Fopcommissie weet het zeker: AIVD deugt

ceesfasseur.jpg“Let op mijn woorden: NRC zal slechts beperkt berichten over de gijzeling van de Telegraaf-journalisten. In elk geval zal de krant geen letter wijden aan het onderliggende verhaal: de corruptie bij de AIVD en de politie. Omdat NRC de spreekbuis is van het Openbaar Ministerie houden ze dat onder de pet!” Aldus doceerde Kat op de van hem bekende milde toon toen wij elkaar voor het eerst ontmoetten op een geheime lokatie ergens in het land, nu anderhalve week geleden. Uw ombudsman a.i. knoopte de woorden goed in zijn oren en checkte de verslaggeving over het ‘gijzeldrama’ van Mos en De Haas. Welaan, Kat blijkt over profetische gaven te beschikken. Weinig aandacht inderdaad voor het corruptieschandaal, wel een opmerkelijk nieuwsbericht over een onderzoek door een fopcommissie die concludeerde: ja, de AIVD deugt en is een sieraad voor de beschaving. Robert Giebels, ooit ‘journalist’ bij NRC, nu voorlieger bij de AIVD, kan tevreden zijn!

Ik voelde al wat nattigheid toen ik zaterdag een week geleden het rubriekje De Lezer Vraagt las. Een niet geheel op zijn achterhoofd gevallen lezer vroeg zich af waarom de Deftige Courant toch niet had geopend met de gijzeling van de twee Telegraafjournalisten. Waarnemend hoofdredacteur Birgit Donker (wat lijkt die trouwens op Margarita zeg, zou zij soms ook een onechtelijke dochter van Bernhard zijn, voor tips dienaangaande staat uw ombudsman a.i. immer open!) antwoordde dat de gijzeling weliswaar belangrijk nieuws was, maar dat het bericht waarmee de krant had geopend dat ook was geweest.

En wat was dit hemelschokkende bericht? “Roken doodsoorzaak nummer 1”

Inderdaad, brekend nieuws van een fenomenale importantie. Stop de persen! Zal wel uit de koker van de Gezondheidsraad komen (nooit te beroerd wat onheil ten bate van de eigen zaak te storten over de hoofden van de burgers) of rechtstreeks zijn ingestoken door de milieu- en gezondheidsfanaten van GroenLinks.

Over de aan de gijzeling ten grondslag liggende zaak, de criminele organisatie rond Mink K. die corrupte ambtenaren smeert, heb ik de dagen erna weinig mogen vernemen. De volgens NRC kennelijke affairette bloedde langzaam dood tussen verhalen over de Sunnieten in Bahrein (geen grap) Rascha Pepers Sinterklaasfeest (ook geen grap) en de NRC-wijn (dolkomisch, maar geen grap). Ach, als krant voor het denkende deel der natie moet je nu eenmaal je prioriteiten stellen.

Tot afgelopen donderdag. Het stond op pagina 2, helemaal onderaan, verscholen welhaast, alsof men zich er toch enigszins voor schaamde: “AIVD luisterde journalisten terecht af.” Weliswaar had de inlichtingen- en veiligheidsdienst onzorgvuldig gehandeld, zo was de strekking van het bericht, maar het afluisteren van de Telegraaf-boys op zich was volkomen terecht geweest. Bron: een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Nu weet uw ombudsman a.i. uit ervaring: er zijn leugens, grote leugens, statistieken en er zijn onderzoekscommissies van de regering. De commissie met de lange naam, zo wisten wij na een potje googelen, bestaat uit drie doorgewinterde establishmentfiguren: Mr. I.P. Michiels van Kessenich-Hoogendam, voorzitter, en de leden Mr. C. Fasseur en B. A. Lutken. Michiels is een CDA-prominente die naast haar werk als rechter senatortje voor de partij speelde – wetgeving en rechtspraak in 1 persoon verenigd, de trias politica hebben ze bij het CDA nu eenmaal hoog in het vaandel. B.A. Lutken is oud-korpschef. En mr. C. Fasseur, ach wie kent hem niet? Cees, de paladijn van Beatrix die schitterende onthullende boeken over het Koningshuis schreef. Cees Fasseur is overigens ook raadsheer bij het hof Amsterdam.

De drie, zo mogen we wel stellen, zijn nog net niet zelf werkzaam bij de AIVD, maar veel scheelt het niet. Wij van wc-eend adviseren wc-eend! En zo konden de lezers van NRC weer rustig slapen.

Met een vrolijk gemoed kan ik na een weekje ad interim-ombudsmannen dan ook de voorlopige balans opmaken: NRC huurt niet alleen flapdrolwetenschappers in om politieke tegenstanders kapot te schrijven, maar refeert ook graag aan fopcommissies om oud-redacteur Giebels te vriend te houden. Knap werk!

 • By wim, 9 december, 2006 @ 20:20

  Misschien kunnen Micha en/of Stan als NRC Ombudsmannen eventjes haarfijn uitleggen waarom Nederlanders nog steeds massaal gaan stemmen.
  Ben ik nu zo slim door niet te gaan stemmen of zijn de Nederlanders zo dom?

 • By peter, 11 december, 2006 @ 11:32

  Stan

  je vergeet onze huidige informateur Mr. Rein Jan Hoekstra die zich zelf slechts een verkenner noemt deze oranje paladijn heeft maxima nog ingeburgerd . Deze top ambtenaar of beter gezegt witten boorden crimineel heeft al heel veel invloed op regerings beleid de afgelopen 20 jaar gehad.Ik ga niet het wiel uitvinden over deze witten booren crimineel kan genoeg over gescherevn worden maar de gedachten politie va de huidige media beginne er niet aan zeker een krant als het NSB Handelsblad . Deze Rein Jan is een van de beste papier versniperaar van de overheid o Ton Biesemaat heeft onlangs over Rein Jan gepubliceerd op witheet.com . Was het niet die simpele verkenner Rein jan die oa bepaalde dat alleen Mr Cees Fasseur nb oom van Edwin de Roy van Zuydenwijn de stukken rond de greet hofmans affaire mag inzien en niet de Beel biograaf Giebels .

  leve de repubkliek der zeven verenigde nederlanden weg met de Orajes en haar Paladijnen

 • By Stan de Jong, 12 december, 2006 @ 10:31

  Beste Peter,

  Van vergeten is geen sprake. Rein Jan heeft mijn volste attentie. Zie een paar logs eerder.

 • By peter, 12 december, 2006 @ 20:22

  Beste Stan,

  ja ik heb die logs over het hoofd gezien , maar Mr. Rein Jan maakt ook deel uit van de ”inner Circle” van de politieke macht en paladijn van fascistische huis van Oranje . Rien Jan De beste papierversnipperaar van de haagse politici van boven-ons -gestelden .

  Tussen haakje jou boekwerk” Prettig weekeinde, ondanks alles” is een uitstekend boekwerk . ondersteund door Katje in een documentaire , helaas weer bijzonder weinig aandacht aan besteed door de politiek correcte media . Ik meen dat alleen HP de Tijd aandacht besteedde aan je boekwerk en onlangs in de metro een artikel gewijd aan de hiaten mbt de moord op Theo en jou boek gememoreerd . De zaak stinkt Bouyari was een informant van de AIVD en de Hofstadgroep werd al geruime tijd in een door de AIVD gerunde woning geobserveerd en afgeluisterd tot een dag na de moord op Theo . En het AT wist niets van de aanwezigheid van handgranaten in het pand terwijl de AIVD precies op de hoogte was van het reilen en zeilen van de so called islam pubers van de hofstadgroep

  Peter

Other Links to this Post

WordPress Themes