NRC: Verfbommen tegen Deense ambassade

wilders1.jpgU denkt een kop uit NRC Handelsblad te lezen, maar helaas is dat voorlopig fictie. Bovenstaande tekst is wel gebaseerd op een echte gebeurtenis, die de vaderlandse media waarschijnlijk niet haalt. De jongens en meisjes van de pers zijn veel te druk met het onderuit halen van ‘rechtse’ politici, zoals een Kamerlid van de Partij voor de Vrijheid. Het gaat om Dion Graus, die anders dan GroenLinks-politici als Wijnand Duyvendak en Jack Bogers nooit voor een misdrijf is veroordeeld.
Kritische journalistiek is goed voor de democratie, maar voor alle groepen dient wel dezelfde kritische houding te gelden. Waarom lezen we niets over de banden van de Partij voor de Dieren met de kringen rondom Volkert van der Graaf of de connecties tussen de SP en ETA-verdachten. Nu ik druk bezig ben aan mijn nieuwe boek over de ruimte voor niet-klassiek-linksdenkenden in onze zogenaamd ruimdenkende samenleving, volg ik de Nederlandse politiek nauwgezet. Verontrustend – en in de VS ongekend – is het massale aantal illegale politieke acties. Om hierover meer te weten te komen bezoek ik diverse websites van media en actiegroepen, om middels een feitensample de strategie van de voor- en tegenstanders te analyseren.

Samen met u wil ik de vraag verkennen of het gooien van verfbommen en het kladden van de kreet “Ungeren Blir!” op de Deense ambassade onder de vrijheid van meningsuiting valt. Het aanbrengen van een kreet zou nog als uiting van een mening kunnen worden gezien, al is de vraag wie dan de doelgroep is, zeker door het ontbreken van een Nederlandse vertaling. Volgens een tekst op een ultralinkse webpagina betreft het een protest tegen de ontruiming van een Deens kraakpand. In de context van de verfbommen wordt de tekst op het pand een ordinair dreigement. Een ‘normale’ mening dient bij voorkeur te zijn omkleed met argumenten, zodat andersdenkenden de spreker van repliek kunnen dienen.

Bommen, ook verfbommen, passen niet in een democratie. Wanneer krijgt het Nederlandse journaille door dat ook dit soort geweld kritische aandacht verdient. Volgens bronnen uit de wereld van de inlichtingendiensten zijn de personen die zich schuldig maken aan politiek geweld, waaronder deze zegsmannen ook het ’taarten’ van politici en het dichtplakken van horeca scharen, in de meeste gevallen recidivisten. Het zou gaan om werkloze
‘beroepsactivisten’, die gewapend met een uitkering en een gestolen pand, zich al jarenlang onledig houden met het intimideren van de Nederlandse burger. Een deel van de daders verblijft illegaal in Nederland.

Het liberaal-linkse Britse dagblad The Guardian bericht dat een ballerina lid is van de BNP, een Engelse nationalistische partij. In het artikel haast haar balletgroep zich te melden dat de leden ‘voorstander zijn van gelijkheid’. Wat is nu de journalistieke meerwaarde van het ‘outen’ van leden van een politieke partij? Mag een danseres dan geen lid zijn van een partij? In een democratie moet iedereen zijn eigen mening kunnen uiten, met als grens het oproepen tot geweld. Het is maar de vraag of de Nederlandse media zich minder snel schuldig maken aan staaltjes ‘hoernalistiek’ als deze. Zelf denk ik dat een krant als NRC Handelsblad vaak even diep door het stof gaat om de machthebbers te plezieren, bijvoorbeeld als ze kunnen melden dat een musicus van het Koninklijk Orkestgebouw Orkest lid is van Wilders’ partij of zelfs Nieuw Rechts.
Dames en heren journalisten, word geen slaaf van je baas, maar pas toe: gelijke monniken, gelijke kappen. Een heel redelijk verzoek van een kritische lezer die zich links noch rechts noemt.

Dit artikel is geschreven door Dr. Boudewijn de Vries, docent strategisch management aan de Freedom University (USA). Eerder verschenen artikelen in o.a. Trouw over verbeteren van politieke participatie onder ‘lonsdale jongeren’ en de vrijheid van meningsuiting voor pro-lifers, als voorlopers op zijn binnenkort te verschijnen boek over de ruimte voor niet-klassiek-linksdenkenden in de zogenaamd ruimdenkende Nederlandse samenleving.

 • By peter, 24 december, 2006 @ 18:39

  Nu ik druk bezig ben aan mijn nieuwe boek over de ruimte voor niet-klassiek-linksdenkenden in onze zogenaamd ruimdenkende samenleving,

  waneer komt je nieuwe boek uit ik heb jou boek over het NRC met veel genogen gelezen

  gr Peter

  The last boy scout

 • By Stan de Jong, 24 december, 2006 @ 18:59

  Peter, voor de goede orde: bovenstaand stuk is niet geschreven door Micha Kat, maar door dr. Boudewijn de Vries. Van zijn hand is dus ook het aangekondigde boek. Ik zal hem vragen wanneer het verschijnt.

Other Links to this Post

WordPress Themes