Wederhoor toepassen bij Lux et Libertas

donker2.jpgUw ombudsman zou natuurlijk geen knip voor de neus waard zijn als hij niet af en toe wederhoor zou toepassen bij NRC Handelsblad. Thans is dat bij uitstek aan de orde: De Volkskrant bracht gemanipuleerde berichtgeving over martelingen in Irak, NRC nam dat een op een over, wordt hierop aangevallen door lezers waarop Birgit Donker doodleuk schijft: “We hebben het verhaal (van De Volkskrant) op meerdere wijzen gecheckt.” De vraag zijdens uw ombudsman: op welke wijzen heeft Lux et Libertas het verhaal over de martelingen door Nederlandse mariniers van gevangenen in Irak ‘gecheckt?’
We bellen maar eens met de redactie buitenland. Die zouden toch wel een bepaalde rol gespeeld kunnen/moeten hebben bij het ‘checken’ van de berichten over Irak. He, dat treft! Carolien Roelants, midden-oosten deskundige een Irak-specialiste, komt aan de lijn.

Nadat uw ombudsman het hele verhaal uit de doeken heeft gedaan zegt ze: “Ik weet niet waar u het over heeft.” Daar voegt ze aan toe: “Ik verwijs u door naar de Opinieredactie, de hoofdredactie, any redactie, maar ik spreek niet met u! Daar heb ik hele slechte ervaringen mee!” Bij Opinie neemt een secretaresse de hoorn op. Nadat uw ombudsman zijn verhaal heeft gedaan zegt ze: “U moet toch bij mevrouw Donker zijn. Zij heeft het betreffende stuk geschreven dus kan zij er ook het best op reageren.” Zit iets in. Terug naar het secretariaat van de hoofdredactie en die arme mevrouw Van der Lely. Ze barst bijna in huilen uit. “Mevrouw Donker is er niet! Ik kan dus niets voor u doen. Stuurt u maar een email naar hoofdredactie@nrc.nl.” Dat doen we dus maar. Hierbij de email:

Geachte mevrouw Donker,

In de rubriek De Lezer Schrijft van 21 november schrijft u in antwoord op een lezersbrief dat NRC Handelsblad de berichtgeving uit De Volkskrant over het martelen door Nederlandse mariniers van gevangenen is Irak ‘op verschillende wijzen heeft gecheckt’. Mijn vraag aan u is: op welke wijzen doet u hier en wat waren de resultaten van dit checken?

Met vriendelijke groet,

Micha Kat

NRC Ombudsman

 • By Duns, 24 november, 2006 @ 18:36

  Nou, dan moet ik de ombudsman feliciteren met een knappe hoax!

  Schitterend, want je moet over een rijke fantasie beschikken om dit te bedenken!

 • By Orca, 24 november, 2006 @ 19:10

  Had je ons mooi te pakken, schavuit, rakker, bengel!

 • By Uw onklutsman, 24 november, 2006 @ 21:16

  Kat moet zo’n brief wel verzinnen omdat hij geen antwoord meer krijgt bij de NRC. En bellen is wat duur vanuit dat voormalige Oostblokland van waaruit Kat nu een nieuwe loopbaan is gestart dat ook die belletjes naar de redactie natuurlijk uit zijn duim zijn gezogen.

 • By WFHermans, 24 november, 2006 @ 21:52

  “NRC Handelsblad heeft gebeld met diverse deskundigen op het gebied van martelingen en internationale betrekkingen, ondermeer van Instituut Clingendael, met de vraag of het in theorie mogelijk is dat er in het Nederlandse leger wordt gemarteld.”

  Het is in theorie mogelijk dat een koe een haas vangt.

 • By Floris Wood, 27 november, 2006 @ 18:41

  Beste ombudsman,
  Ik zou u wederom willen bedanken voor het goede werk dat u doet. Ik heb mij erg kwaad gemaakt over bovenstaande reactie. Het geeft een goed gevoel dat je in zoiets niet alleen staat. Misschien is het in de toekomst een leuk idee om ook een NOSombudsman te zijn, althans, dat is naast het NRC ook zo’n bron van wanjournalistiek…
  Nogmaals bedankt en vriendelijke groeten.

Other Links to this Post

WordPress Themes