De Nieuwe Reporter: beste propaganda-site?

schreuder.jpgNiets is tegenwoordig meer verdacht in de journalistiek dan het krijgen van prijzen. Sterker: uw ombudsman durft de stelling aan dat het krijgen van een prijs en het hoog van de daken schreeuwen van trots een bewijs is voor gecorrumpeerdheid. Folkert Jensma antwoordde in het fameuze ‘de Munnick-interview‘ op 31 december 2005 op de vraag waar hij het meest trots op was ‘de vele prijzen die NRC Handelsblad heeft gekregen’. Het zijn de judas-penningen voor slavenjournalistiek en kwispelstaarten naar de macht waar al deze prijzen direct of indirect ook weer vandaan komen. Recent was er weer zo’n voorbeeld, Arjan Schreuder nam judaspanningen aan van ‘minister’ Karla Peijs omdat hij de beste ‘luchtvaartjournalist’ van Nederland is. Vroeger werden deze prijzen door de kranten die ze wonnen ernorm prominent in de eigen krant gebracht, maar tegenwoordig worden ze zo onzichtbaar mogelijk in het personalia-hoekje weggemoffeld. Hoe zou dat komen? Omdat de kranten zich eigenlijk zijn gaan schamen voor deze ‘prijzen’ omdat ze ook wel weten dat het allemaal niets voorstelt en eerder een bewijs van journalistiek onvermogen is dan van kwaliteit.

Uw ombudsman weet nog dat Hans Next Nijenjuis het Gouden Pennetje won, in 1990 geloof ik. Toen stelde deze prijs nog wel iets voor en NRC kwam met een enorme foto van Hans Next. Robert van de Roer, verantwoordelijk voor de grootste plagiaat-affaire uit de Nederlandse journalistiek, kreeg in die jaren een prijs van de VN en dat kwam geloof ik twee keer in de krant met grote foto’s. Maar nu het zo duidelijk is dat de ‘kwaliteitspers’ zich compleet heeft uitgeleverd aan de macht, durven ze de beloningen die ze ontvangen voor hun verrraad aan de journalistiek niet meer zo van de daken te schreeuwen.
De weblog De Nieuwe Reporter is een mooi voorbeeld van een ‘Judas-log’. Onder de vaandel van internet en openheid en discussie over de media betreft het hier een met belastinggeld betaalde propaganda-site voor de oude media. Kijk maar eens naar al die namen van de medewerkers. Wouter Bos staat er nog net niet bij. En wat denkt u? Jawel hoor: er komt een prijs aan voor deze site, de BOB, de Best of Blog-award. Deze website is zelfs zo goed, dat uw ombudsman er niet op mag schrijven! Zijn comments en meningen worden door webmaster Theo van Stegeren van de site gehaald omdat hij niet wil dat de lezers van De Nieuwe Reporter er kennis van nemen. In het begin mocht uw Ombudsman er wel op posten, maar na een tijdje werd het De Nieuwe Reporter toch te gortig. Ze zeiden iets in de trant van ‘de toon staat ons niet aan’ of zo. Ik heb de email-wisseling met Van Stegeren nog. Later heb ik hem nog eens voorgesteld een artikel te schrijven over de banden tussen de NRC en de AIVD naar aanleiding van de affaire-Giebels. Niets meer van vernomen. Maar uw Ombudsman heeft een groot hart: Nieuwe Reporters Vera Keur, Thijs van den Brink, Thom Meens, Paul Witteman, Leon de Wolff, Kees Schaepman, Kees Driehuis, Joost Ramaer, Henri Beunders, Hendrik-Jan Schoo, Hans Nijenhuis, Hans Laroes, Femke Halsema, Hedy d’Ancona, Pieter Hilhorst, Dick van Eijk, Arendo Joustra en Ad van Liempt: gefeliciteerd vast!

  • By Micha Kat, 24 oktober, 2006 @ 12:04

    Op retecool leest uw ombudsman dat een van de juryleden van deze weblog-award is…. Marie-Jose Klaver van NRC! Wat een giller. De waarheid is altijd weer onthutsender dan zelfs uw achterdochtoge ombudsman zich kan voorstellen! De beste blogs van Nederland, geenstijl en retecool, zijn niet eens genomineerd! Wel weer genomineerd is die Merel Roze, ook zo’n blog dat wordt vertroeteld door de oude madia omdat er niets op staat!

  • By A. Hiddell, 25 oktober, 2006 @ 17:20

    “Nieuwe Reporters Vera Keur, Thijs van den Brink, Thom Meens, Paul Witteman, Leon de Wolff, Kees Schaepman, Kees Driehuis, Joost Ramaer, Henri Beunders, Hendrik-Jan Schoo, Hans Nijenhuis, Hans Laroes, Femke Halsema, Hedy d’Ancona, Pieter Hilhorst, Dick van Eijk, Arendo Joustra en Ad van Liempt: gefeliciteerd vast!”

    Nieuwe Reporters? Volgens mij zijn het reporters uit de krijtperiode.

Other Links to this Post

WordPress Themes