FINANCIEELE JOURNALISTIEK GEKAAPT

NU DE COLLAPSE VAN ONS FINANCIEEL-ECONOMISCH SYSTEEM EEN ZEKERHEID IS EN NOG SLECHTS EEN KWESTIE VAN TIJD, BLIJKEN DE COMPLETE MEDIA TE ZIJN GEKOCHT DOOR DE BANKIERS

Ze heten Aline Schuiling, Valentijn van Nieuwenhuijzen, Alessandro Giansanti, Corne van Zeijl of Carsten Brzeski en werken allemaal bij grootbanken. Maar daarnaast hebben ze de laatste jaren nog een carriere gekregen: die van journalistiek commentator bij het nieuws over de financiele crisis. Deze ‘bankiers/analytici’ hebben zich sluipenderwijs een monopolie-positie verworven als het gaat om het -uiteraard op ‘geheel onafhankelijke wijze’- ‘duiden’ (krant, radio en TV) van het economische nieuws. In een openingsartikel in het FD van 28 september met als kop Spanje snijdt in eigen vlees wordt vrijwel de gehele ‘duiding’ verzorgd door ING-econoom Brzeski wiens werkgever een -waarschijnlijk hopeloze- exposure heeft aan Spanje van tussen de 40 en de 50 miljard. In dat licht is de ‘duiding’ van Brzeski niet verrassend te noemen: Het is geen grote doorbraak maar ook geen grote teleurstelling. Rajoy doet wat hij kan doen.

Hier zien we direct de werkelijke functie van deze ‘bankiers/analytici’: het consequent downplayen van alle ontwikkelingen met als doel de ‘markten’ en maatschappij zo lang mogelijk rustig te houden opdat zij met hun werkgevers zo lang mogelijk de zakken kunnen blijven vullen. De media die het meest gebruik maken van deze nieuwe -en gratis- vormen van ‘expertise’ zijn het FD, BNR en RTL7. Bij andere media ligt het accent meer op een select groepje -opnieuw ‘geheel onafhankelijke’ professoren met namen als Arnold en Benink. Die laatsten zijn met name ingehuurd om op ‘verantwoorde wijze’ het beleid te ‘duiden’ van clubs als ECB, IMF en ESF. Aldus zien we dat de duiding over de crisis geheel is handen is van de betrokken partijen: banken en de Staat. Het zal duidelijk zijn dat dit niet voor niets zo is: de waarheid moet het volk onthouden worden, tegen elke prijs.


Rene Tissen van Universiteit Nyenrode werd bedreigd om de krtische inhoud van zijn columns op de site van RTLZ.

Hiertoe is de laatste jaren in versneld tempo afgerekend met de onafhankelijke commentatoren. Willem Middelkoop, voor de crisis nog dagelijks op het scherm, is naar de marges gedrukt en moet zijn verhaal tegenwoordig vertellen in theaters. Pieter Lakeman is gedemoniseerd via de MSM en speelt geen rol meer. OP BNR valt de witte raaf Kees de Kort nog te beluisteren en op RTLZ is een bescheiden plaats ingeruimd voor Rene Tissen die overigens herhaaldelijk met de dood werd bedreigd voor het voorspellen van het einde van de Euro. Ja mensen, de waarheid over de financial meltdown heeft een hoge prijs.

WordPress Themes