NRC plagieert van internet: en er maar op afgeven!

anorexia.jpgEen opvallend stuk vandaag op de voorpagina van Juliette Vasterman. Het gaat over weblogs waarop meisjes die lijden aan anorexia elkaar opzwepen tot de hongerdood. Deze zogeheten ‘pro-ana weblogs’ zouden een enorme vlucht hebben genomen. “Zoekmachines geven aan dat er honderden Nederlandse pro-ana sites zijn” aldus het stuk. Ik dacht wel: daar gaan we weer, het zoveelste anorexia-artikel, maar de invalshoek leek toch leuk en origineel. Leek, schrijf ik nadrukkelijk, want Vasterman jatte haar onderwerp met invalshoek vrijwel letterlijk uit een documentaire die medio Augsutus werd uitgezonden in Belgie in het programma ‘Koppen’. Op de populaire weblog Sargasso werd het hele item vervolgens ten tweeden male nog eens hapklaar opgediend zodat Vasterman in feite heeft geplagieerd. Want nergens is haar stuk wordt verwezen naar de Belgische documentaire en de Nederlandse weblog! Nadrukkelijk worden we in de waan gelaten dat het hele onderwerp is ontsproten aan het brein van Vasterman.

En maar schelden op internet. En maar zeggen dat het ‘onbetrouwbaar’ is. Maar ondertussen wel zonder bronvermelding jatten uit populaire weblogs. Het is duidelijk waar de werkelijke kwaliteitsjournalistiek tegenwoordig plaatsvindt: op internet. Wie haalt het in zijn hoofd om (de krant van dit weekeind) zo’n enorme foto van Paul Verhoeven op de voorpagina te pleuren? Samen met het begeleidende artikel is de halve voorpagina ingeruimd voor de nieuwe film van Paul! En zo gaat het nu al jaren bij NRC: als het maar nergens over gaat, als het maar iets ‘positiefs’ kan communiceren, dan is het goed! Ik las dit weekeind (niet in NRC, maar het is wel dezelfde trend: als er niet genoeg goed nieuws is verzinnen we het gewoon) in een serieus bedoelde krant een artikel over het tandenpoetsgedrag van de Nederlander. Als je maar genoeg ‘kwaliteitskranten’ leest krijg je vanzelf anorexia.

 • By Steeph, 4 september, 2006 @ 11:56

  Hoewel dit lastig hard te maken is, was het wel opvallend inderdaad.
  Bij ons kwam die vraag ook al naar boven.

 • By boog, 5 september, 2006 @ 9:02

  Ik heb beide stukken eens opnieuw bekeken, maar ik zie niet waar Vasterman letterlijk of bijna-letterlijk jat uit het Sargasso stuk.
  Het onderwerp is schaamteloos gejat, dat natuurlijk wel ja. Maar dat maakt nog geen plagiaat.

  jeweettoch: [i]extraordinary claims require extraordinary evidence[/i]

 • By Karper, 6 september, 2006 @ 11:34

  6 september

  ROTTERDAM – Folkert Jensma stapt op als hoofdredacteur van NRC Handelsblad, melden ingewijden. Jensma zal dit woensdagmiddag om 15.00 uur zelf bekendmaken. Wat de redenen zijn voor zijn onverwachte vertrek, is nog niet duidelijk.

 • By wim, 6 september, 2006 @ 13:52

  Micha, gefeliciteerd met de overwinning!

Other Links to this Post

WordPress Themes