Job Cohen: follow the money

cohen.jpgVan Rita Verdonk laten ze bij de NRC geen spaan heel, maar op Cohen-bashing zul je de redactie nooit kunnen betrappen, eerlijk is eerlijk. Het nieuws dat hij is uitgeroepen tot de op één na beste burgemeester ter wereld is op de burelen met gejuich begroet, zo te zien. Een lijvig artikel, met staatsiefoto, was wel het minste. “Het is niet de eerste keer”, slijmt de redactie, “dat Cohen internationaal geroemd wordt. “Vorig jaar werd hij door Time Magazine uitgeroepen tot Europese Held, voor zijn optreden na de moord op Theo van Gogh. Terwijl hij in eigen land nog wel eens de kritiek krijgt dat hij te slap zou zijn, en niet meer kon bedenken dan ‘de boel bij elkaar houden’, staat hij internationaal te boek als vredestichter.” De boodschap is duidelijk: alleen verlichte kosmopolieten, die ook Le Monde en Time uitspellen, die weten Job naar waarde te schatten. Wie iets op hem aan te merken heeft is een bekrompen provinciaal. Helaas vertelt de NRC ons niets over de organisatie achter de Mister Mayor Verkiezing, behalve dan dat die “zich bezighoudt met grote steden en lokaal bestuur”.
Dus doe ik het maar. http://www.worldmayor.com/utilities/about_us.html City Mayors is een idealistische organisatie zonder winstoogmerk, die zich belangeloos inzet voor het bevorderen van Sterke Steden en Goed Lokaal bestuur. Althans, zo verzekert d’rlui website. Honderdduizend personen hebben via internet een stem uitgebracht op hun favoriete burgemeester. Ze mochten kiezen uit een shortlist van 50 finalisten, die door City Mayors was opgesteld aan de hand van “voordrachten”. Op de lijst figureren onder andere burgemeesters uit banenenrepublieken waar je niet dood gevonden wilt worden, zoals Uruguay, Ecuador, Colombia, China, Mozambique en Tunesië, maar who cares.

Op de City Mayors-site kun je zowat elke stad ter wereld aanklikken, waarna je een lofzang krijgt voorgeschoteld op de burgemeester in kwestie, inclusief profielschets, hielenlikkerige interviews en een overzicht van ‘s mans schitterende loopbaan en zijn vele Goede Werken.

Dat moet een heidens karwei zijn, om zo’n site up to date te houden. Wie betaalt al die manuren die nodig zijn om zoiets stompzinnigs en nutteloos te doen als het bejubelen en bekronen van burgemeesters?

Oftewel: wie zijn die filantropen van City Mayors, die zich geheel belangeloos inzetten voor een beter beheer van onze lokale parken en plantsoenen? Waar verdienen ze eigenlijk de kost mee? Of leven ze soms van de wind?

Gelukkig is er het onvolprezen Google, dat je in een paar minuten uit de droom helpt. Een van de opperhoofden van City Mayors is: Andrew Stevens, “expert op het gebied van verkiezingen, structurele hervormingen en urbanisatie” (give him a big hand, folks!).

En laat Andrew er nou tevens een hartstikke commercieel public-relations bureau op na houden! Andrew Stevens & Associates Inc. is de naam, en het is gespecialiseerd in “executive career management” voor “careerseekers” in de salarisklasse 90.000 dollar en hoger. Dit alles onder het bedrijfsmotto: “We can market you faster!” “We are committed to guiding you to success in every way possible”, juicht Andrew. “We specialize in representing executives and professionals of exceptional ability and integrity! Our objective is to assist you on a personal level to fullfill your potential skills and work history”. Enfin, http://www.andrewstevens.com/index.html kijk zelf maar.

Hoeveel je aan Andrew moet betalen om op deze manier te worden gepromoot staat er niet op. Het varieert per cliënt, volgens de site. Maar ik verwed er mijn kop onder dat de (ongetwijfeld tot op het bot corrupte) burgemeesters van Quito, Maputo, Nabloes, Shanghai en Phnom Penh op de shortlist van City Mayors terecht zijn gekomen omdat zij tot de klantenkring van Andrew Stevens & Co behoren, en door Andrew persoonlijk zijn voorgedragen. En ik zou er wat voor geven om te weten of ook Job Cohen dit bureau heeft ingeschakeld om zich internationaal op de kaart te laten zetten. In dat geval heeft hij wel waar voor zijn geld gekregen, van Stevens en zijn marketeers. Dat moet ik ze nageven.

Wat zijn ze toch hardleers bij de NRC (en bij de andere kwaliteitskranten ook, for that matter). Hebben ze dan helemaal niks opgestoken van de wijze woorden van Deepthroat? Follow the money, jongens! Dan leer je nog eens wat.

  • By Maria, 5 januari, 2007 @ 1:25

    Wat jammer dat dit niet gestaafde uitspraken zijn; ‘k zou zo graag eens stukjes zien van iemand die niet zo maar het hoofd dreigt te verliezen en maar van alles veronderstelt. Nu blijven die vragen priemen: zou het waar zijn, of toch niet?
    Is het echt zo moelijk om eens wat research te doen en met feiten te komen?

Other Links to this Post

WordPress Themes