NRC manipuleerde berichtgeving Puttense moordzaak

Make-UpVanochtend stond er in De Volkskrant een interessant bericht. Het ging erover dat een getuige-deskundige in de Deventer moordzaak die door verdachte Louwes was ingehuurd om zijn onschuld aan te tonen is ‘gemangeld’ door de raadsheren die de zaak in hoger beroep moesten beoordelen en uiteraard door het OM dat Louwes in de cel wilde gooien. De deskundige moest een theorie van het NFI toetsen inhoudende dat het DNA van Louwes op de blouse van zijn slachtoffer terecht was gekomen via haar make-up waamee het tijdens de worsteling rond de moord vermengd was geraakt. Een (laten we wat voorzichtig blijven) vrij ‘agessieve’ theorie die (conform het oude journalistieke adagium ‘je moet een goed verhaal nooit dood-checken’) dan ook niet nader was onderzocht door het NFI. Op basis hiervan zou je zeggen: genoeg reden voor Louwes en zijn team een stevige aanval in te zetten op het NFI en diens bewijsvoering. Hiertoe werd de hulp ingeroepen van deskundige De Knijff.

Diens verklaringen voor het Hof blijken echter voor Louwes een averechts effect te hebben gehad waardoor hij opnieuw werd veroordeeld. De Knijff in De Volkskrant: “Tijdens de zitting werd ik gedwongen te luisteren naar een presentatie van het NFI en moest ik ad hoc commentaar geven. Ik ben er gewoon ingeluisd. Ik had mijn mond moeten houden. Ik heb onvoldoende benadrukt dat het verhaal van het NFI slechts een hypothese was.”L’histoire se repete. In een van de meest schofterige artikelen die ooit in NRC Handelsblad heeft gestaan heeft Lux et Libertas namelijk eenzelfde trucje uitgehaald met een cruciale getuige-deskundige in een andere high-profile moordaak, namelijk de ‘Puttense’. Toen duidelijk werd dat het hier om een van de meest tragische misslagen ging uit de geschiedenis van het OM, kwam NRC in actie om de stront geheel en al op het bordje te kwakken van een getuige-deskundige, prof. T. Eskes. Volgens redacteuren Mat en Kammer zou de fatale ‘sleeptheorie’ die de basis vormde van de foutieve veroordeling (al net zo’n ’tunnelvisie-theorie’ als het ‘make-up verhaal’ in de Deventer zaak) het OM zijn ‘opgedrongen’ door Eskes. De waarheid was echter precies andersom: Eskes werd net als De Knijff gemangeld en gemanipuleerd waardoor zijn expertise als dskundige werd ‘afgebogen’ richting de reeds van te voren ‘vastgestelde’ werkelijkheid (I made up my mind already, don’t confuse me with the facts). Als NRC in de ‘Deventer’ zaak dezelfde journalistieke manipulatie toepast als in de Puttense zaak, zou het als duidelijk is dat de veroordeling van Louwens opnieuw het gevolg is van bedrog en manipulatie van justitie met het verhaal moeten komen: ‘Make up-theorie ‘deskundige’ basis voor ontrechte veroordeling’. De verdorvenheid van NRC is er groot genoeg voor!

Het schokkende in het NRC-verhaal was dat redactrice Joke Mat nota bene op de hoogte was van de werkelijkheid (zie het gelinkte stuk en de email waarin ze toegeeft te weten dat Eskes door het OM is misleid), maar desalniettemin haar naam liet zetten boven leugenachtige berichtgeving. Mat stuurde mij ook een email met de tekst ‘De gestoordheid van het OM lijdt geen twijfel’. Desalniettemin schreef diezelfde Mat in het magazine M een juichend en wervend artikel waarin de zegeningen van het OM breed werden uitgemeten. Geachte lezers, het lijdt geen enkele twijfel meer: NRC Handelsblad zal binnen niet al te lange tijd worden weggesmeten op de mestvaalt van de meest abjecte voorbeelden van slavenjournalistiek waar het een plaats zal vinden tussen de Pravda en Der Sturmer. Ga zo door, Jensma!

WordPress Themes