Demonisator en Dato on tour: komt dat zien!

dato.jpgAlsof hij nog eens extra duidelijk wil maken dat NRC Handelsblad de spreekbuis en het bedrijfsblad is van het Openbaar Ministerie gaat Folkert Jensma samen met ex-PG Dato Steenhuis ‘de boer op’ om een ‘duo-lezing’ te geven over het interessante onderwerp ‘media-aandacht voor criminaliteit en rechtzaken’. Nu moet gezegd worden dat beide sprekers absolute kenners zijn van het onderwerp criminaliteit. Jensma heeft zijn lezers als hoofdredacteur tien jaar lang belogen en bedrogen en toen hij zich schuldig maakte aan het delict demoniseren, wierp het OM van Dato de aangifte van de advocaten Spong en Hammerstein gewoon lachend in de prullenbak! Ja, vanaf dat moment zijn Folkert en Dato onafscheidelijk, een vriendschap die nu dus culmineert in een hartverwarmend duo-optreden voor het ‘Katholiek Instituut voor Massamedia’. (Het is werkelijk onvoorstelbaar wat je als onschuldig ombudsman allemaal te verwerken krijgt! Je moet echt enorm sterk in je schoenen staan om na zo’n stukje informatie gewoon de piepers te gaan schillen.) Folkert is dus een absolute kenner van de relatie tussen criminaliteit en media, maar zijn vriend Dato kan er ook wat van!

Steenhuis kwam gedurende zijn roemruchte loopbaan vooral in het nieuws als brokkenmaker, belangenverstrengelaar en wegpiraat. Het aardige van Dato is daarbij dat hij tot op het bot de mening is toegedaan dat regels en boetes die voor ‘normale burgers’ gelden, hem niet mogen en kunnen raken. Dato vindt oprecht dat hij boven de wet staat, net als Folkert die meent dat NRC Handelsblad te kust en te keur politici moet kunnen demoniseren en ‘nazificeren’ zonder dat het wetboek van strafrecht enige spaak in de kwaliteitsjournalistieke wielen mag kunnen steken. Logisch dat de twee het zo uitstekend met elkaar kunnen vinden en nu dus hebben besloten samen on stage te gaan! Een moedige beslissing die door uw ombudsman van harte wordt toegejuicht. Helaas is hij zelve verhinderd, maar hij roept een ieder op die de werkelijke kwaliteit van de journalistiek, de vervolging, de rechtspraak en de verkeersveiligheid in ons land in toegedaan: komen!

 • By Richard, 14 december, 2006 @ 15:51

  Als oud-rechtenstudent wil ik hieraan toevoegen dat de juridische faculteit het afvoerputje van de academische wereld is. Ik zei dat al toen ik nog rechten studeerde, maar de meeste van mijn collega-studenten wilden van zelfkritiek niets weten. Over de poep-simpele rechtenstudie mocht niets onaardigs worden gezegd. Geen wonder dat een dergelijke studie kneusjes als Dato Steenhuis voortbrengt. Paul Ruijs verwoorde het heel goed toen hij in een interview in de HP/De Tijd van 16 april 2004 het volgende liet noteren:

  “Ik heb weinig prettige gevoelens bij de juristerij. Intellectueel gezien is het een zwaar over het paard getilde beroepsgroep. Als je niks beters weet te verzinnen, kun je altijd nog rechten studeren, zoals iedereen weet. Maar eenmaal afgestudeerd hebben diezelfde mensen – in commissies, in besturen, in de rechtspraak en in de politiek – het wel voor het zeggen in dit land. Dat maakt juristen zo arrogant, zo onaantastbaar. Ze hebben het laatste woord – en dat weten ze.”

  Zeg Stan, jij hebt toch ook rechten gestudeerd? Wat zijn jouw ervaringen?

 • By Stan de Jong, 15 december, 2006 @ 12:26

  De rechtenstudie stelde inderdaad niet zo veel voor, hoewel er verrassend genoeg nog heel wat studenten sjeesden. Ze kunnen er beter een hoger beroepsopleiding van maken, dan leer je tenminste ook nog wat praktische dingen.
  Het juristenkorps waar ik in mijn huidige werk mee te maken heb (lees http://www.standejong.nl) zijn met name strafrechtadvocaten en dat zijn wel leuke lui.

Other Links to this Post

WordPress Themes