Joris en Jeltje: vuurwerk of kruiperigheid?

jeltje.jpgEen zware last rust op de schouders van NRC-spijtoptant Joris Luyendijk. Nadat ze bij de VPRO hebben ingezien dat hun programma Zomergasten met overjarige en maniakale schrijvers met writers-blocs als presentator een zekere dood zal gaan sterven, gooien ze het dit jaar over een andere boeg: een echte journalist als presentator! Geen slijmjurken die alle gasten al jarenlang kennen uit de kroeg en mininaal drie keer met ze het bed hebben gedeeld, maar iemand die de zomergasten open en onbevangen tegemoet zal treden. Dat wordt dus smullen voor de buis! Nou ja, de gasten zelf vallen misschien wat tegen (louter establishment wat de klok slaat) maar Joris moet er toch zelfs in kunnen slagen met Jeltje van Nieuwenhoven een leuke avond te kunnen hebben. Over Jeltje gesproken: met haar daag ik Joris uit te laten zien dat hij inderdaad een echte journalist is en geen kruiperige bewonderaar die elke stap in haar loopbaan kwispelstaartend zal bejubelen. Zal Joris Jeltje durven te confronteren met de zwartste bladzijde uit haar politieke loopbaan?

Mijn collega-ombudsman Pamela Hemelrijk schreef voor het Algemeen Dagblad ooit een stuk over gevoelige kamervragen die door Jeltje van Nieuwenhoven als voorzitter de prullenbak in werden gemavoevreerd. Het artikel was ingestoken door noat bene Agnes van Ardenne, zu zelf op en top gevestigde orde, maar onder Paars nog een soort activiste die ook daadwerkleijk opkwam voor de gekrenkten en gekwetsten. Uit de handelwijze van Jeltje als kamervoorzitter blijkrt duidelijk dat ze helemaal geen democrate is, maar een staats-fetisjiste van het zuiverste soort. Ik ga er natuurlijk vanuit dat Joris zich als een goede journalist betaamt prima zal voorbereiden op zijn avond met Jeltje en ook deze gevoelige informatie de plaats zal geven die het verdient. For the sake of journalism.

 • By Lawarrior, 27 juni, 2006 @ 11:35

  Wat vindt de Ombudsman van dit berichtje in Trouw:

  http://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_cultuur_en_media/article360485.ece/Politiek_assistent_Zalm_naar_RTL_Nieuws

  “Politiek assistent Zalm naar RTL Nieuws

  DEN HAAG (ANP) – Kees Berghuis, de politiek assistent van minister Zalm van Financiën, wordt de nieuwe chef van de politieke redactie van RTL Nieuws. Dat heeft RTL Nieuws dinsdag bekendgemaakt.
  Berghuis wisselt stuivertje met Pieter Klein, die onlangs hoofd voorlichting van het ministerie van Financiën is geworden.”

  Wordt RTL Nieuws in navolging van de NRC ook een “100% gouvernementele” informatieprovider?

 • By digger, 27 juni, 2006 @ 13:50

  Wellicht kan de ombudsman ook even ingaan op het onderstaande, door Luyendijk zelf geschreven en na te lezen op zijn nieuwe website:

  http://www.jorisluyendijk.nl/

  In bijna iedere taal heb je wel een uitdrukking in de trant van: Waar rook is, is vuur.

  Vaak klopt dat, maar soms is er rook omdat iemand rook heeft gemaakt in de hoop dat anderen zullen denken: hé rook, daar zal dan ook wel vuur zijn.

  Dit is het geval met een anti-NRC roddelsite waar het verhaal wordt verspreid dat ik met ruzie ben weggegaan bij NRC Handelsblad. Het is allemaal te suf voor woorden, maar ik heb er last van want wie mijn naam googlet krijgt ook deze site te zien. En niet iedereen blijkt door de onbetrouwbaarheid van die site heen te kijken.

  Dus toch maar even op ingaan: Het verhaal is pure rook. Vaak bevatten roddels een deel waarheid en een deel verzinsels, maar dit is van A tot Z verzonnen. Ik heb dat ook al eens uitgelegd aan de beheerder van die roddelsite, maar tot een rectificatie is het niet gekomen. En dat voor iemand die NRC juist verwijt dat het nooit fouten toegeeft.

  De waarheid is dat ik ben gestopt als correspondent omdat ik na vijf jaar eens wat anders wilde doen, en ik weer een tijd in mijn vaderland wilde wonen. Het is een weinig spectaculaire reden, maar de werkelijkheid is zelden spectaculair.

 • By ombudsman, 27 juni, 2006 @ 15:43

  Die Joris! Alsof ik alleen maar heb gezegd dat hij ‘met ruzie bij NRC is weggegaan’ en niet veel meer feiten en omstandigheden het opgevoerd waarop hij nooit een echt antwoord heeft willen geven! Alsof uw ombudsman zich zou verlagen tot het niveua van slechts het verspreiden van ongefundeerde, malicieuze roddels! Ik vind Joris een aardige vent en een goede journalist. De Feiten zijn dat hij als eerste van alle Nederlandse journalisten op de hoogte was van martlepraktijken in ‘concentratiekampen’ in en rond Irak van de Amerikanen, maar DAT IN NRC NIET MOCHT OPSCHRIJVEN. Hij moest deze wereldprimeur brengen in een uitzending van Buitenhof. OP DIE FEITEN IS JORIS NOOIT INGEGAAN EN DAT DOET HIJ OOK NU WEER NIET. In feite verlaagt HIJ zich tot roddel en achterklap door te suggeren dat ik ‘op obscure websites’ een potje roddel en leugens over hem opentrek. Daar komt nog bij dat zijn toenmalige chef Buitenlad Hans Nijenhuis heeft GELOGEN over de martelkampen-affaire door tegen uw ombudsman te verklaren dat NRC het verhaal over de kampen van Joris WEL heeft gebracht. Dat was dus NIET zo.

 • By ombudsman, 27 juni, 2006 @ 16:18

  Herstel: ik zei dat Joris dat van die martelkampen als eerste van alle NEDERLANDSE journalisten wist maar ik had moeten zeggen: VAN ALLE JOURNALISTEN TER WERELD. Want de eerste publicaties over de martelkampen verschenen pas vijf maanden later in de Herald Tribune. Het is allemaal na te lezen in mijn boek Lux Libertas en Leugens en te vinden op deze website in de artikelen over Joris.

 • By lawarrior, 28 juni, 2006 @ 0:27

  Als wij, omwille van het argument, zouden veronderstellen dat de Ombudsman de juiste analyse heeft gemaakt over het journalistieke conflict tussen JL en de NRC, dan dringt zich onvermijdelijk de intrigerende vraag op waarom JL deze krant nog steeds de hand boven het hoofd houdt. Zou hij door Lux et Liberats omgekocht dan wel gechanteerd zijn? Zou Folkert J. zich tot deze lage streken kunnen verlagen? Wat denk jij, Ombudsman?

 • By uw ombudman, 28 juni, 2006 @ 7:29

  dag lawarrior!
  Het is inderdaad een ‘journalistiek conflict’ tussen NRC en JL. Dat wil dus niet zeggen dat ze elkaar ook naar het leven moeten staan. JL schrijft af en toe ook nog voor Lux et Libertas. Hij moet tenslotte ook geld verdienen. Feit is dat de buitenland-berichtgeving van NRC wordt gecontroleerd en gemanipuleerd door de Staat. Het beste bewijs daarvoor is hun pathetische pro-Europa campagne. Ik kan me goed voorstellen dat JL daarvoor niet langer mede-verantwoordelijk wil zijn als redacteur van NRC. Maar dar wil nog niet zeggen dat hij niet af en toe nog een eitje kan leggen. Door zijn assignment bij de VPRO kiest JL uiteindelijk duidelijk voor het journalistieke establishment. Daar hoort bij dat je NRC (althans naar buiten toe) in bescherming neemt. Stuitend vind ik echter dat hij op zijn website geen enkel inhoudelijke mededeling doet over waaruit de ‘onzin’ over hem dan zou bestaan en waarom dat dan ‘onzin’ zou zijn.

Other Links to this Post

WordPress Themes