NRC neutraliseert grootste justitiefraude voor OM

politiehond.jpgDat NRC het bedrijfsblad is van het Openbaar Ministerie is een van de eerste lessen geweest die uw ombudsman mocht leren. De manipulaties en leugens die NRC de wereld heeft ingeslingerd om het OM te beschermen tegen de zoveelste dwaling en blunder zijn talrijk, waarbij het werk van redactrice Joke Mat speciale vermelding behoeft. Hoe Mat het OM te hulp kwam met leugenachtige berichtgeving over de Puttense moordzaak heeft uw ombudsman reeds jaren geleden uitvoerig beschreven op de site van Theo van Gogh. Maar nu maakt Lux et Libertas het nog weer bonter! NOVA onthulde gisteren dat mogelijk duizenden ‘geursorteerproeven’ met politiehonden zijn gemanipuleerd en daardoor als bewijs ongeldig. Alle geursorteerproeven vanaf 1997 in noord en oost Nederland zijn ongeldig verklaard waardoor mogelijk honderden (duizenden, wie zal het zeggen?) mensen onschuldig in de cel zitten. Dat is nog eens andere koek dan de Puttense moordzaak! Hier is sprake van geinstitutionaliseerde fraude bij de vervolging die bijna tien jaar lang is doorgegaan zonder dat werd ingegrepen! Dat zien we zelfs niet in landen als Bukina Faso en Myanmar waar mensen gewoon tegen de muur worden gezet zonder hypocriet en frauduleus theaterspel met honden!

De manipulatie bestond eruit dat de hondenbegeleiders de honden alleen de geuren op het moordwapen en van de verdachte lieten ruiken zonder ‘controleobjecten’ in te zetten: andere wapens en andere personen. Volgens de regels is dat verplicht. Logisch ook: het gaat er immers om dat de hond uit meerdere wapens en personen de juiste combinatie maakt: persoon X heeft wapen Y gebruikt! De kans dat hij ‘aanslaat’ bij slechts een wapen en een persoon is veel te groot om als bewijs te kunnen dienen. Is trouwens allemaal keurig in regels en protocollen vastgelegd, maar die zijn dus tien jaar lang overtreden, en dat alleen maar om goede sier te kunnen maken met veroordelingen! Een parlementaire enquete lijkt slechts een beginnetje te moeten vormen om dit ongekende schandaal op te ruimen! Goed, tot zover het schandaal. Wat doet Lux et Libertas? Op pagina drie, aan de rand, een klein stuk dat compleet wordt weggedrukt (gelooft u het?) door een paginavullend sfeerverhaal over de enorme matschappelijke gevolgen van de ‘nieuwe wet op de huishoudelijke hulp’. En wat schrijft NRC dan in dit kleine stukje? Laten we beter op een rij zetten wat NRC niet schrijft:

*In het stuk wordt niemand geciteerd. Het OM niet noch ook een advocaat zoals NOVA wel doet met Knoops die wijst op de immense consequenties van deze fraude. Dit wijst in journalistieke zin altijd sterk op downplayen: niemand heeft de moeite genomen iemand te bellen over deze zaak.

*Nergens in NRC wordt gemeld dat thans mogelijk honderden mensen onterecht in de cel zitten zoals NOVA wel meldde.

*NRC weigert zelfs te spreken van fraude en stelt slechts dat ‘een nog onbekend aantal geurproeven mogelijk onrechtmatig is uitgevoerd’. Een ‘onafhankelijke commissie’ van de Rijksrecherche (ja, daar kicken ze bij NRC altijd enorm op! Kunnen ze over een paar weken groot op de voorpagina zetten: commissie: geen onrechtmatigheden bij hondenproeven) gaat dat allemaal nog haarfijn voor ons uitzoeken! NRC zal zijn onvolprezen ‘kwaliteitsjournalisten’ natuurlijk niet vermoeien met onderzoek naar dergelijke zaken: nee, dat laten we lekker over aan ‘onafhankelijke commissies!’. De stelling van de ‘mogelijke onrechtmatigheid’ is absurd gezien het kleine stukje ’technische uitleg’ wat NRC onder het artikeltje heeft gezet onder het kopje ‘honden gestuurd’. Daaruit blijkt immers duidelijk dat er sprake is van onrechtmatige uitvoering.

Deze schandalige wijze van berichtgeven en de veelzeggende marginale plek die het item in de krant krijgt toebedeeld spreken opnieuw boekdelen: NRC is een volstrekt gecorrumpeerd medium in dienst van de macht. Sterker: NRC is zelfs zo misdadig, dat het zelfs als mogelijk honderden mensen onschuldig vastzitten nog partij blijft kiezen voor het OM! En intussen gaat Folkert Jensma die allang in de cel had moeten zitten wegens mede-aanzetten tot de moord op Fortuyn vrolijk op tournee met ex-PG, belangenverstrengelaar en wegpiraat Dato Steenhuis! Ombudsman, het is een prachtig vak!

  • By Ron, 7 maart, 2007 @ 13:24

    Da’s gek. NRC is toch een bedrijfsblad van het OM. Werknemers van die keurige krant slapen toch allemaal in bed met het OM? Ben benieuwd welke draai de ombudsman aan die complottheorie wil geven nadat hij dit (http://www.om.nl/nieuws/archief/2007/2/31232/) persbericht heeft gelezen. Of zou het gewoon een trucje zijn. NRC-journalist schrijft leugens op over pillendoorlatend OM en waarbij het OM het verhaal keihard ontkent. Snood plannetje, het lijkt dan alsof NRC buitengewoon kritisch is op OM. Maar in werkelijkheid weten wij, de lezers van dit onvolprezen blog, wel beter.

    Maar dan moet je wel die flinterdunne complotverhaaltjes van Kat geloven.

Other Links to this Post

WordPress Themes