PCM hilarisch en kolderiek ten onder

pcmkranten.jpgDe doodsstrijd van oude media-concern PCM is fraaier en dramatischer dan welke scenario-schrijver (A. Hitchcock incluis) had kunnen bedenken. Hysterische aandeelhoudersvergaderingen, rechtzaken, slaande ruzie tussen diverse stichtingen en tussen hoofdredacteuren en charismatische topmannen, verdeelde redacties, een complete krant waar massaontslagen aankomen en men elkaar de schedels inslaat voor de laatste broodkruimels: this is real news, man! Er zou een complete krant kunnen worden opgericht om de stuiptrekkingen van PCM op dagbasis te volgen!
De laatste ontwikkelingen: nadat charismatische Ton en wonderboy Philip het op een vernederend akkoord hebben gegooid met koekenbakker Boekhoorn en crimineel Van der Hoeven om met een minderheid in een gratis ‘kwaliteitskrant’ te gaan zitten, heeft De Volkskrant aan de noodrem getrokken en zich faliekant tegen deze plannen gekeerd. Pieter Broertjes is laaiend op charismatische Ton omdat hij een toezegging op zak dacht te hebben om de gratis kwaliteitskrant met zijn redactie te kunnen ontwikkelen, maar toen werd hij dus genadeloos aan de kant gezet ten faveure van de koekenbakker.

Als wraak heeft de Stichting De Volkskrant deze samenwerking nu afgewezen. Deze stichting heeft maar iets van 4% van de aandelen van PCM, maar het lijkt toch moeilijk denkbaar dat PCM met de koekenbakker in zee gaat terwijl De Volkskrant tegen is. Nu schijnt er binnenkort een aandeelhoudersvergadering te komen die zich gaat uitspreken over de samenwerking met de koekenbakker nadat eerder het bestuur en (aarzelend, schoorvoetend) de commissarissen akkoord gingen. Als de aandeelhouders het plan afblazen, kan het hele bestuur van PCM maar beter opstappen. Het ontluisterende van dit alles is dat het nota bene gaat om het op de markt brengen van een gratis krantje!. Als deze crisis nou was ontstaan om fundamentele vragen zoals: moeten we doorgaan met kranten drukken of alles op internet gooien? of: gaan we 80% van de journalisten op straat zetten? of: liquideren we het AD en Trouw? dan was er nog sprake geweest van enige waardigheid, maar nu is het zo ongelofelijk stompzinnig en vernederend!
In een andere ontwikkeling wil Wegener dat samen met PCM in AD Nieuwsmedia zit via een rechtszaak zien te voorkomen dat hun werknemer Ben Rogmans hoofdredacteur wordt van de nieuwe gratis ‘kwaliteitskrant’ van PCM en de koekenbakker (die er dus misschien helemaal niet gaat komen). Wegener beroept zich hierbij op een concurrentiebeding dat Rogmans zou zijn aangegaan. Ook dit is een stompzinnige en vernederende actie van Wegener. Het is nu reeds overduidelijk dat die gratis ‘kwaliteitskrant’ er nooit gaat komen. Hoe kan een krant die reeds voordat hij uberhaupt bestaat, nee sterker nog, nog voordat er uberhaupt besloten is dat hij zal gaan bestaan, al zoveel problemen geeft ooit een succes worden?
De crisis bij PCM wordt ook nog eens verergerd doordat NRC nu al bijna twee maanden zonder hoofdredacteur zit. Het heeft er alle schijn van dat niemand durft of wil. Dat is ook goed te begrijpen: NRC gaat alleen maar verliezen, is journalistiek kapot, iedereen heeft er een grote mond en weet alles beter: een horror-scenario voor willekeurig welke hoofdredacteur-in-spe!

Other Links to this Post

WordPress Themes