Meet Max Christern, de nieuwe hoofdredacteur?

christern.jpgMax Christern is (net als wonderboy Alberdingk Thijm die hem moet benoemen) een typisch voorbeeld van nepotisme en voortrekkerij (Christern sr. staat op de foto) dat de wijze van werving bij NRC al jaren kenmerkt en verziekt. Max ging in 1982 in Amsterdam studeren, werd als beroepskakker natuurlijk lid van het Corps waar hij zich ontpopte tot een populaire allemansvriend en een talentvol caberetier/toneelspeler. Zijn populariteit was ook te verklaren door een welhaast magische uitstraling van zijn zus Irene op wie iedereen verliefd was. Via Max probeerde iedereen bij Irene in de gratie te komen. Max kwam bij NRC terecht nadat hij zijn afstudeerscriptie over buitenlandse correspondenten van Nederlandse kranten naar NRC had opgestuurd. Vrijwel vanaf de eerste dag dat Max bij Lux et Libertas binnenkwam was duidelijk dat hem een grote toekomst te wachten stond. Zijn kwaliteit is zijn hoge ‘Bill Clinton-gehalte’: hij weet iedereen met wie hij spreekt een ‘goed gevoel’ te geven en te laten denken dat hij werkelijk belang hecht aan wat zijn gesprekspartners te vertellen hebben. Journalistieke kwaliteiten heeft hij echter niet. Als correspondent in Singapore volgde hij vaak stukken uit de South China Morning Post. Maar dat maakte niet uit: als je eenmaal het aura van succes om je heen hebt hangen, kun je niets meer fout doen.

Terug uit Singapore werd hij chef Economie. Dat resulteerde in de afbouw van serieuze journalistieke berichtgeving over economie (waar Max niets van weet) en reeksen enorme foto’s op de economie-openingspagina van modeshows, auto-beurzen (‘weer een nieuw pareltje van Porsche’) en huishoudbeurzen. Een serieus journalistiek artikel van belang heeft Max Christern nimmer geschreven. Na zijn chef-schap bij ‘eco’ is Max uit beeld geraakt omdat hij verdween in bestuurlijke PCM-hierarchie en actief werd als uitgever. Waarvan weet uw ombudsman niet. Meerdere bronnen melden uw ombudsman dat Max bevriend is met prins Willem-Alexander hetgeen sterk bijdraagt aan zijn aureool en uitstraling. Zijn kansen op het hoofdredacteurschap worden sterk vergroot door het feit dat hij en wondeboy Philip elkaar goed kennen (waarschijnlijk gingen ook hun beider vaders reeds vriendschappelijk met elkaar om) vanuit het Amsterdamsch Studentencorps; beiden werden in 1982 lid, zij het van verschillende disputen. Met een benoeming van Christern door Aberdingk Thijm zal het imago van NRC als wereldvreemde corpsballenkrant opnieuw een fikse impuls krijgen.

 • By Bartje, 21 november, 2006 @ 12:53

  Is dit een foto van Max anno nu? Ik herken hem totaal niet.

 • By vraagtekens alom, 30 november, 2006 @ 16:47

  hallo verbitterde mensen van nrcombudsman!
  allemaal leuk en aardig dat jullie het vermeende lezersbedrog van de NRC willen monitoren maarja dan moet je ook de juiste informatie verschaffen. Ik kwam toevallig op deze site en zit nu een tijdje te kijken en vind t erg grappig, vooral die foto van christern sr (waarom je die foto erop zet en niet eentje van de christern jr is me een raadsel, misschien omdat ie zo lelijk is?). Dus ging ik googlen en wat blijkt: als je op afbeeldingen zoekt met de term “christern” is die afbeelding van jullie de eerste hit en dan blijkt die gozer de “VD” (ik denk voorzitter) van een zweeds reisbureau genaamd “Exitours” te zijn! Bovendien heet ie niet eens Christern (laat staan christern sr) maar “Christer Nyström”!

  dus, waarde meneer Kat, mijn advies is om eerst goed alles na te trekken alvorens je iets op deze site zet…het mag dan wel om een stomme foto gaan, maar jij als doorgewinterde journalist die altijd de waarheid boven tafel wil zien te krijgen (dat was ironische he) bij zulke kleine dingen al foutief beeldmateriaal gebruikt, dan vraag ik me af hoe betrouwbaar de rest van je stukken zijn! En dat terwijl je mensen juist wilt behoeden van lezersbedrog! Is dat niet raar?

  enfin dat was t weer, ik ga weer vrolijk verder surfen, succes met je galspuierij verpakt onder het mom van ontmaskering van het complot van de NRC en de gevestigde orde, en ik hoop dat je een gelukkig leven is beschoren

  MvG,
  een vrolijke doch kritische passant

 • By Pieter, 14 maart, 2008 @ 11:10

  Ik kan u als kennis van de familie Christern verzekeren dat dit pa Christern niet is. Dat komt de betrouwbaarheid van uw onderzoek bepaald niet ten goede.

  Gegroet en sterkte met uw frustraties.

Other Links to this Post

WordPress Themes