NRC rectificeert artikel over ‘wonderpil’

Je kon erop wachten. Het schandalige artikel van Wim Kohler over de ‘wonderpil’ Rimonabant die ’tegen alles helpt’ (vetzucht, stoppen met roken, boulimia, diabetes, erectiestoornissen, etc. etc,) en die ons tevens zou gaan beschermen tegen een nieuwe dodelijke ziekte die speciaal voor deze pil werd uitgevonden, het ‘metabool syndroom’ (verandert ons subiet in ‘wandelende tijdbommen’) heeft geleid tot een rectificatie op de Opiniepagina (donderdag 2 maart). Zou producent Sanofi-Aventis nu ook het geld terugeisen waarmee ze de corrupte Kohler hebben gefeteerd? Hoe lang heeft deze pseudo-wetenschapsjournalist de lezers van NRC reeds bedrogen in zijn eerdere stukken over medicijnen?
Toen ik het magazine M de vorige maand opsloeg dacht ik direct: hier komt stront mee. Tientallen keren werd in het stuk het woord ‘wonderpil’ gebruikt. Er werd geen enkel journalistiek kader geschetst, niets werd in perspectief geplaatst.

Dan weet je: hier is sprake van doorgestoken kaart, zoals zo vaak bij NRC Handelsblad. Het is om diep treurig van te worden. Maar in feite is wat NRC doet ook ronduit misdadig, want er kunnen mensen sterven door gehypte medicijnen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de ‘wonderpil’ Vioxx van MSD. Geen woord over het Vioxx-drama is het stuk van Kohler. In de rectificatie op de Opiniepagina wordt Vioxx wel genoemd. Bovendien blijkt uit dat stuk dat er grote zorgen worden geuit over de depressies die Kohler’s ‘wonderpil’ kan veroorzaken. Twee citaten uit het stuk: Kortom, geen wonderpil, maar een geneesmiddel als alle andere. En: Jammer dat de lezers van M geen kennis hebben kunnen nemen van de kritiek op het medicijn. Het artikel van twee professoren is dodelijk, hoe beshaafd ook opgeschreven, want zelfs de effecten bij te dikke mensen blijken alleminst spectaculair en niet uit te steken boven de medicijnen die reeds op de markt zijn.

Hoe is het mogelijk dat Wim Kohler zijn complete reputatie op deze wijze te grabbel gooit? Hoe kunnen we zijn stukken nu ooit nog serieus nemen? Niemand in de media neemt natuurlijk ook maar de geringste aanstoot aan deze zaak omdat het uit de wind houden van Lux et Libertas nu eenmaal belangrijker is dat het aan de kaak stellen van de meest misdadige vormen van propaganda-journalistiek die ons land ooit heeft gekend. Over medicijnen nog wel! Moreel vind ik dit als ombudsman eigenlijk nog erger dan het demoniseren van Pim Fortuijn. Zou media-goeroe Costera Meijer ook weer achter deze canard zitten over de ‘wonderpil’ vanuit haar leerstelling dat we meer moeten worden geconfronteerd met ‘positief nieuws’?

Het artikel van Wim ‘canard’ Kohler zal de geschiedenis ingaan als een uniek specimen van journalistieke verwording. Hoe erg moet de geldnood bij PCM zijn? Net zomin als ‘zomaar een onderwerp’ (medicijnen) was het ‘zomaar een artikel’. Het was de cover van M, besloeg 12 full color-pagina’s en daarnaast nog een stuk op de voorpagina van de gewone krant. Maanden was Kohler ermee bezig geweest, naar Amerika gevlogen, in luxe hotels geposteerd. Uit de rectificatie: “In M stond ook dat de onderzoekers onder strakke regie staan van de firma die de pillen maakt. Benevens de regie over het onderzoek wordt er klaarblijkelijk ook een zeer kundige regie gevoerd over de media.” Dit gaat echt ontzettend ver. Wat hier in feite gebeurt is dat NRC in de eigen krant moet toegeven dat ze zich hebben ‘laten regisseren’ door een farmaceutisch bedrijf! Dat de NRC-journalisten (niet alleen Kohler natuurlijk) eigenlijk hoeren zijn die kunnen worden aangekocht door willekeurig wie! En niemand die er verder aanstoot aan neemt!

Weerzinwekkend is tenslotte ook dat NRC de schade niet repareert met een kritisch stuk over de farmaceutische industrie zoals er internet wel honderden circuleren, maar met een laf zonder twijfel op uitnodiging geschreven stuk op de Opiniepagina. Alsof het geen abject lezersbedrog betreft maar een ‘beschaafde discussie’ over een onderwerp ‘waar ieder het zijne over kan denken’. Stel je voor: er komt een artikel in NRC, op de voorpagina, waarin staat dat Balkenende is omgekomen bij een verkeersongeluk. Vervolgens lezen we weken later op de opiniepagina een stuk van twee professoren in de verkeerskunde dat dit niet het geval was, dat Balkenende gewoon in het Torentje zit, nee: dat hij zelfs op campagne is en in Tilburg carnaval viert!
Je ziet het voor je: woedende lezers bellen de krant na het stinkende stuk van Kohler, tientallen opzeggingen, vanuit de wetenschap komen bergen vernietigende ingezonden brieven binnen. Crisisoverleg op de Marten Meesweg. Wat wordt er dan besloten? Opinie nodigt twee wetenschappers uit voor een ‘weerwoord’ omdat Kohler te laf en te corrupt is geweest het perspectief in zijn oorspronkelijke stuk aan te brengen. Omdat die wetenschappers zijn ‘gevraagd’ door de krant is hun stuk geheel anders van toonzetting dan op eigen initatief geschreven stukken die dan ook niet in de krant komen. Maar goed, het stuk wat er wel in kwam is dodelijk genoeg.

Die Wim toch. Ik kan me nog herinneren dat er, jaren geleden, eens een soort enquete onder medici is gehouden over de kwaliteit van de medische journalistiek. Kohler kwam daaruit als de slechtste van Nederland. Vooral omdat niemand zijn stukken begreep. Een enorme rel was het gevolg: dat kon natuurlijk niet, een journalist van ‘kwaliteitskrant’ NRC die als slechtste wordt afgebrand. Uiteindelijk is het hele onderzoek geloof ik herroepen en werden persberichten rondgestrooid waarin stond dat Kohler juist de beste was. Ik zou bijna gaan hopen dat het middel snel op de markt komt. mede dankzij het misdadige stuk van Kohler. Dat er dan massa’s mensen zelfmoord plegen omdat ze depressief zijn geworden van de ‘wonderpil’. Dat er vervolgens een aansprakelijkheidsstelling aan het adres van Kohler volgt waarna deze zonder ooit een wonderpil te hebben geslikt de hand aan zichzelf slaat.

Deze zaak zal zonder twijfel worden opgevoerd in het aangekondigde proces tegen NRC wegens lezersbedrog. Als dat ooit van de grond komt natuurlijk, want er moeten zich wel tien abonees aanmelden en tot nu toe meldde nog niemand zich aan. Misschien dat stukken als die van Kohler de mensen eindelijk de ogen openen. Maar misschien interesseert het ze ook allemaal geen ene moer. De Romeinen zeiden reeds: mundus vult decipi, ergo decipiatur! De wereld wil bedrogen worden, bedriegt haar dus!

 • By RR, 4 maart, 2006 @ 19:02

  Ik heb het artikel van de heren hoogleraren er bijgepakt. Na lezing vind ik de titel van de bijdrage van Kat “NRC rectificeert artikel over ‘wonderpil’” misleidend. Deze titel is veel te mild voor de NRC.

  Een kwaliteitskrant had – als een medewerker zo in de fout was gegaan – in het zelfde katern een kritische analyse geplaatst van het artikel en beargumenteerd of en hoe redactionele richtlijnen zouden moeten worden aangepast om dit soort uitglijers te voorkomen. Nu wordt deze kritische analyse als ‘opinie’ op de opiniepagina afgedaan – alsof het niet objectief vast te stellen is dat het oorspronklijke artikel eenzijdig is.

  Alleen al met deze ene bijdrage bewijst Kat de noodzaak van deze ombudsman-website.

 • By Zoeloe, 4 maart, 2006 @ 19:36

  Over misleidend gesproken. Er staat dus helemaal geen ‘rectificatie’ in de NRC, er is een kritisch artikel van een tweetal hoogleraren verschenen op de Opiniepagina. Rectificatie wil zeggen dat er feitelijke onjuistheden rechtgezet moeten worden of dat beweringen die die hard gemaakt kunnen worden ingetrokken worden. In de ogen van Kat is dit dus echter een ‘rectificatie’.

  Ik moest trouwens onmiddellijk denken aan de Omo Power-affaire. Volgens mij heeft NRC destijds meegewerkt aan een vrij positief artikel over Omo Power in het wetenschapskatern, totdat de concurrenten er letterlijk gaten in schoten. Hier zie je dan weer hoe de media de speelbal van fabrikanten worden. Want die concurrenten hadden uiteraard weer belang bij een negatief verhaal, en er waren genoeg kranten die daar volop aan hebben meegewerkt. Door wie wordt het onderzoek van de eerder genoemde hoogleraren trouwens gefinancierd?

 • By Breedbekkikkertje, 7 maart, 2006 @ 13:00

  Ze lezen in ieder geval mee op je site, want wat zie ik op dit moment op de voorpagina van nrc.nl:

  “Toename claims na medische fouten

  Rotterdam, 7 maart. Patiënten dienen steeds vaker een schadeclaim in omdat zorginstellingen een medische fout hebben gemaakt. De meeste claims gaan over gynaecologie, orthopedie, chirurgie en het toedienen van medicijnen. Ongeveer vijf procent van de claims belandt in de rechtszaal.”

  Ja nogal wiedes. De dokter heeft het gedaan, de pharmaceutishe industrie gaat vrijuit.

  Zou het niet kunnen dat juist door verkeerde voorlichting aan de bevolking de dokter door de (NRC-lezende) patient zichzelf bijkans gedwongen ziet deze nieuwe ‘wonderpil’ aan de ‘steeds mondiger wordende patient’ voor te schrijven?

  Over verregaande gevolgen van misleiding gesproken!

 • By Journalistje, 10 maart, 2006 @ 16:27

  Het is weer zover!

  Prachtig, het periodiek terugkerende ritueel van inhakken op de farmaceutische industrie. Pas dan mag je jezelf een werkelijk betrokken en kundig journalist noemen, wanneer je deze industrie weer even hard hebt geslagen. Welkom bij de club van politiek correcte graagschrijvers! Blijkbaar is hier een wedstrijd aan de gang van vakbroeders die hun best doen zich van de meest politiek correcte kant te laten zien.

  Wanneer een journalist het in z’n hoofd haalt om eens écht research te doen (welke journalist doet tegenwoordig nog moeite om zich ergens serieus in te verdiepen???) en een feitelijk stuk over een nieuw geneesmiddel schrijft, is hij opeens een horige van de industrie. Wim, waar staat die nieuwe auto die je met dit stuk hebt verdiend? Laat maar zien die torenhoge bijschrijving van de medicijnenmafia! Wie gelooft het…

  Als je over een geneesmiddel schrijft, dan moet je je erin verdiepen. En dat kan mooi, want er verschijnen wetenschappelijk studies over die je rustig kan doorlezen. En dan kom je een hoop feitjes tegen. De journalistiek is gebaat bij feitjes. Alleen als de feiten niet kloppen bij het beeld dat de journalistiek heeft van de farmaceutische industrie, dan schrijf je gewoon dat de wetenschap is omgekocht. Of, als een journalist het waagt er werkelijk tijd en moeite in te stoppen om over een door de journalistiek gehypte pil een genuanceerd stuk te schrijven, dan schrijf je dat deze journalist is omgekocht.

  En o ja, geneesmiddelen hebben bijwerkingen. Dat was blijkbaar nog niet bekend bij een aantal mensen. Wist u dat een zeker percentage personen bij het gebruik van aspirine bloedverlies in het maagdarmkanaal kunnen krijgen! Misdadig dat deze fabrikant wereldwijd miljoenen het risico op bloedpoepen laat lopen. Aan de hoogste boom ermee! Weg met dat middel! …

  U begrijpt: nuanceren en in perspectief plaatsen is een vak. De feiten op een rij zetten ook, blijkbaar.

  Dat de wetenschap c.q. industrie nieuwe ziektes verzint, is eenzelfde bizarre bewering als zouden wetenschappers in de bergachtige regenwouden op Nieuw Guinea in Indonesië honderden nieuwe diersoorten ‘verzonnen’ hebben. Vroeger ging je dood aan een longontsteking. Gelukkig is het wondermiddel antibiotica verzonnen.

  De famaceutische industrie dient met een uiterst kritisch oog te worden gevolgd, want deze commerciële industrie zal er alles aan doen om winst te maken. De beperkingen die deze industrie zijn opgelegd, maken het journalistiek gezien natuurlijk interessant. Net als een autoracewedstrijd interessant wordt als alle deelnemers zich aan de maximum snelheid van 120 km per uur moeten houden. Wie overtreedt als eerste de regels… Een schone en dankbare taak voor de journalistiek om dit te volgen, want vroeg of laat… Maar laten we de objectiviteit niet uit het oog verliezen en verblind door vooroordelen ungenuanceerde en tendentieuze stukken schrijven zoals hierboven. Ik waag te betwijfelen of mevrouw zich enigszins in de inhoud heeft verdiept, waar Köhler dat m.i. wel heeft gedaan.

  Kunnen of willen we dat niet met z’n allen, dan pleit ik te streven naar nationalisering van de gehele industrie zodat we voor eens en voor altijd van het gelazer af te zijn. En van Telegraafredenaties zoals hierboven, die het NRC onwaardig zijn.

Other Links to this Post

WordPress Themes