Blokker in Next met geen enkele advertentie

blokker.jpgIn de Next waarin Jan Blokker zijn potsierlijke debuut maakt (nog nooit eerder was de voorpagina van een ‘serieuze’ krant geheel gewijd aan een debuterend columnist) staat geen enkele advertentie! No more questions, you honor! En maar volhouden dat Next ‘een succes’ zou zijn! Maar over deze ontwikkeling is wel iets meer te zeggen. Het wijst op de ‘pravdaisering’ van de Nederlandse dagbladpers. De oude communistenkrant had immers ook geen advertenties nodig: het afdrukken van de partijlijn verzekerde de toekomst van de krant. Dit geldt ook voor Next: de krant heeft geen advertenties meer omdat heel Next reeds een grote advertentie is! Wat is de definitie van nieuws? News is everything someone wants to suppress. All the rest is advertisement (de hoofdredacteur van een grote Amerikaanse nieuwszender). Nou, in Next staat niets dat iemand ook maar in de verste verte onwelgevallig is!

De achterpagina is een pseudo-advertentie voor een boek van ene Harmen van Straaten en op pagina 26 wordt het nog leuker: een pseudo-advertentie voor een prijs die NRC mede organiseert. Samen met NWO, de organisatie die de voormalig chef van de wetenschapsredactie vol geld stopt opdat deze ervoor zorgt dat er alleen ‘staatswelgevallige wetenschap’ in Lux et Libertas wordt afgedrukt. Corrupt is eigenlijk een veel te zwak woord om de journalistiek van NRC te beschrijven. Het is namelijk helemaal geen journalistiek meer, maar een bedriegelijke schijnvertoning, pseudo-journalistiek, ingstoken door ministeries en de AIVD.

 • By Robert-Jan, 6 september, 2006 @ 14:30

  Wat ik nou erg zou kunnen waarderen is misschien in plaats van bestaande structuren af te plassen (een beschuldiging die vroeger linkse partijen nog wel eens naar hun hoofden geslingerd kregen) dat critici van het huidige beleid ook om de zoveel tijd eens met een alternatief te komen.

  Micha, hoe zie jij dat wetenschap zou moeten worden gefinancierd?

 • By Robert-Jan, 6 september, 2006 @ 14:31

  In vorige post moet natuurlijk nog een komma voor “dat critici ….” en de “te” uit “alternatief te komen” weg.

 • By Robert-Jan, 6 september, 2006 @ 14:33

  Of is dit heel erg off-topic? Misschien een idee voor een nieuw topic? Of heb je zoiets al eens geschreven, dan hoor ik dat graag uiteraard.

Other Links to this Post

WordPress Themes