Hoofdpunten voor de redding van NRC

luxlibertasleugens.jpg

Lees nu uitgebreider de agenda voor de redding van NRC

Is het tegenwoordig in de politiek geen trend dat zich voor een belangrijke functie meerdere kandidaten aanmelden en dat vervolgens via een verkiezing de functionaris wordt verkozen? Dat deze kandidaten via een campagne hun plannen kenbaar maken? Zoiets zou ook best kunnen voor de functie van hoofdredacteur van NRC. Vlak voordat ik naar Kazachstan vertrok werd ik gebeld door een journalist van het magazine van De Volkskrant die mij in de gelegenheid stelde enig commentaar te leveren op het vertrek van Jensma. Dit weekeind zou dat erin moeten staan, als ze het tenminste afdrukken. Ik zei deze journalist dat ik de enige ben die NRC nog kan redden. Laat deze publicatie het begin vormen van mijn campagne.
Hier volgen enige uitgangspunten voor de redding van NRC Handelsblad. Nadere invulling volgt.

*Terugkeer naar onafhankelijke en kritische journalistiek. Dat NRC een slaaf is geworden van gevestigde belangen behoeft geen nader betoog. Recent nog kwam aan het licht dat de soapster Koblenko is omgekocht voor een bedrag van 2500 Euro om propaganda te maken voor Europa. Welke krant ging weer voorop in het presenteren van de soapster als Euro-ambassadrice? Juist ja, NRC. Dit is corrupte journalistiek!
*Directe ombouw van de krant naar het tabloid-formaat. Die grote kranten anno 2006: gewoon lachwekkend! Het is wanbeleid van PCM dat ze NRC op deze manier laten voortbestaan. Onderzoek heeft allang aangetoond dat de enige overlevingskans van de papieren krant in tabloid ligt, waarschijnlijk ook nog gratis.
*Outsourcing van de kunstredactie, de wetenschapsredactie en de sportredactie. Horen niet thuis in de moderne krant. Kunst en Wetenschap zijn bovendien verworden tot een smerige en corrupte bende die louter nog nepotisme bedrijft door bevriende schrijvers, kunstenaars en wetenschappers te promoten. Instrumenteel is hier Dirk van Delft, de ex-wetenschapschef die zich vet laat betalen door NWO en familieleden prominente plekken bood in zijn katern. Van Delft gaat de krant trouwens verlaten.
*Elimineren van de katernen CS, Wetenschap, Leven & Cetera, Opinie & Debat, Agenda, Zaterdags Bijvoegsel alsmede M. PCM zou kunnen overwegen de geoutsourcete redacties onder te brengen in nieuwe week- of maandbladen over Kunst en Cultuur, Wetenschap en Sport. M zou kunnen worden omgevormd tot een nieuw opinieblad met lange reportages en mooie foto’s. Dat Kunst en Wetenschap bij uitstek gecorrumpeerd zijn geeft niet meer als ze op afstand worden gezet van de krant. Dan kunnen ze zich lekker doorgaan met het naaien met bekende schrijvers en kunstenaars!
*NRC doet alleen nog aan binnenland, buitenland en economie met dagelijks een servicepagina voor media, beurs (allleen highlights) en weer. De mediaredactie verdwijnt ook; media gaat vallen onder binnenland en/of economie. Dit lijkt een beetje op het concept van de ‘kernkrant’ zoals eerder verwoord door Wansink en Oosterbaan, zij het dat deze heren natuurlijk door willen gaan met de gecorrumpeerde journalistiek in dienst van de macht.
*Eliminatie van alle ’toeters en bellen’ zoals kookrubrieken, cartoons en puzzels. Logisch vervolg op het bovenstaande. Dit soort zaken dateert uit de jaren 50 van de vorige eeuw en moet per direct weg. Elke dag dat ze langer worden gehandhaafd is er sprake van journalistiek wanbeleid.
*Geen columnisten meer; per dag drie hoofdredactionele commentaren (binnenland, buitenland en economie). De columnisten-cultuur is compleet doorgeslagen en vormt eerder een bron voor ellende (affaires, rechtszaken, uitvechten van persoonlijke vetes, berijden van debiele stokpaardjes) dan voor vermaak. Bovendien erg duur en niet meer serieus te nemen. Weg ermee! In plaats daarvan: echte deskundige en onpartijdige analyses die volledig voor rekening komen van de krant zelf.
*Compleet nieuwe internet-site met alleen nieuws en beeld en geen rare acties zoals We The People. Elke dag dat de huidige NRC-site in de lucht blijft is er sprake van journalistiek wanbeleid. De site is een complete aanfluiting. Inspiratiebronnen zijn de sites van de BBC en CNN.

Over de toekomst van NRC Next kan uw nieuwe hoofdredacteur pas oordelen als hij de juiste cijfers heeft gezien. Lux et Libertas! PCM zelf is intussen geheel en al in de greep van de zelfvernietigende waanzin beland door nog meer kranten op de markt te willen zetten naast alles wat er al is (veel te veel dus) en wat natuurlijk ook moet blijven zoals het is. Wat een beleid: de papieren krant in crisis. Wat doen we? Nog meer papieren kranten maken! Geen internet, Aan De Stegge en Alberdingk Thijm! Doe het niet! Zet het uit jullie hoofden! Denk er gewoon niet aan! Dan verdwijnt het vast en zeker vanzelf!

 • By Henk, 14 september, 2006 @ 11:03

  Nou, denk ik een NRC-kritische website te lezen, wat handig is als NRC-lezer om je dagelijkse nieuwsgaring te kunnen relativeren – iets dat iemand die de NRC leest sneller doet dan welke andere krant ook – blijk ik m’n tijd te verdoen met onzin op hoog niveau. Enkele adviezen voor deze website:

  * Terugkeer naar onafhankelijke en kritische journalistiek
  * Outsourcing van de gehele redactie
  * Elimineren van elk tot dusver behandelde thema
  * Geen columnisten meer (dan hou je sowieso weinig over hier)
  * Het beheer van de website komt in handen van mijn zoontje van twee, die tot op heden vooral gecharmeerd is gebleken van de delete-toets.

 • By Karel, 15 september, 2006 @ 14:13

  he kijk nou, eindelijk een teken van leven van de NRC redactie zelf!

 • By Burdy, 16 september, 2006 @ 9:57

  Kat heeft gewoon een punt. En iedereen weet het.

Other Links to this Post

WordPress Themes