Waar blijft wonderboy Alberdingk Thijm?

thijm.jpgNu de chaos bij PCM wekelijks toeneemt, ‘kopblad’ NRC al meer dan een maand zonder hoofdredacteur zit, De Volkskrant dermate is een kramp ligt dat de hoofdredacteur aldaar (de ‘zoon van Bernhard’) de redactie bijeen moet roepen om de woorden te spreken ‘er is geen enkele reden tot paniek’, nu met het uitstel van toetreding op de ‘gratis kranten-markt’ elk perspectief op strategie ontbreekt, nu internet steeds meer achterop raakt en de oplages en cijfers maar blijven dalen dient zich de vraag aan: waar blijft ‘wonderboy’ Philip Alberdingk Thijm die met zo veel bombarie werd binnengehaald als de ‘man die het allemaal zou moeten gaan doen’ omdat hij bij het FD een radiostation heeft overgenomen? “Philip is bij uitstek de man die de multimediale ambities van PCM verder kan versterken en een autonome groei van onze dagbladactiviteiten kan realiseren” zei klaploper en zuiplap Bouman bij zijn komst.

Nu is niet niet zo dat Philip niet was gewaarschuwd voor PCM. Uw ombudsman kent zijn broer, advocaat Christiaan, en deelde met hem al eens de kansloosheid van de PCM-missie. (Hij kent Philip zelf eigenlijk nog beter als dispuutsgenoot, maar heeft al een jaar of tien geen contact meer met Philip gehad. Misschien zou hij eens moeten bellen). Vele mensen blijken Philip te hebben gewaarschuwd voor PCM, een concern waar men elkaar 24 uur per dag voorliegt. Dat blijkt ook wel uit de operette rond de charismatische topman Aan de Stegge en Pieter Broertjes over die gratis Volkskrant. Philip ging echter gewoon aan de slag maar wat deed hij in het halve jaar dat hij nu in functie is? Op geen enkele wijze is enige nieuw of constructief beleid waar te nemen. Sterker: de chaos wordt alleen maar groter en de aftakeling zet zich versneld voort. Zou Philip dat allemaal niets kunnen schelen (net als de charismatische Ton) zolang hij zijn eigen zakken maar kan vullen? Is hij (net als charismatische Ton) al aan het rondkijken naar een nieuwe functie, in de VS bijvoorbeeld voor WoltersKluwer waar hij zulke goede banden heeft? Of zou het wellicht zo kunnen zijn dat Philip achter de schermen bezig is met het ontwikkelen van antwoorden op de vele PCM-problemen en dat hij binnenkort op een persconferentie met een spectaculaire nieuwe strategie komt? Een aanwijzing hiervoor zou het opstappen van Jensma kunnen zijn. Uw ombudsman gaf Philip immers reeds direct na zijn aantreden het dringende advies de demonisator uit zijn functie te ontheffen. Zou Philip dit advies hebben opgevolgd?
Het is natuurlijk ook een beetje tragisch. Want al had Philip ideeen (dat is trouwens maar de vraag, volgens bronnen was de aankoop van BNR bij het FD niet zijn idee) zou hij deze bij het onmogelijke PCM waar vakbonden, ondernemingsraden, redacties, politici en ander gajes zich veel belangrijker en machtiger weten dan Philip niet eens kunnen uitvoeren. Daarom geeft uw ombudsman zijn dispuutsgenoot eigenlijk groot gelijk als hij alleen zijn zakken vult en het er samen met zijn Simoontje nog eens goed van neemt. Aan een dood paard valt immers niet te trekken, zelfs niet door een Osiriaan!

  • By A. Pex, 18 oktober, 2006 @ 9:09

    Onze klaploper en zuiplap heette Bouwman, niet Bouman. Zie je nu wel dat Borat Kat zijn feiten nooit checkt.
    Als durfkapitalist moet je altijd de feiten checken anders koop je een concern met alleen maar lijken in de kast.

Other Links to this Post

WordPress Themes