Hoe de economieredactie hoereert en faalt

wiet pot.jpgDe onvolprezen klokkenluider Coen van Zwol heeft uw ombudsman ooit onthuld dat ABN Amro journalisten van NRC feteerde in de skybox bij Ajax. “Hierop volgde een heel positief stuk in de krant” schreef de correspondent. Nooit zal ik vergeten hoe op een ABN Amro-persconferentie waar ik ook was redacteur Erik van der Walle non-stop aan het smoezen was met de top van de grootbank op zo’n weerzinwekkend opzichtige manier, dat alle andere journalisten braakten van ergernis (en er waren er nogal wat, want op die persconferentie zou ABN Amro verantwoording afleggen over de beursgang van WorldOnline). Sedert hoereert NRC lustig verder met de topbankiers. Hoe is het anders te verklaren dat Lux et Libertas nog geen letter heeft geschreven over de golf aan fraude-schadalen bij ING? De hele top van ING ligt in een kramp van ellende en NRC Handelsblad zwijgt! Waarom werd het grote schandaal bij Fortis op een ongekend schofterige wijze behandeld om de bank vrij te pleiten? Waarom is bijna alles wat NRC over banken schrijft gelogen of minimaal verdraaid? Laten we eens kijken hoe NRC omgaat met het recente vertrek van Kempen-voorman Wiet Pot. Weer een schandaal in banken-land. We vergelijken de berichtgeving uit NRC met die uit De Telegraaf. Kijken wat nou ‘kwaliteitsjournalistiek’ is.

De Telegraaf: De Raad van Commissarissen achtte de positie van Pot onhoudbaar.
NRC: De Raad van Commissarissen zag geen reden Pot weg te sturen.
De Telegraaf biedt een bron voor zijn berichtgeving, directielid van Kempen & Co I. Sevinga. NRC noemt geen enkele bron!

De Telegraaf: heeft het genoemde directielid gesproken die op meerdere plaatsen wordt gequoot.
NRC: heeft niemand gesproken. In het hele stuk wordt geen enkele duidelijke bron genoemd.

De Telegraaf: er waren geruchten dat Pot naar het buitenland zou zijn gevlucht en malversaties zou hebben gepleegd.
NRC: spreekt alleen van ‘geruchten’.

De Telegraaf: Pot kan dankzij verscherpte regelgeving van DNB een nieuwe functie op zijn buik schrijven.
NRC: maakt hier geen melding van.

De Telegraaf: Pot zit nog gewoon op kantoor en neemt afscheid van klanten.
NRC: maakt hier geen melding van.

De Telegraaf: schept kader door eerdere overtredingen en foute zaken bij Kempen & Co. te noemen. Dit is heel belangrijk, want de cultuur bij Kempen is natuurlijk helemaal fout. Insiders weten dat allang. Quote onthulde ooit een sex-orgie in de liften bij Kempen.
NRC: schrijft hier helemaal niets over.

Maar de service van NRC aan ’s lands gecorrumpeerde bankiers gaat nog verder. “Geen sprake van misbruik voorkennis” staat er in een kop in NRC. Dit wordt als feit gepresenteerd, terwijl het een statement betreft van Kempen. Maar het ergste is nog wel de wijze waarop Lux et Libertas het stuk begint: “Was het domheid of slordigheid?” Blijkbaar zijn dat voor NRC de enige twee criteria waaraan het gedrag van Pot kan worden getoetst. Even verderop stelt NRC ook dat Pot ‘was vergeten’ zijn transacties te melden. Opnieuw zonder enige bronvermelding. Zelfverrijking bestaat niet bij NRC. Behalve natuurlijk als het de eigen zakken betreft.

Other Links to this Post

WordPress Themes