Twee topkranten PCM in acute leiderschapscrisis

titanic.jpgWat kan de complete ineenstorting van het ‘oude media-concern’ PCM beter verzinnebeelden dan de acute leiderschapscrisis bij de twee ‘kwaliteits-kroonjuwelen’ De Volkskrant en NRC? De situatie bij NRC is bekend: Jensma moest weg omdat men in den breede (maar veel te laat) begon in te zien dat de demonisator de journalistieke geloofwaardigheid in snel tempo aan het verkwanselen was. Uw ombudsman stond aan de wieg van deze ontwikkeling. Ook de situatie bij De Volkskrant heeft hij uitgebreid beschreven en moeten concluderen dat ook Pieter Broertjes zijn geloofwaardigheid heeft verkwanseld. Wat een toestanden! Er kunnen toch weinig mensen zijn die het verband tussen de crisis bij De Volkskrant en die bij NRC ontgaat? Dat verband is het failliet van PCM en de ‘oude media!’ Volgens mij is het in de geschiedenis van NRC nog niet eerder voorgekomen dat de krant zes weken zonder hoofdedacteur zit en het is ook al een unicum in de geschiedenis van de Nederlands journalistiek dat een hoofdredacteur aankondigt een nieuwe krant te gaan beginnen, al mensen gaat werven en zelfs een hoofdredacteur heeft benoemd om het hele project vervolgens te moeten afblazen! Ja, PCM schrijft persgeschiedenis op ongekende wijze!

Intussen is het een raadsel waarom de PCM-medewerkers niet in opstand komen tegen het wanbeleid dat hun concern nu al jarenlang systematisch sloopt. Bij het AD bijvoorbeeld, volstrekt ten dode opgeschreven, zeker met de komst van nog een gratis ochtendkrantje, nog wel een ‘kwaliteitskrant’, wat hebben ze daar nu nog te verliezen? De straat op, dames en heren! Bezet het PCM-hoofdkantoor! Eis het aftreden van de zakkenvullers charismatische Ton en Houwert. Over wanbeleid gesproken: niet alleen moest de gratis Volkskrant worden teruggedraaid, ook werd er in zee gegaan met een telecom-boer/koekenbakker en een crimineel om een nieuwe gratis krant te ontwikkelen terwijl de juistere oplossing voor het grijpen lag: maak het AD tot deze gratis ochtendkrant! Sla je twee vliegen in een klap: het probleem-AD is opgelost en je hebt snel een nieuwe krant omdat de hele infrastructuur al staat! Bovendien is het AD een samenwerkingsverband tussen PCM en Wegener, twee echte krantenconcerns, dat klinkt toch kansrijker dan een gedoemde samenwerking tussen PCM en Boekhoorn/van der Hoeven. Oke, er moeten bij het AD een mannetje of 400 worden ontslagen, maar die banen zijn toch niet te behouden. Als Boekhoorn goede kansen ziet om zo’n nieuwe krant rendabel te maken, ziet Wegener die dan niet? Wil Wegener dat niet de ‘gratis markt’ op? Dat schijnt toch te moeten om te kunnen overleven? Of geldt dat voor Wegener niet? Daarbij komt dan nog dat de nieuwe krant een nieuwe titel moet krijgen, helemaal vanaf zero moet worden gemarket en gepositioneerd (peperduur!) en dat in een compleet verzadigde en vermoeide markt die absoluut niet zit te wachten op weer een krant die zegt dat iedereen juist hierop zit te wachten…. het AD heeft al een groot publiek.
Het is allemaal onbegrijpelijk en onlogisch. Maar wanbeleid is het wel. Vooral van die Alberdingk Thijm van wie toch wel iets verwacht werd. In ieder geval meer dan het aanvaarden van een vernederend minderheidsbelang in een gratis krantje van een telecomboer/koekenbakker en een crimineel.

WordPress Themes