Totale chaos bij presentatie plannen PCM en KPN

hofnar.jpgBeginnen KPN en PCM nog voor de zomer samen een gratis krant? Je zou het zeggen als je dit artikel leest in NRC: PCM begint met KPN nieuwe gratis krant. Maar gisteren ontkende KPN nog expliciet dat het met PCM een gratis krant zou gaan beginnen. Inmiddels lijkt er onder druk van de op hol geslagen tegenstrijdige berichtgeving een compromis bereikt tussen KPN en PCM over het al dan niet beginnen van een gratis krant. Maar dit ‘compromis’ vertoont weer zoveel intrinsieke tegenstrijdigheiden dat de chaos alleen maar groter wordt. Volgens De Volkskrant richten KPN en PCM ‘in joint venture’ een ‘grote multimediale uitgeverij op’. Maar ‘het onderdeel dat de krant gaat uitgeven wordt volledig eigendom van PCM’. Dat is niet met elkaar te rijmen: als dat onderdeel ‘volledig eigendon wordt van PCM’ staat het buiten de joint venture en is de mededeling’ PCM begint met KPN nieuwe gratis krant’ onjuist. Het lijkt er eerder op dat PCM zelf met een nieuwe krant begint en KPN het non-print gebruikersrecht krijgt over de content. Maar een journalistieke reconstructie van hoe dit allemaal naar buiten kwam zegt alles over de complete chaos waarin PCM thans moet verkeren.

2 februari: In het nieuws komt dat de PCM-top gigantische bonussen ontvangt vanuit effectentransacties voor de aankoop van de APAX-belang in het eigen concern.

2 februari: Uit onderzoek van De Volkskrant blijkt dat de beloning van bestuurders van beursgenoteerde bedrijven vanuit aandelen en opties afgelopen jaar is verdubbeld.

5 februari: De Volkskrant spreekt zich in een commentaar fel uit tegen de miljoenen voor de PCM-top; er zou sprake zijn van ‘grote onrust’ binnen PCM.

6 februari: Het AD komt met het (waarschijnlijk vanuit PCM gelekte) nieuws dat KPN en PCM een gratis krant gaan beginnen.

6 februari: Via De Financiele Telegraaf laat KPN-topman Ad Scheepbouwer weten dat ‘er geen sprake is van een gratis krant van KPN en PCM’. De link naar dit artikel is verwijderd, maar is via deze link voorlopig nog bewaard gebleven.

7 februari: Er blijkt sprake van een ‘multimediale joint venture’ tussen KPN en PCM waarbij de ‘krantenpoot’ weer ‘volledig eigendom is’ van PCM. Op deze wijze lijkt men de tegenstrijdige informatie vanuit PCM en KPN ‘compatible’ te willen maken. Vennootschapsrechterlijk ontstaat zo echter de vierkante circel: er kan geen sprake zijn van een ‘joint venture’ ‘waarbinnen’ een ‘onderdeel’ ‘volledig eigendom is’ van PCM. Opnieuw blijken zowel de Raad van Commissarissen als de COR niet gekend in de plannen van het PCM-management. Door alle publiciteit van het laatste etmaal hebben beiden echter geen enkele bewegingsruimte meer om nee te zeggen. In normale bestuurlijke verhoudingen zou dat reden moeten zijn voor beide organen af te treden. Dat opnieuw voor deze methode van fait accompli is gekozen geeft aan dat het PCM-management onder extreme druk staat. Deze druk is waarschijnlijk veroorzaakt door het nieuws over hun miljoenen-beloningsronde en de onrust daarover binnen het concern.

Intussen doemt nog een andere bron van ellende rond het nieuwe ‘multimediale’ project op: oorlog tussen NRC en De Volkskrant. NRC: “De krant wordt niet de gratis versie van De Volkskrant.” De Volkskrant: “De Volkskrant wordt hofleverancier van Dag zoals de nieuwe gratis krant moet gaan heten.” NRC: “De krant kan echter wel -tegen betaling- gebruik maken van de copy van De Volkskrant.” De Volkskrant: “De Volkskrant moet via een ‘commercieel partnership’ de inhoud van de nieuwe krant gaan leveren.” De Volkskrant schrijft ook expliciet: “Bij een andere PCM-krant, NRC, hebben de plannen tot grote onrust geleid.”

 • By academicus, 7 februari, 2007 @ 8:03

  PCM is zo verlamd, dat ze steeds hulp (moeten) zoeken bij andere partijen: eerst bij die Boekhoorn en nu dus bij KPN. Het is toch een uitgeversconcern? Kunnen ze dan niet meer zelf uitgeven? KPN hoeft toch ook de hulp van PCM niet in te roepen om hun mobiele netwerk in de lucht te houden? Unox toch ook niet om hun rookworsten te produceren? Blijkbaar kan PCM niet eens meer doen waar het voor bestaat: kranten uitgeven.

 • By A. Pax, 7 februari, 2007 @ 8:56

  Wij durfkapitalisten verbazen ons niet over deze deal. Net als bij de afgesprongen gratis krant met Boekhoorn zal PCM opdraaien voor de kosten van het drukken en verspreiden van het papier.
  Nu wij de aftocht hebben geblazen, staat een nieuwe zwerm sprinkhanen (KPN) klaar om de boel leeg te vreten.

 • By ton, 7 februari, 2007 @ 15:57

  Ook leuk: het vriendenclubje rond de Telfort overname door KPN. Hierbij waren zowel Aan de Stegge als Boekhoorn als Scheepbouwer betrokken.

 • By F.W. Voigt, 7 februari, 2007 @ 22:11

  Zoals zo vaak slaat A. Pax de spijker op z’n kop. De Titanic PCM stevent af op de ijsberg.

Other Links to this Post

WordPress Themes