NRC onthult: nieuw Kamerlid rechts!!

joep.jpgKijk, zo kan het dus ook, dacht uw ombudsman a.i. toen hij het Zaterdags Bijvoegsel opensloeg. Een stevig en uitermate kritisch portret van PVV-Kamerlid Dion Graus, geschreven door onderzoeksjournalist Joep Dohmen. Graus, zo wordt met veel bronnen gestaafd, heeft een spoor van ruzies, onbetaalde rekeningen en rechtszaken achter zich gelaten alvorens hij in het kielzog van Wilders in de Kamer kwam. Nu vraag ik me wel eens af of NRC en andere ‘kwaliteitsmedia’ een terriër als Dohmen ook af zouden sturen op nieuwe CDA, PvdA en GroenLinks-Kamerleden, maar goed, het is in elk geval iets. Met genoegen las ik dan ook het verhaal, totdat ik aanbelandde bij het einde van het artikel dat volkomen uit de politiek-correcte bocht vliegt. Graus blijkt namelijk iets veel ernstigers op zijn kerfstok te hebben dan al zijn oplichterspraktijken: hij is rechts!

In mei 2002 – de Fortuyn-verkiezingen – kwam de LPF met 26 mannetjes en vrouwtjes in de Tweede Kamer. Dit ondanks de terechte waarschuwingen voor Fortuyn die Folkert Jensma niet lang ervoor had geuit. Luistert er dan niemand naar die man? Enfin, de LPF’ers waren allemaal onervaren en bezaten gigantische onderbuiken. De anti-Fortuyn-media (zo’n beetje de gehele ‘kwaliteitspers’) doken er als hongerige wolven op. Die onderbuik, beste lezers, die moest worden opengereten! De media deden hun werk vootreffelijk. Zo voortreffelijk dat bij de laatste verkiezingen ook de laatste LPF-nazi uit het parlement werd geknikkerd.

Laat ik voorop stellen dat elk artikel, elk schandaal over die LPF-malloten een terecht verhaal is geweest. Waar er een vlekje aan parlementariers zit, moet de journalistiek dit onthullen. Het lichten van het doopceel van nieuwe Kamerleden getuigt van een uitstekend journalistiek instinct. Maar dan wel graag over de hele linie. Het CDA kwam bij diezelfde verkiezingen in mei 2002 met een recordaantal nieuwe Kamerlden. Geen woord mocht uw ombudsman daarover in de vaderlandse pers vernemen. Maar ach, die CDA’ers deugden natuurlijk ook gewoon allemaal.

Met de komst van negen Wilders-Kamerleden vroeg ik me af wanneer de bijl door de media zou worden geplant. Het eerste appeltje is nu dus geschild: Dion Graus. Zoals gezegd, het verhaal is overtuigend, en we mogen wel stellen dat Joep Dohmen (fotootje) hier een oplichter van jewelste heeft ontmaskerd. Maar het eind van zijn verhaal, jakkie, het doet gewoon levensecht aan Folkert himself denken.

Het gaat dan in het artikel over een interview met Graus op een Limburgse publieke zender. Graus zei dat ze allochtonen ‘keihard’ moeten aanpakken. Tegen die mensen heeft hij niets, ‘zolang ze zich aanpassen en integreren, Nederlands leren en niet per se met een boerka moeten lopen’.

De verslaggever van het Limburgse tv-kanaal: “Het integratievraagstuk waar uw partij altijd op hamert, dat speelt toch niet of nauwelijks in Limburg?”

Graus: “Nee nog niet, maar het gaat wel zover komen. (…) Want je heb in bepaalde delen van Heerlen ook al wijken waar je niet meer veilig kunt lopen, waar politieauto’s in brand worden gestoken door bepaalde bevolkingsgroepen die gewoon onze democratie niet accepteren en die ons geloof niet accepteren en die onze vrouwen hoeren noemen. En die mensen gaan wij gewoon kei- en keihard aanpakken.”

Dohmen schrijft dan: “Zijn er wijken in Heerlen waar je niet meer veilig bent? Zijn er politieauto’s door de bevolkingsgroepen waar Graus op doelt in brand gestoken? ‘Nee’, reageert een woordvoerder van de politie Heerlen. “Heerlen heeft geen wijken waar je niet veilig kunt lopen en er zijn geen politieauto’s door allochtonen aangestoken.”

Dohmen speurt verder: “Het dreigen van allochtonen met keiharde aanpak, gebaseerd op leugens, is bijzonder kwalijk, vindt beleidsadviseur Carolina de Fey van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). “Dit is haat zaaien. Bevolkingsgroepen worden beschuldigd van strafbare feiten die ze niet gepleegd hebben.”

Na te hebben geklikt bij het naoorlogs verzet (de LBR deed ook ooit aangifte tegen Fortuyn en Van Gogh) stelt Joep nog even persoonlijk justitie in Maastricht op de hoogte, die helaas-helaas niets wil ondernemen, en vraagt gulzig nog een reactie op de uiltatingen van Graus bij de gemeente Heerlen. “Kwalijke stemmingmakerij”, concludeert B & W.

Joeps verhaal is nu rond. Zijn opzet is geslaagd. Hij heeft een fenomenale scoop gescoord: Graus is rechts! Het slot is er wel een beetje met de haren bijgesleept. Het artikel gaat namelijk helemaal niet over politiek, maar over de discutabele loopbaan van Graus. Niettemin, chapeau voor Joep en zijn dappere werk. Mede namens de gemeente Heerlen!

Ach, hoe heerlijk is Heerlen. Als we de door Joepje opgevoerde bronnen mogen geloven, is het een waarlijk feest in deze Limburgse provinciestad te mogen vertoeven. Nergens in Nederland is de criminaliteit – ook die onder allochtonen, nu ja, die bestaat dus helemaal niet – zo onder beheersing als hier. Toch?

Ik geloof dat de Limburger Dohmen wat te lang in de randstad verblijft, want Heerlen staat alom bekend als het vieste afvoerputje van de grensstreek. De situatie is zelfs dermate hopeloos dat er een speciale subsidiepot uit Europa wordt leeggetrokken om de criminaliteit te helpen bestrijden. Uw ombudsman a.i. concludeert derhalve met een opgewekt humeur: met zijn verhaal heeft Joep Dohmen niet alleen Dion Graus ontmaskerd, maar ook zichzelf. Houdoe Joep!

 • By Richard, 13 december, 2006 @ 0:13

  Dat stuk stront van een Joep Dohmen neemt zo maar kritiekloos de woorden van een woordvoerder van de politie van Heerlen over. Nou niet bepaald het gedrag van een serieuze “onderzoeksjournalist”. Heerlen staat in (Zuid-)Limburg alom bekend als een uitermate verpauperde en criminele stad. Een stevige wandeling door Heerlen en het ondervragen van de bewoners aldaar zou ook zo een Randstedeling als Joep Dohmen het een en ander duidelijk moeten maken. Maar wat doet hij? Hij gaat naar de lokale autoriteiten die mooi weer spelen. Vuilnisman, neemt u dit stuk stront ook mee?

 • By pamela hemelrijk, 13 december, 2006 @ 1:26

  Stan heeft altijd gelijk, maar dat elk verhaal over die LPF-malloten terecht is geweest moet ik tegenspreken. Het bronloze verhaal dat Cor Eberhard een strafblad had, was van A tot Z gelogen, en het AD heeft het moeten rectificeren. Milja de Zwart, de auteur van deze canard, werkt nog steeds bij die krant. Moedwillig leugens fabriceren is bij het AD blijkbaar geen reden voor ontslag.

 • By Bartje, 13 december, 2006 @ 8:27

  Moedwillig flauwekul debiteren mag wel? Hoe zat dat ook maar weer met je 9/11 fascinatie?

 • By Stan de Jong, 13 december, 2006 @ 11:26

  Het geval Eberhard kende ik inderdaad niet. Wel heb ik mijn twijfels over de zogenaamde seksuele intimidatie waarvan Hans Smolders (door ik meen twee joegoslavische meisjes) werd beschuldigd – het leverde destijds een ontroerende uitzending in Nova op.

 • By pamela hemelrijk, 13 december, 2006 @ 15:46

  O ja, dat was ik nog helemaal vergeten! Dat was net zo’n opgeklopte flauwekul als de “martelingen” van het Nederlandse leger in Irak!

 • By Richard, 13 december, 2006 @ 16:20

  Op het NOS Journaal was een reportage over het succes van Geert Wilders in Venlo (daar had hij relatief veel stemmen gekregen). Het commentaar werd voorzien door een journaliste (lees: domme doos) die stelde dat de allochtonenproblematiek in Venlo niet speelde omdat daar “slechts” 10 procent allochtoon was. Goh, persoonlijk vind ik 10 procent toch wel veel, zeker gezien het feit dat die 10 procent zoveel overlast veroorzaakt en gezien het feit dat allochtonen relatief gezien meer kinderen op de wereld zetten dan autochtonen (waardoor het percentage allochtonen alleen al daardoor zal toenemen). Maar daarvan wil de betreffende journaliste – uitgerust met politiek-correcte oogkleppen – waarschijnlijk niets weten. NOS-Oberfeldwebel Hans Laroes zal trots op haar zijn.

 • By A.Pax, 13 december, 2006 @ 23:40

  Pamela zit er weer eens naast.

  http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=48224

 • By pamela hemelrijk, 14 december, 2006 @ 17:37

  Oeps! Sorry! Ik loop inderdaad achter; Milja heeft klaarblijkelijk inmiddels het zinkende AD-schip verlaten om propaganda-ambtenaar te worden. Dat neemt niet weg dat het AD haar na die kolossale blunder gewoon heeft gehandhaafd. Ze is toen, als ik me goed herinner, alleen maar overgeplaatst naar een andere redactie.

Other Links to this Post

WordPress Themes