Na Jensma-crisis nu ook PCM-bestuurscrisis

aandestegge.jpgDe ondergang van het PCM-concern is vandaag weer enkele stappen dichterbij gekomen nu er een enorm conflict naar buiten is gekomen binnen de top van het ‘oude media-concern’. Het aardige is dat PCM reeds direct de tol betaalt voor het binnenhalen van het ‘charismatische superego’ Ton Aan de Stegge. Deze Ton heeft, zo reconstrueert uw ombudsman, lopen brallen tegen Broertjes dat hij zijn gratis Volkskrantje best snel kan krijgen als hij dat zo graag wil zonder enig overleg met zijn Raad van Commissarissen! De commissarissen konden dus niet anders (willen ze nog enige geloofwaardigheid behouden) dan de ‘charismatische topman’ die na het binnenharken van vele miljoenen ‘nog een klusje wilde klaren’ terugfluiten. NRC Handelsblad spreekt vanavond ronduit over ‘irritatie’ over het optreden van Aan de Stegge en over ‘slechte communicatie binnen PCM’. Nou, als dit soort dingen in NRC staan, dan weet uw ombudsman wel hoe laat het is! Te laat!

Het gevolg van het hilarische falen van de ‘charismatische leider’ Aan de Stegge is dat Pieter Broertjes nu zo onzettend in zijn hemd staat dat hij de grootste risee is geworden uit de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek, in een klap, veel meer nog dan Jensma. “Let maar op!” bralde hij twee weken geleden bij de viering van het 85-jarig bestaan van zijn krant “Die gratis krant die gaat er komen! Sneller dan iedereen denkt! Wij kunnen dat beter dan sukkels uit de Quote 500!” etc. etc. Hij timmerde zelfs al een redactie in elkaar met een hoofdredacteur en zette een advertentie voor ‘jong charismatisch talent’…. en nu gaat dat dus allemaal niet door! Pieter ‘de zoon van Bernhard’ Broerjes slaagt er zelfs niet meer in om zijn ‘kwaliteitsprodukt’ gratis te gaan weggeven! De onttakeling van PCM is inmiddels een operette waardig! De twee belangrijkste kranten zitten met een enorme leiderschapscrisis: NRC heeft geen hoofdredacteur meer en die van De Volkskrant is belachelijk geworden! Bij het AD denken ze alleen nog maar aan huis en hypotheek, Trouw is totaal gemarginaliseerd….
Inmiddels maakt het al lang niet meer uit wat PCM doet, of ze nu drie gratis kranten tegelijk lanceren of niets of nog drie radiozenders bijkopen en bladen gaan maken voor slagers of tandartsen…. het is te laat. PCM heeft de slag om de massamedia in Nederland definitief verloren! En dat door compleet falend en megalomaan management van idiooten! Ik zie nog die dikke koppen voor me van Bouwman en Houwert in De Volkskrant. Twee ‘courantiers’ zouden het wel even gaan maken, een joint-venture oprichten om het ten dode opgeschreven AD weer voor altijd op de kaart te zetten… Inmiddels hakken ze elkaar bij het AD de schedels in voor de laatste broodkruimels voor de winter invalt… Houwert heeft zijn miljoenen inmiddels trouwens binnen. Glaasje nog, heren? By the way: hoe zou het gaan met het zoontje van de baas, Jan Bonjer jr.?
De Romeinse geschiedschrijver Livius schreef ooit: senatu deliberante Sagumtum periit. Hannibal uit Carthago drong Spanje binnen en veroverde steeds meer Romeins grondgebied. Rome wist geen antwoord te bedenken en de senaat bleef maar vergaderen. Wat moeten we doen? Hoe serieus moeten we die Bamibal eigenlijk nemen? Toen begon Hannibal de belegering van de belangrijke stad Saguntum. Opnieuw kwam de senaat in vergadering bijeen. Wat nu? Honend schreef Livius terwijl de senaat zat te vergaderen, ging Sagumtum ten onder. Na de inname van Saguntum had Hannibal vrije doortocht naar Frankrijk en zou zelfs de Alpen overtrekken.

 • By Robert, 12 oktober, 2006 @ 20:09

  Ik stel het volgende voor om je te helpen. Je vraagt eerst je schoolgeld terug, want het meervoud van idioot is idioten i.p.v. idiooten. Vervolgens neem je een paar dagen vrij om tot rust te komen. Na het weekend bied je je inmiddels welgemeende excuses aan, en ga je met frisse zin aan het werk. En de volgende keer eerst even tot tien tellen.

 • By uw ombudsman, 13 oktober, 2006 @ 8:30

  Hi Robert!

  Dank voor deze adviezen. Ik ben altijd blij met mensen die me willen helpen, want het leven is niet eenvoudig, zeker niet dat van een Lux et Libertas Ombudsman.
  Er zitten interessante aspecten aan je posting. Ik zie het volgende patroon optreden in de wijze waarop ik wordt behandeld door de media en mensen die ik bestrijd:

  Fase 1: ridiculiseren. “Kat is een gek, een door haat en rancune voortgedreven malloot die uitsluitend handelt vanuit persoonlijke frustraties en rancune. Hij is onbetrouwbaar en checkt nooit zijn feiten.”

  Kat blijft echter doorgaan met het verspreiden van zijn boodschap.

  Fase 2: ontkennen. Hierin wordt Kat compleet genegeerd, men doet alsof hij niet bestaat.

  Kat blijft echter doorgaan met het verspreiden van zijn boodschap.

  Fase 3: assisteren. “Kat, ga aub weer normaal doen. Het heeft nu lang genoeg geduurd allemaal. Haal even diep adem en ga over tot de orde van de dag. Bovendien kun je je vrouw en kinderen dit allemaal niet aandoen. Je bent best een aardige vent en een leuke journalist dus bied je excuses aan.”

  Kat blijft echter doorgaan met het verspreiden van zijn boodschap.

  Fase 4: psychiatriseren. “Kat heeft serieuze problemen en heeft professionele hulp nodig. Het zal wel in zijn jeugd zitten, gepest op school, verstoorde ouderband. Kat moet worden opgenomen.”

  Kat blijft echter doorgaan met het verspreiden van zijn boodschap.

  Fase 5: criminaliseren. “Kat hoort thuis in de gevangenis of moet in elk geval voor de rechter worden gesleept wegens onrechtmatige daad, smaad, laster, you name it.”

  Kat blijft echter doorgaan met het verspreiden van zijn boodschap en wordt gaat voor de rechter vrijuit omdat hij alles wat hij beweert kan onderbouwen en hardmaken dan wel opereert binnen elke grens van de wet. Kat is trouwens een van de heel weinige (de enige?) journalist van Nederland die voor de rechter is gesleept maar geheel vrijuit ging waarbij de rechter Kat zelfs explicite prees om zijn zorgvuldige journalistieke werkwijze. Dat was note bene in een zaak die een andere rechter tegen hem heeft aangespannen. Het is de zaak Westenberg/Smit en Kat en de uitspraak is van 14 december 2005.

 • By Tom Brouwer, 13 oktober, 2006 @ 22:40

  Ik ken Kat zelf niet maar ik volg hem al een tijdje via nrcombudsman.nl en klokkenluideronline.nl. Het lijkt mij dat makkelijk voor een prijs als ‘betrouwbaarste blogger van Nederland’ in aanmerking zou kunnen komen, als zo’n prijs bestond natuurlijk. Bovendien denkt de NVJ er blijkbaar net zo over, anders linken ze niet naar hem. Ook onder studenten journalistiek geniet hij bewondering en respect. Daarom vindt ik het onbegrijpelijk hoe men (nrc, volkskrant, oude media) hem stelselmatig negeert en daarmee weg denkt te kunnen komen.

  Het is mij althans inmiddels wel duidelijk wie de kat in het donker knijpt.

  Er zouden veel meer kritische journalisten zoals Kat moeten zijn, niet minder. Een toonbeeld van goede journalistiek!

 • By A. Pex, 13 oktober, 2006 @ 23:06

  Onze Kazakhse vriend Borat Kat geeft een uitstekend beeld van de situatie. Je moet durfkapitalist zijn om geld te durven steken in PCM.

 • By F.W. Voigt, 15 oktober, 2006 @ 17:26

  “Het worden één, twee, of drie gratis kranten. We hebben destijds de boot gemist en gaan zo proberen de schade te berperken.”

  “O nee. We gaan de beslissing toch nog maar even uitstellen. We gaan namelijk net zo lang wachten tot twee nieuwe concurrenten een gratis (kwaliteits)krant hebben uitgegeven waarna we weer kunnen constateren wéér de boot te hebben gemist omdat de markt dan definitief verzadigd is.”

  Medewerkers van PCM worden slachtoffer van mismanagement. Is er dan niemand die intern aan de bel trekt?

 • By J. van Aartsen, 18 oktober, 2006 @ 20:23

  Wie zal treuren bij het verdwijnen van de “kwaliteitskranten”? Ik niet in ieder geval.

Other Links to this Post

WordPress Themes