NRC Next dekt marine (in de rug)

Tjerk HiddesTerwijl de Telegraaf vandaag nog meer staaltjes beschrijft van de abjecte rituelen binnen Onze Marine (het nabootsen van de martelingen in de Abu Graïb gevangenis, compleet met zakken over het hoofd en leuke snapshots voor thuis; ontgroeningsrituelen waarbij de lichtmatroosjes vier liter bier uit hun helm achterover moeten slaan, tot ze er brakend bij neervallen of bewusteloos raken; en matrozen die op hun 21ste verjaardag een ei in hun bilspleet gedouwd krijgen, waarna de meer ervaren matrozen dat met een roeispaan kapot mogen meppen), enfin, terwijl de Telegraaf dus doet wat een nieuwsmedium behoort te doen, namelijk nieuws brengen, slooft NRC Next zich uit om onze dappere zeehelden, geheel in de geest van de Marine, in de rug te dekken.Het begint al met de bagatelliserende kop op de voorpagina: “Geintje van de jongens”, aldus de hippe krant voor Vroegoude Jonge Intellectuelen. Vervolgens ruimen ze daar twee volle pagina’s in om niks nieuws te melden over de excessen aan boord van het fregat Tjerk Hiddes, maar wel de vraag op te werpen of het verhaal van de aangerande en ontslagen klokkenluidster Anja, “wel waar is”. Dan de bekende riedel “geschokte” kamerleden (‘Stop de persen! Veeg de voorpagina schoon! Er is weer een kamerlid geschokt!’), dan de gratuite constatering dat vrouwen binnen de krijgsmacht in de minderheid zijn (sjongejonge, dàt wisten we nog niet), vervolgens de nòg gratuitere constatering dat “de machocultuur binnen het leger moet worden doorbroken” en tenslotte, als kroon op het werk, de suggestie dat die matrozenvrouwtjes niet zo bekrompen moeten doen en niet zo moeten zeuren.

Want ja hoor, daar zijn ze weer, de “deskundigen” met hun gewichtige analyses die kant noch wal raken of open deuren intrappen. Luister naar Jos Frenken, emeritus hoogleraar seksuologie (konden ze bij NRC Next geen ene hoogleraar vinden die niet met pensioen is?). Het zou beter zijn, aldus deze bedlegerige grijsaard, als “de machtsbalans tussen mannen en vrouwen in verhouding is”. Onze seniele academicus wil het probleem dus oplossen door méér vrouwen aan boord te brengen. (Zodat de verkrachtende macho’s voortaan niet meer in de rij hoeven te staan bij de hutten van de dames, maar een onbeperkt aanbod hebben van bukkende vrouwen om hun erectie tegenaan te rammen. Hartstikke goed idee Frenken! Houzee!)

Ene Pieter Groen, die volgens NRC Next “als arbeidspsycholoog enkele jaren werkzaam is geweest” in het leger: “De Marine is een eigen wereldje.” (Sjongejongejonge, daar moet je echt voor gestudeerd hebben, om met zo’n briljante analyse op de proppen te komen.) En hij vervolgt: “In vergelijking met tien jaar geleden, toen er minder vrouwen waren, is de cultuur waarschijnlijk wel verbeterd. Maar vrouwonvriendelijk gedrag hoort er gewoon bij”.

(Dus de cultuur was tien jaar geleden nog erger! Althans waarschijnlijk .Ja, je zoekt de nuance, of je zoekt hem niet. Maar als dat waarschijnlijk zo was, waarom heeft de NRC daar dan tien jaar geleden niets over geschreven? En als vrouwonvriendelijk gedrag er gewoon bij hoort, zoals onze Next-deskundige verzekert, hebben we dan eigenlijk überhaupt wel een probleem?)

Ik zie de volgende voorpagina van NRC Next al voor me: “Verkracht en ontslagen? Had je maar niet bij de Marine moeten gaan dom gansje! Het Hoort Er Gewoon Bij!”

Het mooiste vind ik persoonlijk de Stelling, waarover de lezers zich per sms-je mogen uitspreken. Die luidt: “Een vrouw bij de Marine heeft haar lot bijna altijd zelf in de hand; zij moet direct duidelijk maken waar de grenzen liggen”. Oftewel: als je aan boord wordt verkracht, dan is dat je eigen schuld. Althans: “bijna altijd“, want nuancering staat nu eenmaal hoog in het vaandel van de NRC. De lezers mogen kiezen uit “eens”, “oneens” of “neutraal”. Als ze tenminste bereid zijn voor dat voorrecht ook nog eens 0,25 cent neer te tellen.

Ik heb het al eens eerder gevraagd, en ik doe het nog maar eens. Eens per jaar luncht het Genootschap van Hoofdredacteuren met de Koningin. Dat is bekend. Maar hoe vaak, vraag ik u af, luncht het Genootschap van Hoofdredacteuren op het Catshuis? Dat mogen wij niet weten, want dat is geheim. Zoals wij ook niets mogen weten over de ‘Club Huis ten Bosch’ waar volgens de onvolprezen Edwin de Roy van Zuydewijn talloze hotshots uit de mediawereld regelmatig bijeenkomen om op informele wijze ten paleize te klinken en van gedachten te wisselen met de perschef van Beatrix.

Maar één ding weet ik wel zeker: de hoofdredacteuren worden ook regelmatig uitgenodigd door de legertop. Er worden speciaal boottochtjes voor die hotshots georganiseerd, waar die hotshots met veel dure champagne (en dure hoeren?) in de watten worden gelegd. Priming and framing noemen ze dat bij de Marine. Ja, zo heet dat, in dat ‘eigen wereldje’ van Pieter Groen. Vrij vertaald: het inpakken, fèteren, volgieten en verleiden van de media (priming), gevolgd door het onder druk zetten en zonodig chanteren van de media (framing). De kersverse onnozele hoofdredacteur van NRC Next heeft vast een enorme erectie gekregen dat hij nu ook tot dit eminente gezelschap is toegetreden. En wie weet heeft hij die paal ook nog tegen een bukkende lichtmatroos mogen aanrammen, onder het goedkeurend oog van de Marineleiding. Het is daar nou eenmaal een eigen wereldje nietwaar, waar vrouwonvriendelijkheid er gewoon bij hoort, volgens de academische elite.

Ga zo door Hans Nijenhuis! Je leert snel aan, voor een beginner. Nog even, en je kunt een uitnodiging op geschept papier verwachten voor een bijeenkomst van de Club Huis ten Bosch. Let op mijn woorden.

 • By Oobio, 26 maart, 2006 @ 20:52

  http://www.nrc.nl/binnenland/article260317.ece

  “Naar aanleiding van berichten over seksuele intimidatie, drank- en drugsmisbruik op het marinefregat Tjerk Heddes zei Kamp gisteren dat het wangedrag bij het leger „niet ernstiger is dan in andere organisaties”

  Misschien interessant voor het NRC om een special te wijden aan de andere organisaties waar verkracht worden “erbij hoort” en gezien moet worden als “een geintje van de jongens”?

 • By academicus, 27 maart, 2006 @ 7:52

  Ik vraag me af hoe ze bij NRC hierover hadden bericht als de dochter van jensma of nijenhuis in haar elitaire reet was geneukt door stomdronken matrozen.

 • By WFHermans, 28 maart, 2006 @ 19:18

  Abu Ghraib was ook een geintje volgens de amerikaanse NRC-media.

  Kinderen verkrachten, mensen doodmartelen, vrouwen verkrachten, honden ophitsen tegen weerloze gevangenen, gevangenen electrische schokken toedienen en ze doodmartelen: Allemaal Een Geintje! Het Hoort Erbij!

 • By Hezzel, 2 april, 2006 @ 11:51

  Zonder kennis van de specifieke feiten dingen goed praten is misschien niet correct, van een aangifte van aanranding direct een verkrachting maken is pas echt rampzalige sensatie-journalistiek. Het gaat namelijk om twee afzonderlijke gevallen, waarbij 1 vrouwelijke matroos in de vrouwenslaapruimte zegt te zijn aangerand in het bijzijn van een 20tal marine mensen, en daarnaast was er een mevrouw die zegt in haar slaap verkracht te zijn (sic!). In onze “moderne wereld” is maar weinig zo gratuit als de instinctieve verontwaardiging over verondersteld vrouwenleed. Dat een aangifte van sexuele intimidatie ook vals kan zijn, daar besteedt de moderne opiniemaker liever geen aandacht aan. Ook al noemen (top) medewerkers van justitie al jarenlang een percentage van maar liefst 50 procent valse aangiften bij zedenzaken.

Other Links to this Post

WordPress Themes