NRC bedreigt ombudsman inzake AIVD-post R. Giebels

holmes.jpg“U valt ons voortdurend lastig. Hier gaan we werk van maken!” Dat zei het Hoofd Beveiliging van PCM vanochtend tegen uw immer waakzame ombudsman die nu al vier jaar bezig is met het verzamelen van bewijzen voor een compleet gecorrumpeerde journalistieke cultuur bij de Slijpsteen van de Geest. En dat gaat hem niet slecht af. Want waarom belde de ombudsman deze ochtend naar Lux et Libertas? Om een melding van een klokkenluider te verifieren dat Robert Giebels van NRC is benoemd tot…. hoofd voorlichting van de AIVD! Verbijsterend nieuws, zeker gezien de vreemde en opmerkelijke banden tussen Lux et Libertas en de inlichtingendienst. Standaard journalistiek werk dus van uw ombudsman, keurig een mededeling checken bij de betrokkene.

Maar ja, bij NC heet dat natuurlijk ‘stalking’ en is een een zaak voor de bedrijfsbeveiliging. Dat zal dus wel weer een klachtje worden tegen NRC bij de onvolprezen Raad voor de Journalistiek. Er loopt trouwens nog een klacht tegen Jensma wegens leugens en laster die hij bij de Raad tegen uw ombudsman heeft verspreid. Bij Binnenlandse Zaken willen ze niets zeggen over een (eventuele) benoeming van Giebels. Of nou ja, de ombudsman kan een verzoek indienen voor informatie of zoiets. Zal wel staatsgeheim zijn. De Sherlock Holmes van Lux et Libertas zei ook nog dat alle telefonisten/tes van PCM de opdracht hebben gekregen mij met niemand meer door te verbinden. Ook deze mededeling wordt uiteraard door uw ombudsman gechecked. Hij belt met een telefoniste. “Klopt het dat Beveiliging u de opdracht heeft gegeven Micha Kat met niemand door te verbinden?” “Ja, ik wil u wel doorverbinden, maar dat heeft geen zin, want niemand wil u spreken. Dus zou het niet eerlijk zijn van mij u door te verbinden.”

De transfer van Giebels wordt inmiddels vanuit meerdere bronnen bevestigd. Uw ombudsman is er behoorlijk door van zijn stuk gebracht. Misschien wordt hij binnenkort wel vermoord! Theo van Gogh heeft ook altijd onderschat in welke krachtenvelden hij opereerde. De tijd van gewoon lekker journalistiek bedrijven, mensen bellen, stukkie tikken: die tijd is voorbij. It’s for real now. Geen enkel medium is geinteresseerd in verhalen over de banden tussen NRC en AIVD. De transfer van Giebels wordt natuurlijk ook nergens gemeld. Hoe kan een journalist anno 2006 zo’n overstap als Giebels ook maar overwegen? Waar ligt je loyaliteit? De sous-chef van de economieredactie van NRC gaat werken voor een club die journalisten afluistert! En dat zelfs tegen de uitspraak van een onafhankelijke rechter in! Hoe ver kun je gaan? Reeds vanaf de jaren tachtig is het common knowledge binnen de journalistiek dat de BVD op elke redactie een mannetje had zitten om de zaak in de gaten te houden. Daar werden ook grappen over gemaakt. Wie zou het zijn? Hoe zou dat nu zijn anno 2006, als er journalisten gewoon linea recta naar de AIVD overstappen? Een klokkenluider meldt trouwens tevens dat in 2004 twee journalisten van NRC, Steven Derix en Jaco Alberts, na ingrijpen van de AIVD van het Hofstad-dossier zijn afgehaald en zijn vervangen door Ahmed Olgun. Dat zal wel te maken hebben met stukken als deze. Kort daarna kwam NRC met een uitgebreid interview met de baas van de AIVD die het volk pagina’s lang mocht toespreken.

  • By piet, 18 augustus, 2006 @ 14:34

    4 jaar? wat een verspilling van een mensenleven.

  • By Cave canem, 20 februari, 2008 @ 18:30

    Ik was bekend met de bewering van Günther Wallraff dat op elke duitse redactie in de jaren ’80 iemand van het BND meespioneerde.
    Zag dat toen als bewijs van totalitaire tendensen in de BRD. Bei Uns War Alles Viel Besser.
    Wat een heerlijke naieve tijd achteraf.

Other Links to this Post

WordPress Themes