Gastombudsman Stan de Jong: meet him!

stan.jpgStan de Jong is een steengoede journalist. Uw ombudsman kent hem al vele jaren, maar zoals het zo vaak gaat met contacten ‘in de werksfeer’ weet hij niet meer precies waar en wanneer hij hem voor het eerst sprak. Wat hij wel nog weet is hoe het eraan toeging tijdens een coming together een jaar geleden in cafe De Pels waar uw ombudsman met Pamela Hemelrijk binnenviel op de avond dat er een soort ‘Stammtich’ plaatsvindt met coryfeeen als: Daan Dijksman, Martin Schouten, Ron Kaal, Gert Hage en….. Stan de Jong. Het werd een paranoide samenzijn tussen de ‘oude media’ en de ‘nieuwe geluiden’ dat uiteindelijk zelfs leidde tot fysiek geweld. “Welkom Fortuynistisch Amsterdam” zoiets riep Daan Dijksman direct toen hij Pamela spotte. Uw ombudsman en Pam schoven evenzogoed aan maar dat kwam de sfeer niet ten goede. Er ontspon zich een gesprek waarin Dijksman cs. steeds als het woord ‘Fortuyn’ viel begonnen te hyperventileren van emotie. Dat rook naar meer! Hier was wat te halen!

In die dagen speelde de ‘kwestie Yoeri Albrecht’. Yoeri had zich opgeworpen als ‘ambassadeur van Pim’ in een verkiezing voor de beste/invloedrijkste/geilste/grootste (ik weet het ook niet meer precies) Nederlander ooit. Pim won deze verkiezing, een shock van demonische proporties voor de ‘oude media’. Yoeri was door zijn werkgever Vrij Nederland per direct op een zijspoor gezet omdat ‘de voormalige verzetskrant’ vond dat men niet verder kon met een ‘Fortuynist’ in de gelederen. Op deze kwestie kwam het gesprek aan de tafel in De Pels. Pam brak de zaak open: “Die Albrecht is er bij VN uitgegooid alleen vanwege zij rol als ambassadeur van Pim. Wat een shame! Wat wil dat blad nou nog?” De rest van de tafel loeide van verontwaardiging. Kaal en Dijksman: “Met die Albrecht was van alles mis! Hij was een addicted bijklusser! Nooit op de redactie! Logisch dat ze hem de laan uit sturen” dat soort dingen. Die Martin Schouten trok het allemaal niet meer. “Oprotten! Wegwezen! Nu!” schreeuwde deze auteur en begon wild met zijn vuisten om zich heen te maaien. “Fortyun was een pathetische racist” riepen Kaal en Dijksman in koor. Uw ombudsman: “Met hoeveel gemeenschapsgeld vullen jullie nu eigenlijk maandelijks jullie zakken om partijpropaganda te voeren? Waarom is Wouter Bos niet hier? Kon hij niet?” Kaal stond op en gooide het bier van uw ombudsman in zijn gezicht, of deed althans een poging daartoe. Inmiddels was de barkeeper door andere gasten gesondeerd ons tot zwijgen te brengen. Uw ombudsman en Pam maakten schielijk de pleiterik.
Maar waar het nu om gaat: Stan de Jong zat ook aan die tafel. Hij zat in een lastig parket. Aan de ene kant hoorde hij bij de ‘club-Dijksman’, maar qua inhoud stond hij aan de kant van uw ombudsman en Pam, dat was wel duidelijk. Hij hield dus zijn mond. Dat doet hij nu dus niet meer. Stan speaks! Op de site van uw onvolprezen ombudsman! Het is hem een grote eer. Stan gaat vanuit zijn optiek NRC Handelsblad tegen het licht houden en hij heeft daarbij volledige carte blache. Stan: this site is yours!

 • By stan de jong, 30 november, 2006 @ 11:47

  Het is mij een eer genoegen binnenkort een weekje de rol van ombudsman a.i. te vervullen!Ik zal mijn best doen net zo subtiel uit de hoek te komen als Kat.
  Overigens, geheel en al lafjes gezwegen over de old school-stammtisch in De Pels heb ik nu ook weer niet. Onderstaand stukje schreef ik op mijn weblog op 10 november 2005.

  Complotten…

  “Hi, heb je weer een complot bedacht?”
  Aan het woord was Martin Schouten, bijna gepensioneerd verslaggever/voormalig gouden pennetje van de Haagse Post. Schouten reageerde op de documentaire Prettig weekend, ondanks alles. De anderen aan de ronde tafel in De Pels lachten zich een kriek. Of een hoedje. Daar wil ik vanaf wezen.

  Op dinsdagavond vergaderen deze journalisten-op-leeftijd in voornoemd etablissement in de Huidenstraat in Amsterdam. Er wordt dan flink ingenomen en af en toe iets zinnigs gezegd over literatuur, media en de wereld in het algemeen, en vaker gewoon lekker geroddeld. Gezellig. Martin is er meestal bij, Daan Dijksman, hoofdredacteur van de Varagids, Ron Kaal (omdat hij altijd alles beter weet ook wel bekend als “Professor Kaal”, hoewel ik niet geloof dat hij een opleiding van enige betekenis heeft genoten), Jaap van der Zwan. En wie er verder ook maar wil aanschuiven en participeren in die typerende sarcastische oude HP-humor, in elk geval bereid is er met een gewillig oor naar te luisteren.
  Allen hebben de heren in een ver verleden voor HP gewerkt, en sommigen van hen verdienen nog een aardige grijpstuiver bij als freelancer voor dit blad. Maar wiens brood men eet, wiens woord men spreekt, gaat voor de heertjes niet op, hetgeen op zich te prijzen valt. Kankeren kunnen ze als de besten – zeker als het over “de Fortuynisten” en HP/De Tijd gaat, waar dit blad volgens hen toe zou behoren, want het genootschap is van de oude linkse snit en Schouten heeft zelfs een soort van crypto-marxistisch verleden, als ik mij niet vergis. Geeft niks. We agree to disagree.

  Bij HP/De Tijd (aan de stamtafel omgedoopt tot HP/De Pim of De Pimbode of Het Fascistische Weekblad) noemden we het clubje altijd “de schaduwredactie van HP”. Sommigen zullen deze boze mannen zeurpieten of zielig vinden (“wegterend in het zuur der miskenning”, zou Biesheuvel zeggen), maar heus, ik mag ze wel. De aanvallen op HP laat ik altijd met een glimlach van me aflgijden. “Tijd voor mijn wekelijkse zelfkastijding”, zeg ik al bij binnenkomst monter. Want je moet niet flauw zijn in die dingen.
  Maar het woord complot ergerde mij gisteren. Sterker, als ik een woord misbruikt vind de afgelopen jaren is het wel het woordje complot. Of complotdenker.
  Wie in Nederland probeert iets te onthullen, wie niet alles gelooft wat de autoriteiten zeggen, wie probeert eens achter de rapporten, de stukken te kijken, wie probeert iets te ontmaskeren, wordt al snel een complotdenker genoemd.
  Of beter: een paranoide complotdenker.
  Of nog erger: een paranoide rechtse complotdenker.
  Da’s wel zo makkelijk. Discussie gesloten…

Other Links to this Post

WordPress Themes