Beste Jan Blokker, welkom bij L et L!

Geachte heer Blokker,

BuZa.jpgAls Lux et Libertas Ombusman is het bij uitstek ook mijn taak om nieuwe leden van de NRC-familie te verwelkomen en op hun gemak te stellen. In uw geval is dat nog eens extra noodzakelijk omdat ik weet dat u slecht bekend bent met de regels van ons huis. De nieuwe garderobe met L et L-maatpakken is reeds naar u onderweg net als de vuilniszakken waain u uw huidige verzameling lompen kwijt kunt (voor de volgende Kerstactie) en uw rekening bij de Postbank is automatisch omgezet naar een account bij Van Lanschot waar u dezelfde account manager kunt gebruiken als de hoofdredactie. Maar dit is uiteraard slechts de cosmetica van uw overstap. Veel belangrijker is het L et L mental brainwash program dat u volgende week zult moeten ondergaan in (ondermeer) de kelders van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik neem aan dat u hiervan reeds op de hoogte gebracht bent, maar het kan geen kwaad de essentialia nog even te noemen:

1. Een onderhoud van vier uur met Sjerp van der Vaart, hoofd van het bureau van het Europees Parlement in Den Haag, die u gaat uitleggen waarom het uw plicht is het Nederlandse volk klaar te stomen voor opname in de federale superstaat. Uw nieuwe account manager bij Van Lanschot is reeds geheel op de hoogte. Ook zal hij u duidelijk maken hoe exact te declareren om optimaal gebruik te kunnen maken van de speciale ‘Europese Journalistieke Fondsen’ die klaarliggen voor de pro-Europese pers in de lidstaten.

2. Een cursus Demoniseren voor Beginners door Folkert Jensma waarin u niet alleen de fijne kneepjes van het demoniseren zelf leert en de meest effectieve wijze om in uw columns om te gaan met begrippen als ‘Holocaust’, ‘Auschwitz’, ‘Anne Frank’ en ‘Gestapo’, maar ook de mensen krijgt aangereikt op wie u dergelijke begrippen van toepassing dient te verklaren.

3. Tot de hoogtepunten van elke L et L-introductie behoort een bezoek aan het Parket-Generaal van het OM. Samen met AIVD-informant Frank Kuitenbrouwer en OM-voorman Harm Brouwer leert u de methodes om blunders van het OM toe te dekken, criticasters te demoniseren en zelfs wordt een tipje van de sluier opgelicht over hoe OM en AIVD omgaan met het afluisteren en bespioneren van ‘andere’ journalisten in Nederland. Ook leert u hoe u gevoelige informatie die tot u komt over staatsgevaarlijke activiteiten en individuen ter kennis moet brengen van het bevoegd gezag.

Bonino.jpg4. Met veel trots kunnen we ook nog aankondigen dat onze ‘diplomatieke specialist’ Robert van de Roer een lunch zal voorzitten waarin u kunt kennismaken met Kofi Annan (en zijn zoon: uw account-manager is op de hoogte), Richard Holbrooke, Madelaine Albright, Ben Knapen, Helmut Schmidt, John Major, Emma Bonino, Mabel Wisse Smit en Jaap de Hoop Scheffer. (N.B.: Voorafgaand kunt u een cursus etiquette volgen). De bedoeling van deze lunch (die wordt geserveerd in de speciale ‘Lux et Libertas-room’ van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel) is dat u leert hoe een L et L-columnist dient te schrijven over de internationale politieke verhoudingen.

Tot zover uw (voorlopige) introductieprogramma. Heeft u nog vragen, aarzel niet u te wenden tot ook uw nimmer versagende L et L-ombudsman.

WordPress Themes