NRC wast GroenLinks-propaganda wit

groenlinks.jpgNog geen drie dagen in dienst als ombudsman a.i. en de eerste tips stromen al binnen. Zo belde een bezorgde lezer met de volgende boodschap: “U schrijft dat NRC een vehikel is van PvdA en D66, maar in werkelijkheid gaat het om een geheel andere partij: GroenLinks!” Nu draai ik, zoals bekend, voor een complotje meer of minder mijn hand niet om. Maar GroenLinks? Die sneue gebreide onderbroekenpartij – dat is toch geen establishment? “Heus”, diepkeelde de man hartstochtelijk. “Leest u de bijlage Opinie & Debat van afgelopen zaterdag maar eens. En ik heb meer voorbeelden.”
Uw ombudsman pakte het dikke pak papier uit de kattenmand, ontdeed het van de smeulende resten die Volkert – ja, sorry, zo heet het beest nu eenmaal – had achtergelaten en verdomd als het niet waar was: de man had gelijk. En nog leuker: opnieuw haalt NRC de truc uit met politici die zich voordoen als wetenschapper om de krant onwelgevallige tegenstanders te bashen! Het draait allemaal om het artikel ‘Wie streeft naar integratie houdt zichzelf voor de gek’ met als onderkop ‘Zelfspot als sleutel tot beschaving’. Een artikel dat is geschreven op basis van een Socrateslezing die is uitgesproken in de Rode Hoed ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het Humanistisch Verbond. Auteurs van dit hemeltergend saaie en liefst een volle NRC-pagina beslaande stukje huisvlijt: Tsjallig Swierstra en Evelien Tonkens.

De auteurs komen met een betoog dat ‘zelfspot een noodzakelijke component is van pragmatisch, leefbaar idealisme’ en ‘zelfspot is vooral van belang in een steeds ingewikkelder, dubbelzinniger, tegenstrijdiger en onvoorspelbaarder samenleving als de onze’. Enzovoorts. Uw ombudsman vraagt zich toch in gemoede af waar ze zich tegenwoordig zoal mee bezighouden op onze unversiteiten. Het stuk zelf is bovendien werkelijk gespeend van ook maar iedere zelfspot. Of is dat een soort van dubbelzinnige ironie? Dat je, zeg maar, voor zelfspot pleit en dan net doet alsof je het zelf niet hebt…haha, da’s een goeie zeg. Subliem!

Uiteraard worden – het is immers een lezing – de nodige namen gedropt. Zoals die van politiek filosoof Michael Waltzer, maar ook van lichtvoetiger types als Monthy Python, Koot en Bie (“voorbeelden van geslaagde beschavingspogingen” – je moet er maar opkomen) en Shouf Shouf Habibie, want het moet wel een beetje populair blijven. Wat dat betreft had het artikel ook prima gepast in de kinderkrant Next.

Maar waar het de auteurs meer om gaat dan het uitvoeren van een volkomen zinloze exercitie over het fenomeen zelfspot, is iets geheel anders. Al die opgevoerde fantastisch humorvolle personen worden namelijk in schril contrast geplaatst met een ware duivel, een man die de beschaving erin wil rammen en die zich in al zijn slechtheid en gebrek aan zelfspot reeds openbaart in de tweede alina van het artikel: Geert Wilders. “Samenleven in een pluralistische, dynamische en onoverzichtelijke maatschappij waarin veel zekerheden aan het wankelen worden gebracht, hoe doen we dat?”, wauwelen de auteurs. “Een groot deel van het hedendaagse publieke debat valt op te vatten als antwoord op die vraag. Conflictstof is ruim voorhanden en lang niet idereen is op zoek naar een vredelievend antwoord, zo onderstreept het electoraal succes van Geert Wilders.”

He, he, we zijn er. Wilders en zijn achterban is oorlogszuchtig. Dat is fout. Voor wie is dat fout? Het is fout voor de ‘pluralistische, dynamische en onoverzichtelijke maatschappij’. Een nieuwe variant op het oeroude begrip multiculturele samenleving. En wie is de grote voorvechter van de multiculturele samenleving? Precies! GroenLinks!

Wie zijn namelijk deze Tsjalling Sierstra en Evelien Tonkens? De eerste wordt gepresenteerd als ‘filosoof aan de Universiteit Twente’, de tweede als ‘socioloog aan de UvA’. That’s it. Er staat in het geheel niet bij dat Swierstra vier jaar lang voorzitter is geweest van de GroenLinks-afdeling Zeeburg en dat Tonkens tot voor kort Tweede Kamerlid was van GroenLinks. En dat zij er dus enig belang bij hebben hun in een pseudo-wetenschappelijk jasje gestoken GroenLinks-propaganda over de lezers uit te storten.

Nu was het mijn geheime bron opgevallen dat GroenLinks-figuren al eerder met zijden handschoentjes zijn aangepakt in NRC. Zo verscheen nog niet zo lang geleden in een aflevering van Z zowel een prachtig, ontroerend portret van Joost Lagendijk, GL-eurotycoon, alswel een meelevend interview met de ouwe Molukse treinkaper Sam Pormes die in de Deftige Courant volop aan zijn eerherstel mocht bouwen. Jemen? Sinds wanneer mag hij verdomme niet eens meer zijn eigen vakantiebestemming bepalen! Zo was geloof ik de teneur van het stuk. Ja, beste lezers, NRC wast al uw vuile GroenLinks-wasjes wit. Nog even en Volkert himself – en nu spreek ik niet over mijn kat – mag komen uitleggen dat hij handelde uit noodweer.

Is NRC collectief van PvdA naar GroenLinks geswitched? Ligt dit aan de fluwelen revolutie ter redactie? Neukt er iemand op de redactie met een lid van het partijkader van GroenLinks? Weet Tsjalling Sierstra iets van het schimmige verleden van een redacteur van de opiniepagina’s?

Ach, het zijn ontroerende vragen. Voor antwoorden, tips, roddels en aanbevelingen staat uw ombudsman a.i. altijd open.

Volgende keer: een gastcolumn van Pamela Hemelrijk.

 • By r.k.h, 5 december, 2006 @ 22:33

  “En dat zij er dus enig belang bij hebben hun in een speudo-wetenschappelijk jasje gestoken GroenLinks-propaganda over de lezers uit te storten”

  ======pseudo

  met vriendelijke groet

 • By Stan de Jong, 5 december, 2006 @ 22:38

  Het is verbeterd, dank.

 • By A.Pax, 6 december, 2006 @ 0:42

  5 december in nrc next

  De wetenschappers van GroenLinks
  die schrijven en doen slinks

 • By Ricko, 15 december, 2006 @ 14:01

  Ok, er is iets gezegd over Geert Wilders en de schrijver heeft een politieke achtergrond. Als wij dat even negeren, dan staat het verhaal toch op zichzelf?

 • By Stan de Jong, 23 december, 2006 @ 1:47

  Waar het om gaat, waarde Ricko, is dat dit politiek gemotiveerde flapdrolstuk – het is bijna een specialisatie geworden van NRC – onder de vlag van onafhankelijke wetenschappers wordt gebracht aan de lezer. En dat is dus niet waar.

Other Links to this Post

WordPress Themes