Wegener-top plundert eigen onderneming

Houwert.jpgDrie topmensen van Wegener (Houwert, Busweiler en Wegstapel: de complete Raad van Bestuur dus) blijken op 27 april, een dag na de aankondiging van een grote reorganisatie, samen voor €1,7 miljoen te hebben gecasht door het verzilveren van hun opties uit 2001. Dat meldt de website Villamedia vandaag. Eind april stond het aandeel Wegener op rond de €15. Inmiddels na het bekendworden van rampzalige halfjaarcijfers is de koers weggezakt naar rond de €9. Met name de positie van het AD (37% van Wegener) is rampzalig te noemen. De krant wordt door niemand meer serieus genomen en adverteerders laten het massaal afweten. Tot overmaat van ramp worden er ook nog een allerlei initiatieven aangekondigd om het AD te gaan beconcurreren met nieuwe titels in ondermeer Rotterdam en Utrecht. Dat de top van Wegener het eigen bedrijf nu plundert ten bate van de eigen zakken terwijl de aandeelhouders door hun wanbeleid geconfronteerd worden met verliezen is misdadig te noemen.

Maar ja, de NVJ gaat niet verder dan het uitspreken van zijn ‘verbazing’. Natuurlijk staat de vakbond wel stil bij de tragiek van al die ’talentvolle’ journalisten die worden ontslagen (voor hen is de zakkenvullerij natuurlijk ook wel erg zuur) maar niet bij de bestolen aandeelhouders. Die in de toekomst nog meer bestolen zullen worden, want niets is slechter voor de beurskoers dan de top van een onderneming die de eigen aandelen verkoopt.
Het is zielig te constateren hoe de onttakeling van het AD wordt behandeld in de kranten van PCM. In een laatste en wanhopige poging de markt te laten geloven in de ‘kwaliteit’ van de krant citeert NRC Handelsblad de ‘krantendeskundige’ Leon de Wolff die stevig wordt betaald door PCM en ook meewerkte aan het nieuwe AD. De Wolff in Lux et Libertas: “De nieuwe krant is inhoudelijk veel beter dan die oude kranten (de oude regionale kranten, MK). De krant combineert toegankelijkheid met diepgang.” Juist ja. Daarom lopen lezers en adverteerders massaal weg, vanwege die kwaliteit en die diepgang. Intussen trekt de totaal incompetente Jan Houwert thuis een flesje bubbels open, wellicht in het gezelschap van Theo Bouwman. Heren: proost!
Voor de gein belde uw ombusman met de economierdactie van het AD om een reactie te vragen aan een journalist van de toegankelijke en diepzinnige krant. Een meisje wilde niets zeggen en verweers me door naar de woordvoerder van AD Nieuwsmedia, ene Ockhuyzen. Ockhuyzen: “Ik ken het bericht niet. AD Nieuwsmedia vindt hier helemaal niets van.”

  • By A. Pex, 11 augustus, 2006 @ 16:04

    Als Engelse durfkapitalist ben ik juist heel gelukkig met de berichtgeving over Wegener. Niemand, zelfs de NRC Ombudsman niet, heeft uitgerekend wat dit alles voor gevolgen heeft voor aandeelhouder PCM.

Other Links to this Post

WordPress Themes