WEGENS ‘VERSCHIL VAN INZICHT’ * CEO HERMAN VAN CAMPENHOUT GEHEEL ONTZIEN DOOR CORRUPTE MSM

OPEENSTAPELING VAN RED FLAGS BIJ TMG WIJZEN OP SNELLE ONDERGANG VAN CORRUPT CONCERN * DELOITTE ADVISEERDE TMG BIJ OVERNAME HYVES; SCHENDING VAN PRINCIPE VAN SCHEIDING CONTROLE EN ADVIES; FRED ARP HELPT ZIJN OUD-COLLEGA’S AAN EXTRA OMZET * TMG HUURT BAIN & COMPANY IN OM DE STRATEGIE ‘DOOR TE LICHTEN’

Het wordt stil aan de top bij De Telegraaf. De ratten verlaten het zinkende schip. Vorig jaar stapte commissaris Wim van Vorden op uit de raad van commissarissen wegens “verschil van inzicht over het te voeren beleid”. Dat was kort na het aantreden van Van Campenhout als nieuwe bestuursvoorzitter. Afgelopen februari gaf vice-voorzitter Alexander van Puijenbroek er de brui aan. Een oorzaak voor het terugtreden van Van Puijenbroek uit de raad wordt niet genoemd aldus De Telegraaf zelf. Nu lezen we dat lid van de Raad van Bestuur Patrick Morley het zinkende schip verlaat waardoor alleen nog de falende en manipulerende CEO Van Campenhout en zijn corrupte Deloitte-compaan Fred Arp overblijven. Een dergelijke exodus is een enorme red flag voor diepe chaos -en waarschijnlijk zelfs een criminele beerput- bij een onderneming, zo toonde Micha Kat aan in zijn boek Boekhoudfraude.

Op de bladzijden 30 tot en met 35 geeft Kat 62 feiten en omstandigheden aan die wijzen op fraude binnen een onderneming. Hij schrijft: als er bij een onderneming sprake is van tien of meer van deze red flags, kan er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden gezegd dat er sprake is van boekhoudfraude. Laten we eens kijken welke van deze red flags -voor zover we nu weten- van toepassing zijn op TMG:

1. No 8 blz 30: Executives stappen over van company naar externe accountant en/of vice versa (Fred Arp; dit is een red flag van de eerste categorie, een zeer sterke aanwijzing voor fraude)

2. No 18 blz. 31: Grote klachten cq. vraagtekens bij de kwaliteit van de producten van de onderneming (affaire-Koolhoven bij De Telegraaf; ook dit is een red flag van de eerste categorie)

3. No 1 blz. 32: Veel wisselingen in de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen, met name de positie van CFO. Onverwacht opstappen van executives zonder een duidelijk verhaal. (Van Vorden, Van Puijenbroek, Morley; een sterke aanwijzing/red flag van de tweede categorie)

4.No 4 blz. 32: Een niet aflatende reeks overnames waarvan de meerwaarde vaak onduidelijk is; een dominante deal driven-cultuuur (de laatste jaren: Prosieben, Hyves, Geenstijl, Group Deal, Megastar, december 2011: TMG wil groeien door overnames; ook dit is een red flag van de tweede categorie)

5. No 3 blz 32: Veel wisselingen van adviseurs; veelvuldig beroep op consultants (Bain & Company, Deloitte Corporate Finance; een red flag van de tweede categorie)

6. No 9 blz. 32: Arrogante en onbeschofte bejegening van kritische journalisten; ‘zwarte lijsten’ van ‘foute’ journalisten (behandeling van Micha Kat; vragen worden niet beantwoord; red flag van categorie 2)

7. No 10 blz 32: Sterke banden met de politiek in de vorm van o.a. donaties aan partijen of opvallende (ex)politici in de board (de red flag van de tweede categorie is geformuleerd op de VS, maar ook van toepassing op TMG; zie bijvoorbeeld de Kees Lunshof Lezing die wordt geopend door de MP)

8. No 12 blz. 33: Sterke persoonlijke banden tussen management en adviseurs zoals accountants, consultants en advocaten (Fred Arp met de Deloitte-controleteam waarvan hij zelf deel uitmaakte; red flag van categorie 2)

9. No 13 blz. 33: De beste cq. meest kritische medewerkers verlaten de onderneming; een sfeer van sterk gevoelde ‘superioriteit’ en het ridiculiseren van concurrenten (de exodus van bestuurders; de arrogantie bij TMG is weerzinwekkend; red flag van categorie 2)

10. No 20 blz. 33: Winstwaarschuwing in combinatie met fundamentele strategische koerswijziging (TMG gaf winstwaarschuwingen in 2011 en ook al in 2008. De koers wordt voortdurend gewijzigd. Red flag van tweede categorie)

11. No 27 blz. 34: Aankondiging van massaontslagen, reorganisaties of efficiency-operaties op grote schaal (vanaf eind 2008 is TMG in voortdurende reorganisatie; fed flag van categorie 2)

12. No 33 blz. 34: Criminele track records van bestuurders van de onderneming (Sjuul Paradijs en Eddy de Kroes; red flag van categorie 2)

Diagnose: TMG is een frauduleus en zelfs een crimineel bedrijf. Intussen kunnen we, opnieuw aan de hand van het standaardwerk Boekhoudfraude van Micha Kat, ook de aard van de fraude duiden zoals die aan het licht is gekomen via NRC Handelsblad waarbij in 2011 een extreme en onrechtmatige afboeking plaatsvond op de Sky Radio Group met als doel om over 2012 weer groei te kunnen laten zien. Dit lezen we in Boekhoudfraude over dit type zwendel (blz. 288):

Wel bleken de twijfels over de wijze van accounting rond de talrijke overnames gerechtvaardigd. Deze twijfel was reeds in 1999 aanleiding voor de eerste vertrouwenscrisis. Nu komt aan het licht dat Tyco de overnamekandidaten onder druk zette om vlak voor de overname lage winsten en omzetten te rapporteren. Dat gaf Tyco de mogelijkheid deze ‘opgespaarde’ tegoeden later op de eigen balans op te voeren om zo een hogere winstgevendheid te claimen. Deze vorm van fraude staat bekend als springloading: je laat in feite steeds ‘bommetjes’ ontploffen in je eigen winstcijfers die zo eenmalig en fors letterlijk worden ‘opgeblazen’.

WordPress Themes