Hans Nijenhuis opent op koers 10

nijenhuis2.jpgHans Nijenhuis, potentieel nieuw hoofdredacteur van NRC, opent de HAM met de koers van 10, de hoogste openingskoers omdat hij de grootste kanshebber is. Waarom is hij de grootste kanshebber? Omdat hij maximaal scoort op alle vijf de door uw ombudsman genoemde criteria. Het meest kenmerkend voor de journalist Nijenhuis is een quote die Lidy Nicolasen van De Volkskrant ooit uit zijn mond optekende over journalisten die niet in Irak waren om de oorlog te verslaan. Hans zei: “Oorlog vinden wij niet interessant. Wij zijn meer geinteresseerd in de wederopbouw.” Dat was in 2003, deze uitspraak. Hij is briljant. Oorlog is namelijk veel te ordinair voor NRC, met zweet, bloed, huilende kinderen… come on! De NRC-journalist beweegt zich in paleizen tenmidden van de machtigen der aarde met de champagne nooit verder weg dan vijf stappen…. Borrelen met Bot, tegen hem oprijen in zijn vliegtuig, hielenlikkend en kruipend elke quote noterend… Dat is de Nijenhuis-approach bij uitstek en daarom hij de grootste kanshebber!

Nauwe banden met de macht en het establishment: Nijenhuis heeft open lijnen met Buitenlandse Zaken waar zijn vrouw een hoge functie bekleedt. In opdracht van BuZa speelde hij een voortrekkersrol bij het vervalsen van de enquete over de Europese Grondwet.

Moreel besef: Hans is overambitieus en doet alles wat zijn bazen hem opdragen. Hij wordt later ambassadeur in Washington. Aan het begin van zijn carriere won hij via een zorgvuldig geensceneerde operatie het Gouden Pennetje door naar een overstromingsramp in Bangla Desh te gaan en daarover een poetisch artikel te schrijven over het zonlicht dat danst tussen de lijken in het water. Briljant! Verder staat er geen enkel serieus journalistiek artikel op zijn naam warin iets fundamenteels wordt onthuld of beschreven. Precies de man die NRC nodig heeft! Toen uw ombudsman nog bij NRC rondliep werd Hans enorm geprezen over een artikel over teddyberen in de Bijenkorf.

Uiterijk: Kijk naar die foto. Is er een idealer schoonzoon? Echt hoor, Hans is enorm aardig, gewoon een leuke vent.

Nepotisme: Scoort Hans gewoon goed op. Toen hij mensen wierf voor Next zag hij het als een voordeel dat een van zijn mensen bij Buitenlandse Zaken had gezeten….

Contra-journalistiek: Zijn verhaal over de teddyberen in de Bijekorf en zijn rol bij het vervalsen van de enquete zeggen eigenlijk al alles…. En natuurlijk hoe hij Next runt…. Nog geen enkel nieuwsverhaal van enig belang in meer dan een half jaar! Alleen maar bullshit en commercie! Hans is de man voor NRC Handelsblad. Zijn openingskoers is 10.

WordPress Themes