NRC: R.J. Hoekstra is kundig, loyaal en discreet

images2.jpgNRC heult niet met de macht. NRC is de macht. Zey rule zis country! Aldus Grote Leermeester Kat enige tijd geleden tegenover uw verbouwereerde ombudsman a.i. NRC heeft er blijkbaar belang bij de machthebbers stroop om de mond te smeren, te likken, veren te stoppen in plekken where the sun never shines, pluimen op hoge bestuurshoeden te steken, enfin, u begrijpt wat ik bedoel. Wie weet levert het ook voor jou als redacteur persoonlijk iets op en mag je doorgroeien naar een schitterende baan als voorlichter bij de AIVD.
Welnu, wie is er momenteel, afgezien van de koningin en Balkenende, de belangrijkste, machtigste persoon in Nederland? Voor wie zouden, als we Kat mogen geloven, de NRC-redacteuren dus diep in het stof moeten kruipen, bij wie heeft buigen als een knipmes het meeste nut? Natuurlijk, het is: R.J. Hoekstra, majesteits informateur! En gelikt wordt er, beste lezers, dat het een lieve, ongegeneerde lust is.

Over Rein Jan Hoekstra valt veel interessants te melden. De man is zeker een grondig portret waard. Het woord grondig moeten wij even in gedachten houden en blijven koesteren. In mijn loopbaan als onderzoeksjournalist ben ik de naam van RJ al vele malen tegengekomen. Zo werd R.J. Hoekstra, die als vertrouwenspersoon van diverse minister-presidenten, zoals Lubbers en Kok, diende, verantwoordelijk gehouden voor het vernietigen van dossiers van de inlichtingendienst buitenland. Ook zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor het onder de pet houden van vrachtgegevens bij de Bijlmerramp. “Als je een doofpot wilt, moet je Hoekstra inhuren”, werd in de wandelgangen van de Tweede Kamer niet voor niets gezegd.

En aldus geschiedde. Zo mocht Hoekstra, die trouwens ook netelige toestandjes rond het Koningshuis in goede banen moet leiden, zitting nemen in de commissie-Van den Haak naar de beveiliging van Fortuyn. Een doofpotcommissie die zo doorzichtig een doofpotcommissie was dat de naam doofpotcommissie zelfs tekort schoot. Voor de liefhebber verwijs ik in alle onbescheidenheid naar een artikel (Fortuyns beveiliging: a bloody shame) dat ik met HP/De Tijd-collega Joost Niemoller schreef.

Daarenboven wordt Rein Jan Hoekstra ervan beschuldigd dat hij als lid van de Raad van State valsheid in geschrifte heeft gepleegd in een milieuschandaal dat door een klokkenluider is onthuld. Leest u bijvoorbeeld eens: www://witheet

Interessant allemaal, nietwaar? Op zijn minst een klein onderzoekje, desnoods een voetnoot waard?

Nou, niet voor NRC. Afgelopen zaterdag stond een portret van R.J. Hoekstra in de Deftige Courant en… geen woord over deze afffaires. Wel mocht uw ombudsman a.i. lezen dat Hoekstra ‘kundig, loyaal en discreet’ is, een ‘verlichte CDA’er’, met de ‘autoriteit van de klassieke natuurkundeleraar’, ja, men is ‘erg onder de indruk van hem’. O ja, hij ‘manifesteerde zich in het studentenleven’ en hij is ‘getrouwd en heeft een dochter’. Boe-iend.

Auteur van het portret is ‘onze redacteur Cees Banning’. Nu weet ik niet hoe lang Cees Banning al voor NRC werkt of dat hij nog in zijn stageperiode zit, of hij in Nederland woont, een computer bezit, wel eens een krant – anders dan NRC – leest, of hij ‘getrouwd is een een dochter heeft’. Kortom, ik weet niets over deze beste man. Wat ik wel weet, is dat er twee mogelijkheden zijn.

Mogelijkheid 1. Cees Banning heeft zich niet voorbereid, weet van toeten noch blazen, heeft wel wat beters te doen, in elk geval niet zich verdiepen in R.J. Hoekstra. Daar heeft- ie geen tijd voor.

Maar die optie moet bijna worden uitgesloten. Een simpel rondje googelen (ik neem aan dat ze dat bij NRC inmiddels ook beheersen) was voldoende geweest om op de hoogte te komen van de duistere kanten in R.J. Hoekstra’s loopbaan.

Mogelijkheid 2. is derhalve waarschijnlijker. Banning wil een wit voetje halen bij de machtigste man van Nederland. Wellicht – ik doe even net alsof ik het rooskleurig inzie – omdat hij zichzelf ziet als onderzoeksjournalist en zo allerlei geheimen te weten komt (waar hij vervolgens niets mee doet). Of omdat hij het gewoon lekker vindt tegen het lange, bleke, maar o zo machtige doodgraverslichaam van Rein Jan aan te schurken (jazeker, er bestaan vreemdere fetisj). Of misschien wil Cees zelf wel ooit informateur worden. Informateur Banning – dat klinkt geil zeg.

Nou, in dat laatste geval, als dat werkelijk Bannings doel is, concludeert uw ombudsman a.i. dat Cees op de goede weg is. Ik tip als informateur van Balkenende XI dus nu al vast: Cees Banning. Ooit was hij ‘journalist’ bij NRC. En hij is ‘getrouwd en heeft een dochter’.

 • By A.Pax, 5 december, 2006 @ 14:01

  5 december

  Geen tekst
  voor NRC Next

  Belegger Apax
  koopt Ajax

Other Links to this Post

WordPress Themes