JAN JAAP HEIJ: TITANIC VAN DE JOURNALISTIEK

DE TITANIC GING ECHTER MAAR EEN KEER TEN ONDER MAAR JAN JAAP HEIJ VOORTDUREND * NOG NOOIT ZELF EEN STUIVER VERDIEND * HEIJ SLAAT ZICH OP DE BORST VOOR HET ER DOORHEEN JAKKEREN VAN TIENTALLEN MILJOENEN SAMEN MET ZIJN COMPAAN BEN ROGMANS

ONGEKEND SLAGVELD NA FIASCO VAN DE PERS * TOTALE INCOMPETENTIE EN BIZARRE ARROGANTIE * HIER EN HIER ALLES OVER BEN ROGMANS * DE PERS HEEFT GEEN ENKEL VERHAAL GEBRACHT VAN LANDELIJK JOURNALISTIEK BELANG * WAT GEBEURT ER MET KUSTAW BESSEMS? KRIJGT HIJ EEN UITKERING VAN DE VARA?

De Pers gaat verder als De Nieuwe Pers met android-applicable app’s voor I-Phone en netbook met iOS en webapp HTML-5 toepassingen. De perspectieven zijn gematigd zonnig, maar nog niet zomers aldus hoofdredacteur Jan Jaap Heij. Dergelijke waanzin die in het eerste de beste krankzinnigengesticht niet zou misstaan is thans alles wat er over is van het grootste, duurste, meest megalomane maar ook door de meest krankzinnige incompetentie verwoeste project uit de geschiedenis van de NL-journalistiek. Tientallen miljoenen door het putje -het juiste bedrag zal we altijd geheim blijven- zonder ook maar een eurocent te hebben verdiend en ook maar een artikel te hebben geproduceerd van wezenlijk belang: als je politicus bent heet je met zo’n track record Wouter Bos, als je in de journalistiek werkt ben je Jan Jaap Heij. Want deze Titanic van de journalistiek heeft een spoor van verwoesting getrokken door redactielokalen overal in het land.

Reeds zeer vroeg in zijn journalistieke ‘carriere’ had Heij in de gaten dat het uitoefenen van het vak op de klassieke manier niet voor hem was weggelegd. Na enkele pogingen tot het schrijven van artikelen bij het studentenblad van de VU Ad Valvas belandde hij bij Intermediair. Daar ontmoette hij Ben Rogmans die toen hoofdredacteur was en aldus werden de banden gesmeed die later zouden leiden tot het ongekende De Pers-debakel. Bij Intermediair stopte Heij met zijn pogingen artikelen te schrijven en ging hij -op zeer jonge leeftijd- ‘managen’, ‘coachen’ en ‘aansturen’. Met een geleerde kop -hij las alles, wist alles, dat was zijn grote kwaliteit- ging hij zich overal tegen aan bemoeien: het werk van de redactie, de commerciele exploitatie, de kwaliteit van de koffie, het bier op de redactie-uitjes: al deze zaken van eminente importantie belandden op het bureau van Heij waar hij overigens nooit zat omdat hij altijd buiten stond te roken. Wij weten dat zo goed omdat wij toen ook bij Intermediair werkten. Spoedig was hij hoofdredacteur. En als je in Nederland eenmaal hoofdredacteur bent van een gevestigde titel, kun je blunderen wat je wilt: je wordt herbenoemd tot de dood erop volgt. Zo ook in de casus-Heij.

Hij zat koud op zijn troon bij Intermediair -we waren er zelf bij- of hij meldde tijdens een van de vele etentjes dat hij alweer ging vertrekken. Iedereen was flabbergasted. Want op dat moment ging het eigenlijk prima: Heij lag niet slecht, alles kon want het geld stroomde in die jaren -1995, 1996- met bakken tegelijk binnen en er was een aardige team spirit ontstaan binnen Intermediair waarin Heij onder controle kon worden gehouden. Wellicht was dat wat Heij tegenstond, want hij kondigde aan adjunct-hoofdredacteur te worden bij -het inmiddels ook ter ziele gegane- HP/de Tijd. Wat daar precies is gebeurd is nooit aan het licht gekomen, maar binnen no time (enkele maanden, misschien zelfs weken) was Heij alweer weg. Zijn biografen zullen er een harde dobber aan hebben. Maar dan. Heij -stop de persen!- duikt opeens op aan de Raamgracht als adjunct van het -inmiddels de facto ook ter ziele gegane- Vrij Nederland. Hij houdt het bij VN ongeveer een jaar uit. Een jaar dat pure hel moet zijn geweest voor de redactie van VN. Want wat lezen we eind augustus 2004? Hoofdredactrice Xandra Schutte van het weekblad Vrij Nederland is samen met adjunct-hoofdredacteur Jan-Jaap Heij opgestapt. Het tweetal had onvoldoende vertrouwen van de eigen redactie na een conflict over het personeelsbeleid…. Ja, dat kenden we al van Heij bij Intermediair: het afzeiken van redacteuren en journalisten ter compensatie van zijn eigen reeds in de embryonale fase gesneefde pogingen journalist te worden. Bij Intermediair lachten we hem echter vierkant uit in zijn gezicht. Het duo Heij en Schutte is wel het absolute dieptepunt in wat een medium zich kan wensen als de dagelijkse leiding. Na Vrij Nederland verkast Heij naar de uitgeverij Credits Media waar hij ‘algemeen hoofdredacteur’ wordt dan wel hoofdredacteur van de tijdschriften SQ en Leven in Frankrijk. Ze zullen inmiddels wel ter ziele zijn. Ook bij Credits vertrok hij spoedig waarna een periode van ‘hiaat’ dan wel ‘bezinning’ volgt in zijn illustere CV tot hij en zijn kompaan Rogmans genadeloos zouden toeslaan met een project dat het medialandschap in Nederland in een keer fundamenteel zou veranderen, het onmogelijke mogelijk zou maken, alles op zijn kop zou zetten en weer terug: een gratis kwaliteitskrant voor Nederland! Gratis en kwaliteit: combineer deze woorden en er gebeurden de meest krankzinnige dingen!

Eind 2006 verschijnt het eerste nummer van De Pers. Voor Rogmans en Heij breekt een periode aan van ongekend luilekkerland: ongelimiteerde budgetten, feesten, media-optredens, nieuwe perspectieven, roem… Rogmans wordt in 2007 zelfs verkozen tot ‘journalist van het jaar‘. Waarschijnlijk had hij deze eer te danken aan het feit dat hij besloot van De Pers een abjecte cocktail te maken van De Volkskrant, NRC, NOS en VARA en elke aanval op het establishment uit zijn kolommen te weren. Want dat is waar het begrip ‘kwaliteitskrant’ in ons land voor staat: strikte slaafsheid en het opvolgen van de orders van ‘hogerhand’.

Eind maart 2012 is De Pers kapot. Niets is bereikt. Niemand zal het vod ook maar een seconde missen. Journalistieke lafheid gecombineerd met incompetentie zorgden ervoor dat er geen enkel verhaal werd geproduceerd van landelijke importantie maar des te meer werd geblunderd. Hier het stuk dat we eerder brachten over het einde van De Pers. Hieronder zien we Jan Jaap Heij in actie, sprekend over ‘nieuwe uitgeefconcepten’. Zijn we nu eindelijk verlost van Heij? We zijn bang van niet:

WordPress Themes