NRC weet van aangifte AIVD tegen Telegraaf

mos&dehaas.jpg“Een journalist van NRC Handelsblad heeft onze advocaat Bas le Poole gebeld. Hij zei dat de AIVD begin juli aangifte tegen De Telegraaf heeft gedaan omdat we 17 stukken zouden hebben achtergehouden na twee sommaties om alles in te leveren. Van deze aangifte is ons niets bekend. Het klopt in elk geval niet dat we stukken hebben achtergehouden.” Dat zegt Bart Mos van De Telegraaf naar aanleiding van publicaties in NRC Handelsblad van vrijdag 11 augustus van de hand van Jaus Muller en Jos Verlaan. In deze publicaties wordt de aangifte door de AIVD overigens niet gemeld. Wel werd opgeschreven dat ‘de Rijksrecherche na teruggave aan de AIVD constateerde dat er nog 17 documenten zoek zijn’. Mos: “Er zijn geen documenten zoek. We hebben in twee stappen alle stukken teruggegeven. Eerst alleen de staatsgeheime stukken omdat dat de inhoud van de sommatie was. Vervolgens kregen we een nieuwe sommatie voor ook de niet-staatsgeheime stukken. Dat was in mei. Het ging daarbij om ruim 30 pagina’s. Die hebben we ook teruggeven. Het heeft er alle schijn van dat AIVD en Rijksrecherche thans een nieuw strafbaar feit hebben willen creeeren met als doel de rechters te beinvloeden die binnenkort uitspraak moeten doen in hoger beroep inzake het kort geding dat we tegen de AIVD hebben aangspannen wegens het afluisteren.” De KG-rechter bepaalde eerder dat de AIVD moet stoppen met het afluisteren.
De KG-rechter overwoog in zijn vonnis dat De Telegraaf juist heeft gehandeld door nog voor de eerste publicatie op basis van de stukken kopieen te sturen van alles wat ze hadden aan de AIVD om de dienst zo op de hoogte te stellen. Nadat De Telegraaf in de twee stappen ook de achterliggende stukken had overgedragen, had de AIVD dus reeds direct (in mei) kunnen constateren of er nog stukken misten. Thans wordt door NRC dus gesteld dat De Telegraaf 17 documenten heeft achtergehouden. Woensdag aanstaande worden Bart Mos en Joost de Haas opnieuw gehoord door de Rijksrecherche in het kader van het onderzoek van het OM dat tegen hen loopt wegens het verspreiden van staatsgeheimen. Het OM heeft nog altijd niet besloten of de twee ook daadwerkelijk zullen worden vervolgd. NRC Handelsblad heeft inzage gehad in het dossier van de Rijksrecherche, vermoedelijk dankzij de advocaat van Paul H., de ex-AIVD-man die wordt verdacht van het lekken van de deels staatsgeheime stukken.

Naast een poging tot beinvloeding (via NRC) van de rechters van het Hof kan de aangifte en het verhaal van de 17 achtergehouden documenten ook dienen om munitie te verzamelen teneinde een formele strafzaak tegen Mos de De Haas te kunnen opstarten.

 • By Micha Kat, 14 augustus, 2006 @ 8:44

  Uw Ombudsman constateert dat het er (opnieuw) alle schijn van heeft dat AIVD en NRC onder een hoedje spelen. Als het verhaal van de 17 achtergehouden doc’s inderdaad onjuist is (en er is geen enkele reden aan te nemen waarom het zou kloppen: we geloven Mos en bovendien: DE TELEGRAAF ZOU WEL HELEMAAL KRANKEJOREM ZIJN en met welk doel?) opereert NRC opnieuw ronduit misdadig, nu zelfs ten koste van collega’s. Eerder waren er al sterke aanwijzingen dat Frank Kuitenbrouwer van NRC documenten doorspeelt aan de BVD/AIVD. Go on, Folkert! Als PCM omdendert heb jij je baan op het ministerie van justitie alvast veilig gesteld!

 • By VAB, 15 augustus, 2006 @ 23:19

  ========================================================
  TELEVISIE-AANKONDIGING voor een ieder die woont in Amsterdam en omstreken

  De lokale Amsterdamse televisiezender SALTO “goes 9/11 Truth”:

  Woensdag 16 Aug: 20h00 tot 23h00 – “Martial Law 9/11: The Rise of the Police State”.

  Woensdag 23 Aug : 20h00 tot 24h00 – “Loose Change”, hh om 22h00.

  Woensdag 30 Aug : 20h00 tot 23h00 – “Confronting the Evidence: A Call to Reopen the 9/11 Investigation”.
  =======================================================

 • By B. Klomp, 16 augustus, 2006 @ 8:38

  Wat doet deze 911 complot-ellende hier nou weer?

 • By NN, 14 januari, 2007 @ 16:22

  @B.Klop. Ehm ja…dat begrijp ik ook niet. Er zijn nu eenmaal mensen denk ik die een enorme psychologische behoefte hebben aan komplot-bevrediging. Wie zal het zeggen?

Other Links to this Post

WordPress Themes