Duisternis rond Donker

ischa2.jpgWaar blijven in vredesnaam al die interviews met de eerste vrouwelijke hoofdredacteur uit de geschiedenis van de Nederlandsche journalistiek van een landelyque qualitaitsquoerant? Het lijkt wel of de sensationele benoeming van Donker niemand ene reet interesseert! Sterker nog, toen ene Annemiek Besseling begin dit jaar werd benoemd tot hoofdredacteur van het Brabants Dagblad kreeg dat meer aandacht! Hoe zou dat nou toch komen? Laat uw ombudsman (die is immers in dit soort zaken gespecialiseerd) hierop het antwoord geven: zichzelf ‘serieus’ noemende media zoals De Volkskrant, Vrij Nederland en Elsevier kunnen Donker niet portretteren of interviewen omdat ze dan niet om alle feiten van gecorrumpeerde journalistiek heen kunnen die inmiddels over NRC op tafel liggen. En iets negatiefs over NRC schrijven, nee, dat durven ze weer niet omdat die hele Nederlandse ‘kwaliteitsjournalistiek’ een grote inteeltbende is. Het idee zeg, dat Arendo in zijn blad zou opschrijven dat Birgit aan de lopende band de lezers bedriegt en voorliegt en als journaliste compleet gefakte artikelen publiceerde in opdracht van de NAVO! Dus schrijven ze bij al die kranten en tijdschriften maar helemaal niets. Leefde Ischa Meijer nog maar! Die had zonder enige twijfel een gehaktschotel van tuthola Donker gemaakt. O ja…. Stan mailde me dat BNR Nieuwsradio een interview van een uur had met Birgit! Bijna vergeten!

Nu moet ik bekennen dat mijn inbel-internetverbinding in Kazachstan niet genoeg power biedt om het interview af te luisteren, maar volgens Stan was het enorm saai en werd er -inderdaad- met geen woord gerept over deze site of over andere zaken die wellicht een spoor van twijfel zouden kunnen zaaien omtrent de status van ‘kwaliteitskrant’ die NRC zo koestert. Voor zo’n radiouitzending maakt het weinig uit: het is vluchtig, wordt niet uitgeprint, komt niet op het www en gaat het ene oor in en het andere weer uit. Niemand maalt er dus eigenlijk om wat er wordt gezegd. Veel kan het inderdaad niet zijn geweest, want ik heb nergens spin off gezien in de vorm van koppen als ‘Donker: Vijftig man eruit bij NRC’ of ‘Donker: NRC zelf ook tabloid’. We kunnen dus concluderen dat Birgit Donker, de eerste vrouwelijke hoofdredcteur van een landelijke kwaliteitskrant en nog de sjiekste en invloedrijkste ook, in de media niet verder komt dan BNR Nieuwsradio. En dat in een tijd dat een interview met een nieuwe hoofdredacteur van NRC relevanter en journalistiek interessanter is dan ooit tevoren! Of is ze ook uitgebreid geinterviewd op Radio 1? Weet iemand dat? NRC zelf hult Donker in elk geval in grote duisternis door de lezer geen interview met haar aan te bieden (zou weer een leuk klusje zijn geweest voor ‘huisjournalist’ Gerard van Westerloo) en zelfs geen portret. We mogen toch wel de conclusie trekken dat dit mede komt door de werken van uw ombudsman. Of geven wij van deze site ons hiermee teveel eer? O wacht even… we hebben nog het onvolprezen clubblad De Journalist! We mogen er dan toch wel minimaal vanuit gaan dat vrind Divendal een groot interview met Birgit aan het maken is? We wachten af!

 • By Jan de Wit, 20 december, 2006 @ 22:25

  Onze reacties kruisden elkaar, meneer Okend. Ik houd van u. Uw ijver neemt mij voor u in, de spel- en stijlfouten in uw taal veranderen daar niets aan. U bent lief.

 • By Micha Kat, 21 december, 2006 @ 5:02

  U geeft geen enkel concreet voorbeeld, De Wit. De afbeelding van Der Sturmer is precies to the point, juist omdat Donker zich schuldig maakte aan oorlogs-ophitserij. U kut dat misschien moeilijk geloven, maar dat zijn toch echt te feiten. Ik kom met de feiten, u niet. AIVD-inkapseling: De Wit, leest u de site wel? Wederom: feiten zijn feiten. Voor uw wereldbeeld wellicht wat al te schokkend, maar zo liggen de kaarten toch echt. De transfer van een NRC-topjournalist naar de hoogste vorlichtingsfunctie binnen de AIVD, de man dus die namens de AIVD ‘bepaalt’ wat er over de dienst in het nieuws komt in in welke media, is niet alleen een bewijs voor deze’inkapseling’, het vormde ook de aanleiding voor het vertek van hoofdredacteur Jensma zoals uitvoerig uiteengezet op deze site. Toen uw ombudsman onderzoek deed naar deze kwestie en vragen stelde aan NRC, reageerde de krant door hem te bedreigen en te intimideren. Daarover is zelfs nog een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. Ach, De Wit, u bent wellicht een sympathieke collega, maar valt toch echt hopeloos door de mand!
  groet
  Micha Kat

 • By Jan de Wit, 21 december, 2006 @ 10:15

  Hier moet ik toch even op reageren. Een andere baan kiezen is toch niet verboden, meneer Kat? Journalisten maken wel vaker de overstap naar een voorlichtings- of bestuursfunctie. En de AIVD is toch geen kwalijke werkgever? En bovenal, de betreffende ex-redacteur draagt dan toch niet twee petten tegelijk? Als dat wel zo was, dán had u een punt, nu zie ik niet in wat er mis is.
  De vergelijking met Der Stürmer mist iedere grond. Heeft u de cartoons uit dat blaadje weleens gezien? Dan kunt u de vergelijking toch niet staande houden, op straffe van massaal schouderophalen bij de lezer. Die denkt op zo’n moment precies wat u zelf al bevroedde in uw eerste reactie: ‘Die man overschreeuwt zichzelf.’

 • By Micha Kat, 21 december, 2006 @ 10:22

  Geen twee petten tegelijk? Juist wel! Dat is inderdaad het schandelijke!

  http://www.klokkenluideronline.nl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=319&mode=thread&order=0&thold=0

  U weet echt niet waar u het over heeft, De Wit!

  Micha Kat

 • By Jan de Wit, 21 december, 2006 @ 14:24

  Mijn goede meneer Kat, vanwaar toch die neiging tot persoonlijke kwalificaties? Maar goed, misschien weet ik inderdaad niet waar ik het over heb. U komt echter ook niet met bewijzen. U beweert slechts dat ex-redacteur in kwestie twee petten op heeft, maar staaft dit nergens met feiten. Wel makat u weer een hoop kabaal, zoals gewoonlijk. Over meerdere petten gesproken, heeft u dat bericht op klokkenluideronline trouwens per ongeluk niet zelf geschreven? Ik kan me vergissen, maar zie enige overeenkomsten.
  Ik zal me nog eens in de zaak verdiepen, ik heb daar tegenwoordig gelukkig de tijd voor. Één ding wil ik hier echter nog even opmerken. Namelijk dat de NRC volgens u zowel spreekbuis is van GoenLinks als van de AIVD. ‘Bien étonnés de se trouver ensemble’, zullen we maar zeggen. Niet zo heel overtuigend, toch?

 • By Micha Kat, 21 december, 2006 @ 17:28

  Ach meneer De Wit, ik krijg nu werkelijke medelijden met uw onkunde. Als u werkelijk niets afweet van de banden tussen de AIVD en Groen Links…. Volkert van der G…. zegt u waarschijnlijk niets…. Nu ja, o tempora, o mores zullen we maar zeggen. Tipje: lees eens wat van Peter Siebelt. Googel maar! Veel succes en een leerzame tijd toegewenst!

 • By Jan de Wit, 21 december, 2006 @ 18:39

  Misschien ben ik inderdaad een naïeve en misleide dwaas, een van zovelen. Uw antwoord stemt tot ootmoedigheid. Tijd voor een passend citaat.
  ‘And all our yesterdays have lighted fools the way to dusty death.’ (Shakespeare, Macbeth)
  Het ga u goed.

Other Links to this Post

WordPress Themes