SORRY VOOR DE EXCLUSIEVE INFORMATIE

NRC HANDELSBLAD ONDER HET JUK DOOR VAN DE ORANJE-TIRANNEN * UNICUM IN DE JOURNALISTIEK: EXCUSES AAN ORANJE * DIT IS DERMATE BESPOTTELIJK EN STOMPZINNIG DAT ER GEEN WOORDEN VOOR ZIJN

In een van de meest bizarre verklaringen van een hoofdredacteur van een ‘kwaliteitskrant’ uit de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek heeft Peter Vandermeersch excuses aangeboden aan het KH zonder ook maar met een woord duidelijk te maken wat zijn krant fout heeft gedaan. De Belg laat de hele inhoudelijke beoordeling van de zaak over aan een oud-ombudsman van concurrent De Volkskrant, Thom Meens. Maar ook ook zijn ‘slotverklaring’ blijkt niets van journalistieke doodzondes die deze knieval zouden rechtvaardigen. Integendeel zelfs. Meens rept van exclusieve informatie verkregen op een plaats in een ziekenhuis waar je normaal geen toegang hebt, en die je bovendien toeschrijft aan een bron, bij wie een gewoon verslaggever op dat moment nooit in de buurt kan komen. Vroeger zou dat een standaardvoorbeeld zijn geweest van kwaliteit, nu is het iets om je excuses voor aan te bieden. Duidelijker is de ineenstorting van de journalistiek niet eerder aan het licht gebracht. Echter, de lezers van Klokkenluideronline

weten inmiddels dat de hele Koelewijn-excercitie een grote hoax op zichzelf was om het echte en ware verhaal over het ongeluk van Friso te verhullen. Op geen enkele relevante vraag rond het ‘ongeluk’ heeft NRC antwoord gegeven, nee, de spin was alle media-aandacht te concentreren op het non-issue of Friso al dan niet een schedelbasisfractuur zou hebben. Vervolgens zouden dan de arts Tulleken en journaliste Koelewijn de media-aandacht naar zich toetrekken, opnieuw met totale non-issues, om de focus weg te houden bij Friso. Zo werken media-spins. Inmiddels is aan het licht gekomen dat Tulleken banden heeft met het KH en dus deel is van de spin. We hebben hier te maken met een spin -Friso heeft een ongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis- maar om die extra geloofwaardig te maken wordt er een contra-spin aan gekoppeld: ‘ruzie’ over bepaalde informatie over zijn toestand! Het effect van de contra-spin is dat niemand meer snel zal twijfelen aan de inhoud van de oorspronkelijke spin: Friso ligt in coma in het ziekenhuis alg gevolg van een lawine. Hieronder volgt de complete finale van de bevindingen van Thom Meens die dus ook als een spin zijn te beschouwen, immers deels van de contra-spin:

Samenvattend kun je concluderen: niemand ter redactie heeft zich gerealiseerd hoe explosief het materiaal was. Het ging om een lid van de Koninklijke familie. De krant beschikte over exclusieve medische informatie, verkregen op een plaats in een ziekenhuis waar je normaal geen toegang hebt, en die je bovendien toeschrijft aan een bron, bij wie een gewoon verslaggever op dat moment nooit in de buurt kan komen. Een hoogleraar neurochirurgie, die overigens ontkent dat hij al die informatie heeft gegeven. Door de ik-vorm kreeg het verhaal een extra dimensie, die nog werd versterkt door de plaats in de krant: pal op de voorpagina. Met een kop erboven die in één klap, als speculatie, iets opriep wat niemand tot dan besefte: het brein is in gevaar. Bovendien verscheen het verhaal in NRC Handelsblad, doorgaans, maar niet dit keer, een toonbeeld van betrouwbare en zorgvuldige kwaliteitsjournalistiek
.

 • By AIRVD, 7 april, 2012 @ 11:26

  Hersenen kunnen maximaal 4 minuten zonder zuurstof, in ‘ideale’ omstandigheden -als het lichaam snel afkoelt- kan dat toenemen tot 20 minuten. Friso heeft 20 minuten onder de sneeuw gelegen en is daarna nog 50 minuten gereanimeerd. En dan mededelen dat Friso gelukkig geen schedelbasisfractuur heeft.

  Iemand is al lang en breed overleden en dan mededelen: gelukkig heeft ie geen beenbreuk, dat zou zo erg zijn.

 • By Huppetee, 7 april, 2012 @ 21:52

  Als een “hoofdredacteur zich met een artikel moeit is dat gebruikelijk teken dat ze door justitie onder druk zijn gezet of bedreigd.

  Met misbruik staatsmiddelen wetgeving heeft justitie dat internationaal niet in de handen van de volken zelf is even als de religien al hele titanics aan artikelen begraven.

  Normaal dreigen ze met het is in onderzoek en als je er wat van zegt krijg je 7 jaar. En men hoort nooit weer en men mag geen eens vragen wanneer dán men er naar mag vragen mee mag moeien.

  Uiteraard hebben ze met de korlaarvruchtjes en donnerpornoarchieven etc heel wat meer toestellen om een ieder van lagere schoolleeftijden af aan af te persen dood te zwijgen met hun in situatie brengen met hun drugs en met hun polaroidjes. Anders is daar het besmeuren criminaliseren ridiculiseren nog wel als excuus en vrijbrief voor elke verdere misdaad tot en met gehele strafrechtelijke dossiers van targets in treinen op straat aan deurknoppen achterlaten.

  Laat staan dat hun advocatuur dat met ze samenspant stad en land af reist om een ieder de schrik der wet er in te jagen met claims en aanklachtdreigingen.

  Simpel standpunt ís dat van lawinegebied geen satellietfotos die wel degelijk bestaan verkrijgbaar zijn en er dus geen lawine was. Friso zit op aruba met een verbouwd hoofd waar vast joran van der sloot die ook al uit justitiemilieu voortkomt zich bij hem zal voegen voor wunderfull parties. Schoon schip vrij baan voor pwa die niet lang zal bestaan daar immers het voorbij is.

Other Links to this Post

WordPress Themes