Benepen en bangelijke NRC-columnisten

mees.jpgTja, dat kon Heleen Mees natuurlijk verwachten, dacht uw ombudsman a.i. geamuseerd toen hij zijn dagelijkse bezoek aan GeenStijl bracht. Mees, de nieuwe columniste van NRC, tevens behorend tot de harem van Rikkepik van der Ploeg, tevens hoofd van de PvdA-afdeling New York (echt, je kan het zo gek niet verzinnen of het bestaat) had de euvele moed in haar laaste kolompje uit te halen naar internetgebruikers in het algemeen en die van GeenStijl in het bijzonder. Dat kwam haar te staan op een schrobbering van GeenStijl. Onder de kop ‘Stomme, lelijke PvdA-trutten’ een stukkie dat eindigt met: ‘ga toch koken’. Ach, fijnzinnig zijn die knapen van GeenStijl niet, maar persoonlijk kan ik er vaak wel om grinniken. Maar wat had het bruggehoofd van de vaderlandse sociaal-democratie in New York (ik moet er telkens weer om glimlachen) nu eigenlijk toch allemaal te melden in haar kolompje?

Volgens Mees, die ageert tegen de uitverkiezing door weekblad Time van You als persoon van het jaar, kleeft aan de gemiddelde internetgebruiker ‘een spruitjeslucht’, is die alleen in de tieten van Britney Spears geinteresseerd (want op You Tube vaker bekeken dan filmpjes over Irak ) en moet die niets hebben van internationalisering en Europa – hetgeen een grote schande in NRC-kringen schijnt te zijn. “Benepen bangelijke internetters”, luidt dan ook de kop van haar kolompje. Kern: “Het gewone volk wordt vooral door de massamedia te groot gemaakt waardoor politici hun simpel negativisme met grote politieke inzichten verwarren.” En passant wordt ook nog even Pim Fortuyn als ‘islamofoob’ neergezet. In die zin zet Mees de traditie bij de Deftige Courant goed voort.

Met haar betoog plaatst Mees zich op een lijn – ze refereert er zelf aan – met de dichter annex grote denker Iljfa Pfeijffer die enige dagen terug in NRC ook al uithaalde naar ‘het gewone volk’ en Nederland als een kleinburgerlijk, provinciaals en xenofoob land wegzette. Ja, volgens Pfeijffer hadden ‘de boeren’ de macht overgenomen.

Wat een dedain. Wat een flauwekul. De gewone man – alleen al die benaming – bestaat helemaal niet. De gewone man is iemand die op zijn (of haar) gebied amateur- of vakkennis bezit, of het nu gaat om de Deltawerken, de Russische schrijvers, het sleutelen aan Harley Davidsons of voor mijn part het bereiden van een Indische rijsttafel. De internetencylopedie Wikipedia wordt door enthousiaste vrijwilligers bijgehouden en is nu al betrouwbaarder dan de papieren varianten. Het internet is een ware zegen voor het ontsluiten van voorheen moeilijk of niet toegankelijke informatie. Nog even en door internetters wordt de eerste moordzaak opgelost. Op allerlei sites wordt op een interessante wijze over onderwerpen gediscussieerd die de traditionele media vaak laten liggen, neem de aanslagen van 11 september. De bezoeker van een site als GeenStijl is overigens gemiddeld hoogopgeleid.

Maar in de negentiende-eeuwse opvattingen van Pfeijffer en Mees is You gewoon plebs en moet You zijn mond houden.

Het ironische is dan ook dat niet zozeer de internetgebruikers benepen en bangelijk zijn, maar de NRC-columnisten die niets van vooruitgang en mondigheid van burgers moeten hebben en terugverlangen naar de tijd dat de regenten (lees: zijzelf) het voor het zeggen hadden. Spijtig voor hen is die tijd voorgoed voorbij.

En met een opgewekt gemoed en zonder een greintje schuldgevoel downloadde uw ombudsman a.i. de tietenclip van Britney Spears en nam zich voor in 2007 nog vaker van het internet gebruik te maken dan hij al deed. Prettige jaarwisseling!

 • By Jan de Wit, 31 december, 2006 @ 15:07

  Inderdaad, mijnheer De Jong. Het is de naar lobby en achterklap ruikende parachutering van dit soort nobody’s tot columnist die mij mijn abonnement heeft doen opzeggen.

 • By A. Pax, 1 januari, 2007 @ 21:48

  Over benepen en bangelijk gesproken? Wat vond de ombudsman a.i. van het door Jannetje Koelewijn gecomponeerde portret van de bovenmenselijk goede, voortreffelijke en fantastische commissaris Wim Kok (in NRC Handelsblad van 30-12)?
  Zo lovend is de roomse kerk zelfs niet over haar heiligen!

 • By Stan de Jong, 2 januari, 2007 @ 8:08

  Ach, mijnheer Pax, wat moet ik ervan zeggen. De bedrijfseconomische journalistiek is de lastigste tak van sport. Op zich is het een uitstekend idee te kijken hoe de voormalige pvda- en FNV-voorman met zijn commissariaten omgaat. Het is ook knap dat Jannetje Koelewijn met al zijn collega’s heeft mogen kletsen, maar kennelijk heeft dat wel een prijs gehad. Het probleem van het verhaal is m.i. nog niet eens zozeer dat een standbeeld voor Kok is opgetrokken, maar dat het zo weinig inhoudelijk is. Een dergelijk uitzoekverhaal gaat altijd om details. In welk dossier heeft Kok zijn gewicht in de strijd gegooid, wie heeft hij weten te belobbyen, met welke gevolgen, etc.? Voorbeeld: wat is eigenlijk de opstelling van Kok geweest in het Shell-schandaal rond de kunstmatige omhoogkrikking van de aardolievoorraden? Maar ja, zoiets kost tijd en lef. Het materiaal in het artikel was een goede aanzet geweest tot een echt onthullend portret, alleen waren er dan wellicht dingen naar boven gekomen waardoor je nooit en te nimmer meer iemand ‘op de achterbank’ krijgt. Ziedaar ook wel het dilemma van de bedrijfseconomische journalistiek.

 • By NN, 2 januari, 2007 @ 18:50

  Kijk, kijk! Als linkse journalisten niet met argumenten kunnen aankomen, beginnen ze meteen met bakken modder te gooien! Als je die stukjes leest van NRC-kollumisten, dan bekruip je het gevoel van “wanneer ga je eens een afspraak maken met een ziekenhuis psychiater?”

Other Links to this Post

WordPress Themes