Goeroe gaat media redden met cliffhangers

DE NRC OMBUDSMAN OVER DE KRANT VAN MAANDAG 27 FEBRUARI

Wat is een van de voornaamste kenmerken van structuren die de wanhoop nabij zijn? Ze zoeken hun toevlucht tot goeroes! Wie kent niet de infameuze Raspoetin uit de nadagen van de Russische tsaren? En de val van het Romeinse Rijk werd voorafgegaan door een bonte stoet aan sterrenwichelaars, auto-flagellanten en slangenbezweerders. De mainstream-media hebben nu Irene Costera-Meijer in de armen gesloten, een pottige subsidievreter van 49 die haar beroepsmatige leven heeft gesleten tussen boeken over andragologie, ‘feministische bewustwording’ en homostudies. Zij moet gaan vertellen hoe de mainstream-media ‘de jeugd weer kunnen terugwinnen’. “Als je het nieuws aantrekkelijker wil maken, kun je elementen uit soaps gebruiken, bijvoorbeeld een cliffhanger. Dan eindig je een reportage-feuilleton over een Palestijns jongetje met de vraag: zou het Ahmet morgen wel lukken om de grens te passeren? En de volgende dag: heeft de moeder van Ahmet morgen genoeg water om de was te doen?

Hiermee zijn alle grenzen van de waanzin ruim overschreden. Hoe is het mogelijk dat deze volstrekt incompetente troela een hele pagina van NRC (maandag 27 februari) mag bezoedelen met haar waanzin? Het grote probleem in de moderne journalistiek is nu juist dat het nooit mag gaan over de kern van zaak (Joden reduceren Palestijnen tot beesten in kooien; Joden stelen al het water van de Palestijnen), want dat ligt veel te gevoelig en moet dus worden verdoezeld. Dat ‘verdoezelen’ gebeurt dan vooral door het steeds weer inzetten van ‘bliksemafleiders’ op micro-nivo a la Ahmet.

Omdat iedereen ziet en voelt dat dergelijk ‘nieuws’ bullshit is (dus niet berichten over het misdadige Nazi-regime dat concentratiekampen bouwt, maar een ‘reportage-feulleton’ brengen met de vraag: zal de familie Goldstein in Auschwitz het appel van mogen overleven?) wordt het door niemand meer gepruimd. Het antwoord: we maken er een soap van! Een pastiche! Op nog veel grotere schaal geldt dat reportages over de werkelijke oorzaken van de armoede in de wereld absoluut taboe zijn waardoor steeds maar weer de invalshoek wordt gekozen van de honger op micro-nivo zoals in dat zielige dorpje in Malawi waarover NRC onlangs tientallen pagina’s soapy zieligheid over de lezer uitstortte.

Volgens Jensma was deze repo het hoogtepunt uit de geschiedenis van Lux et Libertas. Zitten hier soms de adviezen van media-goeroe Costera Mejer achter? Volgens mij is de hele media-theorievorming van Costera Meijer als volgt samen te vatten: zorg bij alles dat het gaat over zielige mensen die ergens het slachtoffer van zijn. Dan zit je goed. Een voorspelling: de jeugd zal zich met nog meer walging dan tevoren van dergelijke bagger afkeren en zijn toevlucht zoeken tot media die niet de weerzinwekkende pretentie hebben ‘de wereld te verbeteren’ maar gewoon schrijven over sterren, zuipen en neuken. Irene Costera-Meijer heet in werkelijkheid trouwens Ien Koster. Ze geeft in Rotteram ook adviezen aan echtparen die geen kinderen kunnen krijgen en aan terminale kankerpatienten. Tot die laatste categorie behoren alle maistream-media in Nederland.

Het enige wapen van de journalistiek is de waarheid en de werkelijkheid. Die twee begrippen worden steeds weer verward. Als je een ‘reportage-feulleton’ maakt over de aandoenlijke wijze waarop A. Hitler omgaat met zijn huisdieren (steeds geeft ie ze het beste van het beste, beter vlees zelfs dan hij zichzelf gunt) kun je wel de waarheid beschrijven, maar mis je de werkelijkheid. Als de media dat onderscheid niet langer kan of wenst te maken, strijden ze een verloren strijd. Want versoapte pseudo-werkelijkheid verliest het altijd van de echte soaps en de wereld van fictie en fun. Omdat dat laatste tenminste authentiek is en eerlijk.

 • By zomby, 28 februari, 2006 @ 17:12

  haha, hoe lang adviseert deze Ien Koster nu al de media? Vijf jaar? En hoe is het in die jaren met de media gegaan? Juist ja: bergafwaarts. Laat haar dus maar rustig doorgaan met adviseren, dan kijkt er over vijf jaar niemand meer!

 • By Breedbekkikkertje, 7 maart, 2006 @ 14:57

  goed artikel. vooral wat betreft de jeugd en haar minder genergen zijn tot het lezen van kranten. Met name wanneer je kritisch bekijkt hoe kranten de mogelijkheden die technologie biedt niet aanwendt om haar lezers bij ‘het debat’ te betrekken, maar juist om propaganda te voeren.

  Kritische postings op webfora worden verwijderd (=censuur). De telegraaf verwijdert niets, maar maakt voorgaande discussies onvindbaar en niet doorzoekbaar voor latere referentie. Ook weer zo’n teken aan de wand in het verder onderdrukken van de stem des volks.

  Dan heb ik het niet eens over de media cultuur die in het hilversumse de nodige bagger over ons uitschijt.

 • By Marianne van den Boomen, 3 april, 2006 @ 18:42

  Wat een gelul: ‘Irene Costera-Meijer heet in werkelijkheid trouwens Ien Koster. Ze geeft in Rotteram ook adviezen aan echtparen die geen kinderen kunnen krijgen en aan terminale kankerpatienten.’

  Houd u aan uw eigen woorden; ‘Het enige wapen van de journalistiek is de waarheid en de werkelijkheid.’

Other Links to this Post

WordPress Themes