‘Wonderpil’ van Wim blijkt geweigerd door FDA

Het journalistieke drama rond de ‘wonderpil’ van ‘journalist’ Wim Kohler wordt steeds groter. Naar nu blijkt heeft de FDA in de VS, de Food and Drugs Administration, grote vraagtekens gezet bij de werking van het medicijn Rimonabant dat door producent Sanofi-Aventis zo snel mogelijk op de markt moet worden gezet onder de merknaam Accomplia. De bezwaren van de FDA zijn blijkbaar zo ernstig, dat Sanofi er geen mededelingen over wil doen. De koers van het aandeel Sanofi-Aventis is sterk gedaald door dit nieuws dat, zo vemeldt het gelinkte artikel, de introduktie van de wonderpil met jaren kan uitstellen als het er nog ooit van komt. Hiermee heeft het bedrog door NRC nieuwe en levensgevaarlijke hoogten bereikt, want niets van de kritiek op het medicijn was terug te vinden in het artikel van wonderdokter Wim. Het wordt tijd voor een farmaceutische fatwah… Waar woont deze crimineel?

Ter illustratie hieronder nog eens het artikel dat de voorpagina van ‘kwaliteitskrant’ NRC Handelsblad opsierde op 4 februari jl. Het nieuws over het negatieve advies van de FDA is van 23 februari. Uiteraard zweeg NRC in alle toonaarden over deze nieuwe ontwikkeling rond hun eigen wonderpil.

Wonderpil tegen vetzucht en veel meer

Door onze redacteur Wim Köhler. Dit jaar komt een geneesmiddel op de markt dat helpt bij vermageren en stoppen met roken, en dat gunstig werkt op vetcellen, bloedvaten, vetstofwisseling en ouderdomsdiabetes.Wellicht is het middel ook te gebruiken om van een alcoholverslaving af te komen en helpt het bij ontwenning van softdrugs en mogelijk zelfs ook tegen erectiestoornissen. Het middel, rimonabant, zal onder de naam Acomplia door het Franse farmaceutisch concern Sanofi-Aventis worden geïntroduceerd.

Bij proefnemingen verloren mensen die twee jaar een dieet volgden en daarbij rimonabant slikten gemiddeld zeven kilo. Wiedie hetzelfde dieet volgde, maar een neppil slikte, kwam uitop krap 2,5 kilo gewichtsverlies.

De Antwerpse internist en overgewichtbehandelaar prof.dr. Luc van Gaal heeft het over een product dat veel voordeel gaat geven voor risicopatiënten. De Rotterdamse diabetes- en overgewichtinternist Eric Sijbrands spreekt van in principe een wonderpil.

Wanneer de pil precies op de markt komt, is nog niet bekend.Sanofi diende de aanvraag voor toelating medio vorig jaar in de VS in. Het concern wil Acomplia niet als ‘lifestyle drug’ tegen overgewicht en vetzucht in de markt zetten, maar als een serieus medicijn dat het risico op hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes verlaagt. Ook al omdat alleen dan de ziektekostenverzekeraars het middel zullen vergoeden.

 • By RR, 6 maart, 2006 @ 21:43

  De zelf-kwalificatie “Slijpsteen van geest” bleek al langer te hoog gegrepen.

  Na deze ‘Wonderpil’ deconfiture zal de slogan “Slijpsteen van het lichaam” zeker niet als geloofwaardig alternatief dienen.

 • By Burdy, 7 maart, 2006 @ 9:06

  Wie is Wim Köhler?
  Wim Köhler is medisch redacteur bij de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad. Hij publiceert veel over voeding en een gezonde leefwijze. Köhler won de Van Walree Prijs van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) voor zijn journalistieke werk. Samen met zijn vrouw Cinta de Bats schreef hij het succesvolle kinderboek De medicijnman. In 2005 verschijnt van Wim Köhler en Cinta de Bats Slow, slank en fit, Lijfboek voor lang mediterraan leven.

  Gekopieerd van http://www.thoeris.nl: Uitgeverij Thoeris

 • By mr h.j.a.m. peters, 30 maart, 2007 @ 17:44

  wonderpil tegen NRC: falende philip

 • By Ver. tegen Kwakzalverij, 14 juni, 2007 @ 14:05

  Ook gisteren wederom negatief advies van FDA panel.
  Hierop in Parijs vandaag de koers van Sanofi – 8 %

  En het NRC maar schrijven over een “wonderpil”… ja, ja, het is wel duidelijk. Het NRC schrijft voor wie betaalt voor Justitie, voor Sanofi enz…

  • Sanofi-Aventis shares drop as FDA panel rejects diet drug
  at MarketWatch (Thu 5:34am)
  • FDA deals blow to Sanofi obesity drug
  at FT.com (Thu 5:31am)

Other Links to this Post

WordPress Themes